Analyse af 
Rikke Brøndum

Nye pensionsanbefalinger tager toppen af presset på regeringen

Med sin anbefaling om først at lempe stigningen i pensionsalderen fra 2045 har Pensionskommissionen givet partierne bag velfærdsforliget et tiltrængt pusterum fra Enhedslistens og fagbevægelsens krav om at fastfryse pensionsalderen.

Onsdag fremlagde Pensionskommissionen sine anbefalinger i Skuespilshusets foyer i København.  
Onsdag fremlagde Pensionskommissionen sine anbefalinger i Skuespilshusets foyer i København.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Formanden for regeringens pensionskommission, Jørn Neergaard Larsen, er ikke kendt for sit bramfri sprogbrug.

Men onsdag formiddag i Skuespilhuset lød det direkte fra den tidligere Venstre-minister, at det vil ”have uoverskuelige konsekvenser for dansk økonomi”, hvis man politisk beslutter at stoppe stigningen i pensionsalderen og fastfryser den på 70 år.

Ganske vist er der råd til at lempe stigningen lidt, men først efter 2045. Så når politikerne om tre år skal stemme om at hæve pensionsalderen i 2040, bør de følge sætte den op til 70 år som planlagt. Alt andet vil ifølge kommissionen være uansvarligt. 

Med den melding har Pensionskommissionen boret en kniv ind i Enhedslistens, 3F og FOA’s krav om at stoppe stigningen. Alle tænkelige planer om at gøre en lavere pensionsalder til et hovedtema i en valgkamp må siges at være blevet vanskeligere. 

Tirsdag lød det da også overraskende fra 3F’s nyvalgte formand Henning Overgaard – der selv er tidligere medlem af Enhedslisten – at "skulle vi stoppe pensionsalderen ved f.eks. 70 år, ville der blive slået et stort hul i kassen. En fastfrysning af pensionsalderen vil ramme de svageste og 3Ferne." Det sagde han i et skriftligt svar til Altinget.

Skulle det alligevel blive et tema, kan regeringen berolige baglandet med, at det nu faktisk er muligt at justere i velfærdsforliget, så pensionsalderen trods alt bliver mere retfærdig i fremtiden. Det har et forbund som HK også tidligere peget på. 

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Skjold i angrebet på Arne-pensionen

Og det er ikke den eneste grund til, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard foreløbig kan ånde lettet op efter onsdagens pressemøde.

0:000:00