Analyse af 
Esben Schjørring

Nye tal: Her er de borgerliges åbning – regeringen taber sit vigtigste kort

Vælgerne har længe haft sundhed som det vigtigste emne i dansk politik. Det nye er ikke kun, at den prioritering er steget eksplosivt, men at vælgerne ikke længere ser sundhed som noget, kun en socialdemokratisk ledet regering kan tage sig af.

Samlet set er det en sandsynlig tese, at vælgerne efter advarslerne, om et sundhedsvæsen, der bryder sammen under en ny covidbølge, sidder tilbage med indtrykket af en regering, der ikke har styr på området.<br>
Samlet set er det en sandsynlig tese, at vælgerne efter advarslerne, om et sundhedsvæsen, der bryder sammen under en ny covidbølge, sidder tilbage med indtrykket af en regering, der ikke har styr på området.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Et stille, men meget markant opbrud er på vej i vælgerhavet. Og det kan få store konsekvenser for udfaldet af kampen om regeringsmagten frem mod næste folketingsvalg.

Det er konklusionen, når man dykker ned i Epinions seneste meningsmåling (foretaget for Altinget og DR) af vælgernes dagsorden, og hvilken regering – en borgerlig eller en socialdemokratisk ledet – de mener, er bedst til at varetage de vigtigste politiske problemer.

Der er tale om to bemærkelsesværdige skred.

Det ene er, at emnet ”Hospitaler og sundhed” er stukket helt af fra de andre emner i vælgernes top fem. Hele 28 procent mener, at det er det vigtigste politiske spørgsmål i dag, mens klima med 12 procent kommer ind som nummer to med økonomi (8 procent), ældre (7 procent) og udlændinge (7 procent) på de følgende pladser. I oktober var det 'blot' 19 procent af vælgerne, der havde sundhed som vigtigste emne.

 

Det andet er, at sundhed ikke længere er et emne, som det store flertal af vælgerne mener, at en socialdemokratisk ledet regering er bedst til at håndtere. Tværtimod har vælgerne i betydelig grad vendt regeringen ryggen på det spørgsmål.

Tilsammen peger det på, at hvis sundhedspolitik – også som et bredere symbol på velfærd i det hele taget – bliver centrum for det kommende folketingsvalg, så står vi med en langt mere åben valgkamp end mange, undertegnede inklusive, har regnet med.

Sat på spidsen kan man sige, at den blok, der ejer det emne, som bliver det centrale spørgsmål til et folketingsvalg, også vinder valget. Og lige nu er Socialdemokratiet ved at spille sig deres vigtigste kort af hænde.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00