Nye tal: Museer tjener stort på billetsalg

ENTRÉ: De statsanerkendte museer har siden 2011 øget deres billetindtægter med 82,4 procent. S og DF roser udviklingen, men advarer mod et for snævert fokus på kommerciel forretning.

Peter Pagh-Schlegel

Der bliver langet penge over disken i billetlugerne på landets museer som aldrig før.

I 2017 løb de statsanerkendte museers samlede billetindtægter op i 384,7 millioner kroner, hvilket er er stigning på hele 82,4 procent i forhold til 2011. Det viser tal, som Altinget har indhentet fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Til sammenligning er besøgstallene i samme periode kun steget med 39 procent, hvilket indikerer, at man har hævet entrépriserne markant.

”Museerne er blevet bedre til at tjene penge. De tænker i højere grad museet som en forretning, hvilket blandt andet er sket på politisk opfordring,” siger Hans Dam Christensen, der er museumsforsker og professor på KU, til Altinget.

Flemming Just, der er formand for museernes brancheorganisation ODM, er enig i analysen.

”Det er en udvikling, vi har set de seneste tre til fem år. Når de offentlige midler bliver mindre, tvinges vi også til at tænke markedsmæssigt,” siger han til Altinget.

ARTIKLEN FORTSÆTTER EFTER GRAFEN

Kulturordfører Mogens Jensen (S) roser udviklingen, men advarer imod, at museerne stirrer sig blinde på evnen til at tjene egne penge.

”Vi ved, at når billetpriserne stiger, risikerer vi en større social skævhed i adgangen til museerne,” siger han til Altinget.

Udviklingen er mest tydelig i københavnsområdet, hvor omsætningen er steget med 87 procent, mens stigningen uden for landets to største byer udgør 47 procent. Det er der ifølge Dansk Folkeparti en god forklaring på.

”De har selvfølgelig været dygtige. Men de har også fået meget store statslige tilskud, der har det gjort det muligt for dem at investere og derved tiltrække et større publikum,” siger Alex Ahrendtsen (DF) til Altinget.

Politikerne arbejder netop nu på en reform af den statslige støttestruktur til de 97 statsanerkendte museer. Her har DF talt for at flytte støttekroner fra de store kunstmuseer i hovedstadsområdet til museer i provinsen.

Hvilke museer, der havde den største billetomsætning i 2017, kan du læse i den fulde udgave af artiklen på Altinget: kultur (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

FAKTA

Der er i alt 97 statsanerkendte museer i Danmark.

Museerne er selvejende, men modtager statsstøtte. Se, hvad museerne fik i statsstøtte i 2017 her.

Følgende fem museer medvirker ikke i statistikken, da de er statsejede:
Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, Det Grønne Museum, Den Hirschsprungske Samling og Ordrupgaard.

 

Samlede entréindtægter for de statsanerkendte museer:

2011: 210,7 mio. kr.
2012: 216 mio. kr.
2014: 249,4 mio. kr.
2015: 303 mio. kr.
2016: 334,8 mio. kr.
2017: 384,3 mio. kr.

(Tallene er reguleret efter forbrugerprisindekset)

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen
Research: Alberte Thal-Jantzen og Julie Rind


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00