Nye tal om fængsler placerer Danmark i top: Vi varetægtsfængsler i stor stil

RAPPORT: Danmark er blandt toppen i Europa, når kommer til den største andel af varetægtsfængslede og de dyreste fængsler. Det viser ny fængselsrapport fra Europarådet. Forklaringen skal blandt andet findes i retsplejelovens vide bestemmelser, siger ekspert.

Mere end hver tredje bag tremmer i Danmark venter stadig på at få en endelig domsafgivelse.

Det viser en ny rapport fra Europarådet, der sammenligner medlemslandenes tal på fængelsområdet i 2016.

Her indtager Danmark med 35,3 procent en syvendeplads af de lande, der har den største andel af indsatte i fængslerne, der er varetægtsfængslet*.

Det er kun blandt andet Albanien, Holland og Tyrkiet, der har en større andel varetægtsfængslede. Norge og Sverige, som Danmark ofte sammenligner sig med, ligger væsentlig lavere med 25,4 procent.

Forklaringen på den høje placering skal blandt andet findes i Danmarks retsplejelov, forklarer Linda Kjær Minke, der er lektor på Syddansk Universitet og i flere år har forsket i fængslinger.

”Der er nogen ret vide bestemmelser i forhold til at kunne blive varetægtsfængslet. Der er rigtig mange kriminalitetstyper, hvor det bliver legitimt, at der sker en varetægtsfængsling,” siger Linda Kjær Minke.

En anden forklaring er ifølge Linda Kjær Minke, at sagsbehandlingstiden er langsom, fordi forsvarsadvokaterne har travlt og er meget efterspurgte, hvilket betyder, at retsmøder bliver planlagt langt ude i fremtiden. En tredje forklaring er, at varetægtsfængsling i surrogat sjældent anvendes.

*Rettelse klokken 11:45 21. marts: Tidligere fremgik det af artiklen, at Danmark indtager en fjerdeplads over lande med største andel af varetægtsfængslede. Det er ikke korrekt, da Andorra (cirka 77.300 indbyggere), Luxembourg (cirka 583.000 indbyggere) og Monaco (cirka 38.500 indbyggere) alle tre har en større andel af deres fængslede, der ikke modtaget en endelig domsafgivelse. Dog skal det bemærkes, at indbyggertallet i de tre lande er meget småt.

Linda Kjær Minke peger på, at det giver udfordringer, at så stor en andel er varetægtsfængslet. Forskning på området viser, at foruden uvisheden om udfaldet af selve straffesagen, er de ofte underlagt brev- og besøgskontrol, hvilket giver begrænset kontakt med deres pårørende.

”Og så er der også det, at forholdene i det fleste arresthuse er noget dårligere, end forholdene når man er blevet dømt og skal fuldbyrde sin straf. Der er begrænset adgang til beskæftigelse, begrænset telefonkontakt med pårørende, og i mange arresthuse er de indsatte mere eller mindre isoleret de fleste af døgnets timer,” tilføjer hun.

Nogle af de dyreste fængsler
Det er dog ikke kun i forhold til varetægtsfængslede, at Danmark indtager en topplacering. I Danmark steg det totale antal af indsatte fra 2015 til 2016 med 5,5 procent, og det giver os en femteplads kun overhalet af Bulgarien, Tyrkiet, Tjekkiet og Serbien.

”En plausibel forklaring er, at der bliver idømt længere straffe, og at det er blevet sværere at opnå sin prøveløsladelse. Det vil sige, at folk sidder i længere tid,” forklarer Linda Kjær Minke.

Trods femtepladsen kommer Danmark dog stadig fra et lavt niveau af indsatte, og derfor er Danmarks samlede antal fængslede stadig lavt.

Ligeledes får Danmark en femteplads, når det kommer til de dyreste fængsler. Men det er ikke overraskende, siger Linda Kjær Minke:

”De lande, vi ligger i top fem med, er lande, vi gerne vil sammenligne os med, hvad angår fængselspraksis og fængselsregime, hvor der er fokus på at have en relativ højere bemanding end i andre fængsler. Så det er især lønudgifter, der gør fængselspladserne dyrere,” siger hun.

I den kategori indtager Sverige førstepladsen over dyreste fængsler, og derefter kommer Norge, Holland og Luxembourg.

Det er ikke alle Europarådets 47 medlemslande, der har villet bidrage til rapporten, og derfor mangler der data fra blandt andet Rusland og Ukraine.

Se flere af tallene fra rapporten nedenfor.

Forrige artikel Flere unge søger en erhvervsuddannelse Flere unge søger en erhvervsuddannelse Næste artikel Løkke: “Vi må bryde det tabu, at vi ikke kan diskutere vores EU-forbehold” Løkke: “Vi må bryde det tabu, at vi ikke kan diskutere vores EU-forbehold”