Om  
Karsten Dybvad
Henning Thiesen

Nyt Djøf-udvalg på plads: Skal afdække forhold mellem politikere og embedsmænd

Danske Bank-formand og forhenværende departementschef i Statsministeriet Karsten Dybvad er ny formand for et Djøf-ekspertudvalg, der skal se nærmere på forholdet mellem politikere og embedsmænd. Blandt medlemmerne er også forhenværende ministre Karen Ellemann og Martin Lidegaard.

Karsten Dybvad, tidligere departementschef i Statsministeriet, bliver formand for Djøfs nye ekspertgruppe, der skal se på, om forholdet mellem politikere og embedsmænd er blevet politiseret.
Karsten Dybvad, tidligere departementschef i Statsministeriet, bliver formand for Djøfs nye ekspertgruppe, der skal se på, om forholdet mellem politikere og embedsmænd er blevet politiseret.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Et nyt ekspertudvalg med tidligere departementschef Karsten Dybvad i spidsen skal se nærmere på de faglige vilkår, som danske embedsmænd arbejder under.

Det oplyser Djøf i en pressemeddelelse.

”Der er brug for en grundig temperaturmåling af samspillet mellem politikere, embedsmænd og medier,” udtaler Karsten Dybvad.

Udvalget består af:

  • Karsten Dybvad, bestyrelsesformand i Danske Bank, tidligere departementschef, Statsministeriet og Finansministeriet
  • Jakob Jensen, adm. direktør, DBU, tidligere departementschef, Beskæftigelsesministeriet
  • Kristian Vendelbo, adm. direktør, KL, tidligere departementschef, Sundhedsministeriet
  • Karen Ellemann, MF (V), tidligere miljø-, social-, indenrigs-, fiskeri- og ligestillingsminister
  • Martin Lidegaard, MF (R), tidligere udenrigs-, klima-, energi- og bygningsminister
  • Jørgen Steen Sørensen, højesteretsdommer, tidligere Folketingets Ombudsmand og Rigsadvokat
  • Amalie Trangbæk, postdoc i statskundskab, Aarhus Universitet
  • Lotte Jensen, direktør, Vive, det Nationale forsknings- og Analysecenter for Velfærd
  • Mette Østergaard, chefredaktør, Berlingske
  • Kristian Madsen, chefredaktør, A4 Medier

Udvalget mødes første gang i februar og planlægger at afslutte sit arbejde i september i år.

Forholdet mellem politikere og embedsmænd til debat
Ekspertudvalget er blandt andet blevet sat i verden på baggrund af Instrukskommissionen og rigsretten mod Inger Støjberg, Minkkommissionen og sagerne om Forsvarets Efterretningstjeneste.

Sagerne har rejst en række spørgsmål og skabt debat om tilliden til og kvaliteten af det arbejde, der foregår i det politiske og administrative maskinrum og i dialogen mellem politikere og embedsmænd.

"Tillid er afgørende for vores demokratiske samfundsmodel, og derfor er det alvorligt, når sager rokker ved den – for det tager meget længere tid at opbygge tillid, end det tager at nedbryde den," lyder det fra Karsten Dybvad i pressemeddelelsen.

Han er bekymret over udviklingen, der kan være med til at undergrave tilliden til det politiske system og i sidste ende opbakningen til vores folkestyre, demokratiske institutioner og offentlige myndigheder, lyder det.

"Jeg ser frem til, at vi får en grundig debat og afdækning. Der skal ikke træffes forhastede beslutninger. Jeg ser frem til, at udvalget kan bidrage til debatten og formulere anbefalinger til, hvordan samspillet kan styrkes," udtaler Karsten Dybvad.

Tilfreds Djøf-formand
Henning Thiesen, formand for Djøf, glæder sig over, at Karsten Dybvad har takket ja til at være formand for udvalget, der arbejder uafhængigt af Djøf.

"Med Karsten Dybvad har vi fået en virkelig kyndig og engageret formand med en dyb indsigt i samspillet mellem politikere og embedsmænd. Han kender magtens maskinrum og har værdifuld erfaring også fra det private erhvervsliv, der kan bidrage positivt til udvalgets arbejde."

"Og vi har fået et udvalg med kompetente mennesker, der kan bidrage til at kvalificere en helt nødvendig debat om, hvordan vi sikrer, at vores politiske og administrative systemer fungerer – også når tingene går stærkt, og der skal træffes store beslutninger,” lyder det fra Henning Thiesen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Dybvad

Senior fellow, Kraka, fhv. departementschef, Statsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1985)

Henning Thiesen

Selvstændig rådgiver, fhv. formand for Djøf
cand.jur. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00