Nyt hovsa-indgreb mod solceller vedtaget

LOV: Kæmpe solcelle-ansøgning og udsigt til milliardregning gav politikerne overarbejde på årets sidste afstemningsdag i Folketinget.

Foto: Emil Hougaard / Scanpix
Morten ØyenToke Gade Crone Kristiansen

Mandag gik Folketinget på juleferie, men inden da kom energipolitkerne på overarbejde.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) kunne nemlig i fredags oplyse, at en pludselig byge af solcelleansøgninger til Energinet.dk kunne ende med en uforudset milliardregning til statskassen.

Det konkrete lovforslag, som mandag var til afstemning, handlede ellers først og fremmest om at vedtage udbygningen af havvindmølleparken Kriegers Flak og to kystnære havvindmøller på vestkysten – og solcelledelen var udset til at ”være en flig af loven” (se videoklip ovenfor).

Men solcellerne endte med at løbe med al opmærksomheden op til afstemningen.

Jeg kan garantere, at jeg vil se på det her. Og på mulighederne for at inkorporere et loft i alle de støtteordninger, der er.

Lars Chr. Lilleholt (V), energiminister
Efter endnu et hasteindgreb for at bremse støtten til solceller

”Der er tale om en helt uventet potentiel merudgift på overgangsordningen for sol. Der er pr. 18. december 2016 givet positive afgørelser for 7,9 MW. Med det meget store antal ansøgninger på overgangsordningen kan støtteudgifterne markant overstige, hvad der har været forventet. Hvis alle 1.660 MW godkendes, er der tale om en merudgift på 4,5 mia. kr. over støtteperioden,” skrev ministeren i sin redegørelse af sagen, som blev sendt til energipolitikerne mandag morgen.

Debatten fortsætter næste år
Energiministeren var mandag morgen kaldt i samråd om sagen, og først en time inden afstemningen i Folketinget kom det endelige ændringsforslag, som skulle sætte en stopper for den store solcelle-ansøgning.

Under debatten i Folketinget lovede energiminister Lars Chr. Lilleholt, at der idet nye år skal ses nærmere på, hvordan nye hasteindgreb undgås.

”Jeg kan garantere, at jeg vil se på det her. Og på mulighederne for at inkorporere et loft i alle de støtteordninger, der er,” sagde Lilleholt.

Kritik: Regeringen overdriver
Både Enhedslisten og Alternativet er kritiske over regeringens håndtering af forløbet, og mener regeringen overdriver de økonomiske effekter af solcelleansøgningerne. De henviser til, at Energinet.dk forventer at kunne afvise en stor del af de 1.660 MW sol-ansøgninger, så der i stedet reelt er tale om 508 MW.

”Så vil vi ende på et støttebehov over anlæggenes levetid på 1,3 milliarder kroner. Og det er jo ikke et stort beløb, når vi tænker på, hvad vi har sparet i PSO ved, at de kystnære havvindmøller og Krigers Flak er blevet langt billigere,” sagde Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen.

Alternativet og Enhedslisten valgte at stemme imod ændringsforslaget, men stemte sammen med resten af Folketinget for selve lovforslaget og udbygningen af havvindmølleparkerne.

Inden Folketinget mandag gik på juleferie, nåede politikerne også endeligt at vedtage afskaffelsen af PSO-afgiften. Den afskaffes gradvist fra 2017-2022, og støtten til vedvarende energi skal fremover finansieres over finansloven.

Læs hele artiklen og hvad der ellers blev vedtaget på årets sidste mødedag på Altinget: energi og klima (kræber abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00