Nyt permanent børnetillæg og afskaffelse af kontanthjælpsloft: Her er den nye aftale om kontanthjælp

Regeringen og en række partier i Folketinget har tirsdag indgået en længe ventet aftale om et nyt kontanthjælpssystem. Få overblik over de væsentligste elementer i aftalen her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Kontanthjælpsloftet afskaffes og erstattes af en trappemodel, der fortsat lægger et loft over beløbet, som folk på kontanthjælp kan modtage i ydelse. Og så videreføres det midlertidige børnetilskud som et permanent børnetillæg målrettet udsatte børnefamilier.

Det er nogle af hovedelementerne i den længe ventede politiske aftale om fremtidens kontanthjælpssystem, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen tirsdag præsenterede på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet. 

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Bag aftalen står regeringen, SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne – og partierne lægger sig op ad flere af anbefalingerne fra den såkaldte Ydelseskommission, der i maj 2021 præsenterede sit bud på en reform af kontanthjælpssystemet.

Få overblik over hele aftalen her. 

Kontanthjælpsloftet afskaffes og erstattes af en indkomstrappe med et fast niveau for, hvor meget kontanthjælpsmodtagere maksimalt kan modtage i offentlige ydelser. 

Indkomsttrappen består af forskellige niveauer i form af maksimale beløb for, hvad borgere i kontanthjælpssystemet kan modtage i boligstøtte og særlig støtte oven i deres kontanthjælpsydelse.

Det midlertidige børnetilskud videreføres som et permanent børnetillæg til forsørgere, der modtager SHO-ydelse eller er berørt af den nye indkomsttrappe. Satserne svarer til det midlertidige børnetilskud fratrukket fritidstillægget.

Der indføres et fritidstillæg til alle børn i kontanthjælpssystemet. Fritidstillægget er på 250 kroner per barn hver måned – dog maksimalt 1000 kroner per familie.

0:000:00