Økonom om genopretningsplan: Fornuftigt at holde det store artilleri klar til efteråret

STIMULI: Der er masser af gode takter i den økonomiske genopretningsplan, som regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier landede natten til mandag, vurderer lektor i økonomi Søren Hove Ravn.

Feriepengene er en oplagt mulighed for at stimulere forbruget uden at trække unødigt på statskassen, mener Søren Hove Ravn, der er lektor i økonomi ved Københavns Universitet.
Feriepengene er en oplagt mulighed for at stimulere forbruget uden at trække unødigt på statskassen, mener Søren Hove Ravn, der er lektor i økonomi ved Københavns Universitet.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Maagaard Holm

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier blev natten til mandag enige om en økonomisk genopretningsplan.

Danskerne får udbetalt penge for tre ud af fem indefrosne ferieuger, mens personer på overførselsindkomster kan se frem til at modtage en skattefri check på 1.000 kroner. Samtidig udfases hjælpepakkerne, i takt med at samfundet genåbnes.

Og det er der god fornuft i, vurderer lektor i økonomi ved Københavns Universitet Søren Hove Ravn. 

”Regeringen er ved at lave en blød landing for hjælpepakkerne, hvor man trækker dem tilbage lidt efter lidt og erstatter dem med stimulans. De her tiltag er ikke noget, der dræner statskassen," siger Søren Hove Ravn og uddyber: 

"Det er fornuftigt, da vi alle sammen er i en venteposition, hvor vi holder vejret for at se, hvad der egentlig sker med økonomien, når hjælpepakkerne er trukket tilbage. Det er udmærket at gøre noget, men det er i hvert fald også vigtigt at holde krudtet tørt og se, hvad der egentlig skal til, når røgen har lagt sig, hjælpepakkerne er væk, og vi står i efteråret og kan se, hvad der er behov for. Man holder altså det store artilleri klar, hvis behovet opstår." 

En ulempe, at pengene kommer sent
De indefrosne feriepenge og det skattefri engangstilskud på 1.000 kroner vil af tekniske årsager ikke lande på danskernes Nemkonto med det samme. Senest til oktober vil alle feriepenge være udbetalt.

Målet er at lave en straksstimulering af danskernes forbrug. Kommer det her meget ekspansive pengepolitiske træk overhovedet til at virke, når pengene først lander om potentielt tre til fire måneder?

"Det undrer mig, at det går så langsomt med at udbetale pengene. Det kan andre lande gøre meget hurtigere. Om det får betydning for forbruget, afhænger af, hvor pressede folk er på deres økonomi. De, der allerede har pengene på kontoen, vil måske gå ud og bruge dem nu. Der vil også være nogen, som ikke har den luksus, fordi de ikke har pengene på kontoen. Det er en ulempe, og det ville være mere effektivt at sende pengene med det samme," siger Søren Hove Ravn. 

Finansminister Nicolai Wammen (S) har i den forbindelse opfordret danskerne til med ro i maven at bruge pengene. De kommer jo. Blot senere. Er der en risiko ved det?

"I princippet kan det falde ind under den kategori, som økonomer kalder tidsinkonsistent politik. Hvis alle går ud og bruger pengene, og økonomien pludseligt buldrer afsted, så kan politikerne lave en ny aftale om at tilbageholde pengene, fordi det går for stærkt. Det er ikke en oplagt risiko, men rent teoretisk kunne det ske. Det kræver derfor, at folk har tillid til finansministeren," siger Søren Hove Ravn. 

Man vil sende 1.000 kroner direkte til personer på overførselsindkomst. Det kan vel ende med at blive 1.000 kroner ekstra på madbudgetkontoen, eller som ryger ind på en måske slunken opsparing. Hvorfor ikke udskrive checks til brug såsom vouchers eller gavekort, der direkte skal bruges på for eksempel restaurationsbranchen, der er i knæ? 

"Der er ikke nogen grund til, at staten på den måde aktivt skulle subsidiere bestemte brancher. Lige nu er der den undtagelse, at der er nogle brancher, der er ramt af nedlukningen. Argumentet imod ville være, at danskerne selv skal bestemme, hvordan de vil bruge deres penge og på den måde sammensætte, hvilke virksomheder der skal være flere eller færre af. Håndværkerfradraget er et eksempel på det, du nævner. Det har vist sig at være svært at slippe af med, når det først er vedtaget," siger han og uddyber: 

"Det kan sagtens være, at de havner på madbudgettet, og det er fint nok, hvis man vil stimulere økonomien generelt, men mindre godt hvis man målrettet vil hjælpe nogle brancher, der er pressede. Derfor er det positivt, at det ikke er det store checkhæfte, Nicolai Wammen har taget med her. Feriepengene er en billig måde at stimulere på, mens 1.000 kroners-udbetalingerne koster 1,8 milliarder. Det er selvfølgelig mange penge, men i forhold til de tal, vi er blevet vant til at høre om de sidste måneder, er det ikke et ublu beløb. Det giver mulighed for at træde til, hvis der opstår et behov i efteråret." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00