Økonom om nye V-forslag: Dansk økonomi vil have gavn af momshalvering og skattelettelser

GENOPRETNING: Venstres nye genopretningsforslag, som blandt andet handler om at halvere momsen i resten af 2020, vil sætte gang i privatforbruget, vurderer lektor Søren Hove. 

Mens hjælpepakkerne holder hånden under mange danske virksomheder, er Venstre så småt ved at være klar med sin plan for, hvordan den danske økonomi skal reddes på den anden side af hjælpepakkerne. 

Partiet vil halvere momsafgiften, så danskerne kun skal betale 12,5 procent i moms fra 1. juni og resten af 2020. Og Venstre foreslår også, at man skal fremrykke skattelettelser til en værdi af 4,5 milliarder kroner.

Og begge forslag kan få danskerne til at svinge dankortet endnu mere, vurderer lektor i økonomi Søren Hove Ravn fra Københavns Universitet. 

”Begge forslag vil være med til at skubbe gang i danskernes privatforbrug, og det har vi brug for for at komme ud af den økonomiske krise.”   

50 milliarder mere til forbrug
Men Søren Hove Ravn påpeger, at forslaget om en halvering af momsen frem til nytår vil have en langt mere mærkbar effekt på samfundsøkonomien, end forslaget om at fremrykke forskellige skattelettelser vil. 

”Med den normale momsafgift vil staten tjene omkring 200 milliarder kroner. Men hvis momsen bliver halveret fra sommeren af, og det fortsætter resten af året, vil staten indtjene omkring 150 milliarder kroner, hvilket samlet set vil give danskerne helt op til 50 milliarder kroner mere, som de kan forbruge,” siger han og understreger, at der her er tale om overslag baseret på hovedregning og ikke modelberegninger.

Søren Hove Ravn uddyber, at en stimulering i danskernes forbrug vil bidrage til en større omsætning hos virksomheder, og det betyder, at de vil kunne fastholde og måske ansætte flere medarbejdere.

Ifølge Venstres partileder, Jakob Ellemann-Jensen, vil forslaget kunne skabe 10.000 nye arbejdspladser og gøre varer og tjenester ti procent billigere.

Selvom en besparelse på ti kroner ikke lyder som en stor besparelse i sig selv, vil besparelsen kunne mærkes i samfundsøkonomien, vurderer Søren Hove Ravn. 

”Hvis alle varer bliver sat ned med ti kroner, vil danskere forbruge endnu mere. Og muligvis vil danskere forbruge for væsentligt højere beløb, end de normalt gør i slutningen af 2020, når momshalveringens udløbsdato begynder at presse på,” siger Søren Hove Ravn. 

Hele planen kommer senere
Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, siger, at de to genopretningsforslag er en del af en økonomisk genopretningsplan, som Venstre vil præsentere, efter at regeringen har fremlagt nøgletal for, hvor stort et tilbageslag den danske økonomi vil opleve som konsekvens af coronakrisen. 

"Vi forventer, at regeringen fremlægger en status for den danske økonomi i løbet af den her måned. Det vil vi i hvert fald kræve,” forklarer Troels Lund Poulsen. Han henviser til, at den økonomiske ekspertgruppe skal fremlægge en ny økonomisk statusrapport 24. maj. 

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel Kulturministeriet ansætter ny departementschef Kulturministeriet ansætter ny departementschef