Økonom roser ny krisepakke: Men udlandet afgør Danmarks økonomiske skæbne

INTERVIEW: Torsdagens aftale om en ny krisepakke er den rigtige medicin til at holde hånden under dansk økonomi, lyder det fra økonom Søren Hove Ravn. Men han påpeger, at udviklingen i udlandet bliver helt afgørende.

Torsdag blev alle partier i Folketinget enige om endnu en milliardstor håndsrækning til de mange danske virksomheder, som er hårdt ramt af coronakrisen.

Det betyder blandt andet store kompensationer til faste udgifter for virksomheder, der må holde lukket. At små virksomheder og selvstændige får dækket tab i omsætning. Samlet set pumper partierne mere end 50 milliarder kroner ud i samfundet.

Ifølge økonom og lektor ved Københavns Universitet Søren Hove Ravn er der tale om fornuftige initiativer i den nye pakke.

"Både virkemidler og omfanget giver god mening, selvom det er rigtigt, rigtigt store beløb. Man kan se af statistikkerne, at aktiviteten i samfundet virkelig er på retur, og derfor er det også den helt store kasse, man har fat i her,” siger han.

Udlandet er afgørende
Det er en hjælpepakke, der kommer i kølvandet på flere tiltag de seneste dage. Hvor stort er det samlet set i historisk perspektiv?

”Vi er oppe i den helt store skala. Under finanskrisen lavede man godt nok bankpakker til mange milliarder, men forskellen er, at det var lån dengang. Og faktisk tjente staten en slat penge på det. Her er der tale om direkte overførsler fra staten til virksomheder,” siger han og fortsætter:

”Men der sker endnu større ting i udlandet. Den amerikanske præsident Donald Trump har eksempelvis lagt op til en større hjælpepakke i forhold til økonomiens størrelse, end det vi har set i Danmark indtil videre.”

Hvilken betydning har det, hvad man gør i udlandet?

”Det er helt afgørende for, hvordan vi kommer igennem krisen i Danmark. I Danmark sender vi rundt regnet halvdelen af vores varer til udlandet i form af eksport. Så den danske stat kan bruge nok så mange penge på at afbøde krisen – og det er vigtigt, den gør det – men den kan ikke holde hånden under hele verden. Så hvis vi ser en stor global økonomisk nedtur efter krisen, vil det også ramme Danmark, uanset hvad regeringen gør,” siger Søren Hove Ravn.

Handler også om psykologi
Finansminister Nicolai Wammen (S) har flere gange talt om, at hjælpepakkerne også handler om at sende et signal til markederne, om at regeringen nok skal gøre, hvad der er nødvendigt. Hvad handler det om?

”Det er ikke tilfældigt. For økonomi handler også om psykologi. Man laver kun investeringer, hvis man tror på, at økonomien ser ok ud. Det er også derfor, Wammen kopierer det kendte eksempel fra den tidligere europæiske centralbankdirektør Mario Draghi, der midt under eurokrisen i 2012 sagde, at centralbanken var klar til at gøre, hvad der skulle til for at bevare euroen. Det signal var ekstremt effektfuldt,” siger Søren Hove Ravn.

Så vil meldingerne fra finansministeren betyde, at der nu kommer ro på aktiemarkedet, der har været i frit fald?

”Her har det igen stor betydning, hvad der sker i udlandet, som påvirker det danske aktier meget. Så Wammen kan gøre sit til at hjælpe, men det er ikke i sig selv nok, hvad han gør,” siger Søren Hove Ravn.

Ikke bekymret
Selvom han lover, at regeringen vil gøre, hvad der skal til, kan staten så bare blive ved med at pumpe penge ud? Der er vel ikke uendeligt med penge?

”Der er selvfølgelig ikke uendeligt med penge i statskassen. Men vi kan glæde os over, at vi har sunde offentlige finanser og lav gæld. Det betyder, at man kan sælge obligationer til lav rente og lade statsgælden stige. Det er en luksus, man slet ikke nyder i Italien, hvor de ikke bare kan banke gælden op. Men vi kan gøre det i ret stort omfang. Så jeg er ikke bekymret på nuværende tidspunkt,” siger Søren Hove Ravn.

Men hvad betyder de mange milliarder, der pumpes ud nu, for politikernes muligheder for at bruge penge på eksempelvis mere velfærd i fremtiden?

”Det er vigtigt at huske, at det her er en engangsudgift. Så pengene skal kun op af lommen én gang. Så på den måde har det ikke direkte indflydelse på, hvor mange penge vi har i det årlige råderum til ældre, sundhed eller børn. Men det har betydning for statsgælden, som bliver væsentligt højere nu,” siger Søren Hove Ravn og fortsætter:

”Så det kan jo sætte en begrænsning for at gældsfinansiere andre ting. Det har eksempelvis været foreslået at gældsfinansiere den grønne omstilling.”

Forrige artikel Brostrøm om coronaudviklingen: I næste uge kan vi sige meget mere Brostrøm om coronaudviklingen: I næste uge kan vi sige meget mere Næste artikel Dagens overblik: Personalemangel tvinger coronamistænkte sundhedsfolk på arbejde Dagens overblik: Personalemangel tvinger coronamistænkte sundhedsfolk på arbejde