Økonomer dumper partiernes boligpakker

KRITIK: En kortsigtet lappeløsning og decideret skadelig. Sådan lyder økonomernes dom over boligpakkerne fra både regeringen og S-SF, der ellers skulle sætte gang i boligmarkedet og dansk økonomi.
Kilde: Danmarks Statistik
Kilde: Danmarks Statistik
Jørgen Skadhede
Dumpet med et brag. Så klar er dommen fra en række af landets førende økonomer over de boligpakker, som regeringen og S-SF for tiden har travlt med at overbyde hinanden med.

De rundhåndede løfter til boligkøbere og boligejere er deciderede skadelige for både boligmarkedet og dansk økonomi, lyder vurderingen fra række økonomer, som Altinget.dk har talt med.

"Pakkerne er ubetinget ikke til gavn for den danske økonomi. Jeg vil mene, de er decideret dårlige for økonomien. Og det er ikke godt for de yngre boligkøbere, det stiller dem dårligere," siger tidligere vismand Nina Smith, professor ved Aarhus Universitet.

Priserne holdes kunstigt oppe
Både regeringen og S-SF har planer om at lave en boligpakke, der giver boligkøbere rabat på ejendomsskat, grundskyld og tinglysningsafgift frem til udgangen af 2012. Det betyder, alt efter hvor man bor i landet, i gennemsnit en skatterabat på 36.000 kroner, hvis man køber et hus til 2 mio. kr.

Men sådan en boligpakke vil ikke have den store effekt og vil holde boligpriserne kunstigt høje til ugunst for unge boligkøbere og dansk økonomi, mener økonomerne.

Man bør lade boligmarkedet passe sig selv i stedet for at lave de indgreb, vi nu ser fra partierne i form af skattenedsættelser. Man forsøger at holde priserne oppe til ulempe for den unge generation.

Finn Østrup
Professor i finansiering ved CBS

De peger på, at der kun er tale om et kortsigtet fix, der ikke grundlæggende retter op på et dødt boligmarked.

"Det er ikke hensigtsmæssigt. Det vil have en ret beskeden effekt på boligmarkedet, som allerede har fået hjælp i form af lave renter. Det afgørende problem nu er usikkerheden, mange har ikke tillid til den fremtidige økonomiske udvikling, og det afhænger ikke af ydelsen i et enkelt år. Og så er det et problem, at det reelt er en zig-zag kurs," siger tidligere overvismand Torben M. Andersen, professor ved Aarhus Universitet.

Amokløb og lappeløsninger
Samme holdning har to andre tidligere overvismænd for Det Økonomiske Råd, der rådgiver regeringen i den økonomiske politik.

"Både regeringen og oppositionen er gået amok. Alle boligforslagene er perspektivløse. Der er hverken hoved eller hale i det," siger tidligere overvismand Christen Sørensen, professor ved Syddansk Universitet til Berlingske.

Tidligere overvismand Peter Birch Sørensen peger på, at en boligpakke kan sætte bolighandlen i stå både før, og efter den træder i kraft.

"Der er tale om et meget kortsigtet udspil fra partierne, som her og nu lammer bolighandlen, indtil det træder i kraft. Derefter kan det booste salget, men til gengæld kommer vi formentlig til at stå med et dødt marked i starten af 2013, fordi mange vil fremrykke deres boligkøb til 2012, inden skattelettelserne falder bort," siger Peter Birch Sørensen, professor ved Københavns Universitet.

"I stedet for den slags kortsigtede lappeløsninger bør man kigge på den lange bane og genskabe koblingen mellem ejendomsværdiskatten og den aktuelle ejendomsvurdering. Så vil ejendomsværdiskatten falde, hvis boligpriserne falder; til gengæld vil skatten følge med op, hvis boligpriserne igen begynder at stige. Det vil dæmpe de alt for store udsving på boligmarkedet," siger Peter Birch Sørensen.

Behov for prisfald
I lighed med flere andre økonomer mener han, at det i virkeligheden ville være bedre, hvis boligpriserne fik lov til at falde ned til et mere naturligt niveau.

Parcelhusenes salgspris er faldet med næsten 15 procent siden toppen i begyndelsen af 2007. Dermed er priserne nede på 2005-niveau. Men det er fortsat dobbelt så meget som i 1997 og 50 procent mere, end husene kostede i 2001.

Professor Finn Østrup fra Copenhagen Business School mener, at det kan være en fordel at få boligpriserne ned, fordi det betyder, at det bedre kan betale sig at arbejde.

"Det ville være fornuftigt, hvis priserne på boliger kom 10 procent længere ned. Det tyder på, at priserne er for høje lige nu. Desuden er udbuddet af boliger vokset støt siden 2007. Man bør lade boligmarkedet passe sig selv i stedet for at lave de indgreb, vi nu ser fra partierne i form af skattenedsættelser. Man forsøger at holde priserne oppe til ulempe for den unge generation. Populært sagt, tager man fra de unge og giver til de gamle," siger Finn Østrup.

Flere partier deler kritikken
Såvel Radikale som Enhedslisten og Dansk Folkeparti er imod skattelettelserne i boligpakkerne. De mener, at det primært vil gavne de rigeste boligejere, og at pengene kunne bruges bedre.

Derfor er det usikkert, hvordan regeringen og S-SF vil leve op til deres løfter. De har flertal sammen, men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ikke lave pakken sammen med S-SF.

"Jeg vil forhandle med de partier, der vil tage et egentligt ansvar. Jeg har noteret mig, at S-SF har ændret holdning til vores boligpakke, men de kan ikke finansiere deres løfter," siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke: Vi vil skabe tryghed
Han vil i stedet forhandle med Dansk Folkeparti og en løsgænger om at få flertal for sin vækstpakke inden det folketingsvalg, som alle iagttagere ellers havde spået ville komme allerede i denne uge. Og statsministeren afviser økonomernes kritik.

"Det her er ikke noget forsøg på at holde noget kunstigt oppe. Vi vil skabe maksimal tryghed på boligmarkedet. Der er behov for et lille skub, som vi kan give for en forholdsvis lille udgift," siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen og S-SF forventer, at skatterabatterne vil koste staten cirka 1,5 milliarder kr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Nina Smith

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, bestyrelsesformand, VIVE, formand, Kommission for 2. generationsreformer, formand, Nykredit
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1981)

Finn Østrup

Forfatter
cand.polit. (Københavns Universitet, 1976), dr. merc. (CBS, 2002)

0:000:00