Økonomiaftale giver milliardløft til regionerne

AFTALE: En milliard ekstra til regionerne, heraf 200 millioner øremærket til psykiatrien. Og to nye styringsmekanismer til at erstatte produktivitetskravet på to procent. Det er hovedpunkterne i den økonomiaftale, regeringen og Danske Regioner har indgået natten til tirsdag.

En milliard kroner ekstra.

Det er resultatet af de økonomiforhandlinger mellem regeringen og Danske Regioner, som efter flere uger blev afsluttet natten til tirsdag.

I økonomiaftalen, som blev præsenteret tirsdag morgen i Finansministeriet, fik Danske Regioner det substantielle løft, som formand Stephanie Lose i løbet af forhandlingerne har efterspurgt.

"Vi har fået en milliard ekstra. Helt konkret betyder det, at vi i regionerne har nemmere ved at løfte vores opgave, betale medicinregningen og sikre, at der er tilstrækkeligt med hænder ude på sygehusene til at behandle vores patienter," sagde Stephanie Lose.

Milliardløft kan blive større til efteråret
Den ekstra milliard til regionerne gør økonomiaftalen for 2019 til en af de største aftaler, der har været i længere tid.

"Vi investerer i velfærd og sundhed ved at tilføre Danske Regioner yderligere en milliard til sundhedsområdet, så vi kan sikre, at den gode udvikling fortsætter, der har været i forhold til bedre kvalitet og bedre behandling til danskerne," sagde finansminister Kristian Jensen.

Sidste år førte økonomiaftalen til et løft til regionerne på 500 millioner kroner. Men med efterårets satspuljeaftale og finanslov kom det samlede løft til sundhedsvæsenet op på i alt 1,1 milliarder kroner.

Og det er langt fra utænkeligt, at finanslovsforhandlingerne også i år vil udløse endnu flere penge til regionerne, lød det fra finansministeren. Historien om, hvor mange penge regionerne ender med at få næste år, er altså ikke slut endnu.

"Det afhænger jo af, hvad vi præsenterer til august måned. Men hvis man kigger på historikken, så er det i hvert fald sandsynligt, at der også vil være nogen ovre i folketingssalen, der også vil komme med deres bidrag," sagde Kristian Jensen.

Øremærkning til psykiatrien
Psykiatrien har været en af knasterne i årets forhandlinger, efter sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har kritiseret regionerne for ikke selv at prioritere psykiatri i deres budgetter, men i stedet forlade sig på særligt satspuljemidler.

Nu bliver 200 millioner - en femtedel af det samlede løft til regionerne - for første gang i en økonomiaftale direkte øremærket til psykiatrien. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) understreger, at psykiatri er et særligt fokus for regeringen.

"Et sted i vores sundhedsvæsen, hvor vi virkeligt har behov for at investere og løfte i fællesskab, det er i psykiatrien og over for de patienter, der har problemer med den mentale sundhed. Det bliver også en vigtig opgave med den psykiatrihandlingsplan, vi kommer med til efteråret," sagde sundhedsministeren.

Produktivitetskravets efterfølgere
Udover flere penge betyder økonomiaftalen også det endelige dødsstød til produktivitetskravet på to procent samt den aktivitetspulje, som har været knyttet sammen med regionernes efterlevelse af kravet.

Pengene fra aktivitetspuljen skal nu fremover bruges på nærhedsfinansiering. Konkret betyder det, at en ny pulje på 1,5 milliarder kroner bliver betinget af, at regionerne lever op til en række konkrete krav, der skal sikre, at flere patienter behandles uden for sygehusene.

I alt fem kriterier skal regionerne leve op til for at få deres andel af nærheds-midlerne, herunder færre sygehusforløb pr. borger, færre genindlæggelser og flere forløb, hvor patienterne bliver hjulpet hjemme via digital teknologi.

Med den nye styring er grundstenene lagt for et sundhedsvæsen, der fokuserer mindre på aktivitet på sygehusene og mere på at få patienterne behandlet så tæt på eget hjem som muligt, lød det fra både regeringen og Danske Regioner.

"Jeg er glad for, at vi nu en gang for alle har lagt to procents-produktivitetskravet i graven og erstattet det med en ny nærhedsfinansiering, der skal bidrage til at omstille sundhedsvæsenet," sagde Stephanie Lose.

Ny form for effektiviseringskrav
I tillæg til nærhedsfinansieringen kommer også et nyt teknologibidrag, som betyder, at regionerne hvert år skal effektivisere for 500 millioner kroner. Pengene, som bliver frigjort, skal blive i det regionale sundhedsvæsen og bruges til bedre behandling og øget kapacitet.

Også dette nye styringstiltag er regionerne tilfreds med.

"Vi har i Danske Regioner hele tiden sagt, at vi står på mål for, at vi gerne vil have et effektivt sundhedsvæsen. Og når vi har et sundhedsvæsen med et budget på årligt 112 milliarder kroner, så er der potentiale for at forbedre arbejdsgange og identificere måder at gøre det smartere på," sagde Stephanie Lose og tilføjede:

"Nu har vi fået med, at effektiviseringer ikke bare handler om at øge aktiviteten, men at man kan gøre det på andre og smartere måder. Det er vi rigtigt godt tilfreds med."

Forrige artikel Dagens overblik: Dagens overblik: "Man kan ikke tælle vores politik fra, men vores mandater til" Næste artikel Analyse: Kampen om Europas asylpolitik skaber nye dilemmaer for Danmark Analyse: Kampen om Europas asylpolitik skaber nye dilemmaer for Danmark