Østergaard fastholder: Ny regering skal være uafhængig af DF-politik

TALE: Skal Radikale bringe en ny regering til magten, skal den være uafhængig af Dansk Folkepartis politik. Det var budskabet fra Morten Østergaard på Radikales landsmøde, hvor han også fastslog, at partiet ikke vil rulle de seneste to årtiers udlændingepolitik tilbage.

I sin landsmødetale gentog Radikales politiske leder sin garanti fra årets Folkemøde om kun at ville støtte en regering, der gør sig uafhængig af DF's udlændingepolitik.
I sin landsmødetale gentog Radikales politiske leder sin garanti fra årets Folkemøde om kun at ville støtte en regering, der gør sig uafhængig af DF's udlændingepolitik.Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte SkjoldanKasper Kaasgaard

Vanen tro samles de radikale i Nyborg til landsmøde samme weekend, som Dansk Folkepartis medlemmer mødes i Herning. 

Men rollerne er byttet om. For denne gang er det ikke Radikale, der diskuterer et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. Det er Kristian Thulesen Dahl, der nu rækker hånden frem. 

I Nyborg havde Morten Østergaard derimod ikke mange nye budskaber med, når talen faldt på mulige konstellationer efter folketingsvalget.  

Han gentog den garanti, som han lancerede for første gang på Folkemødet i år:

Vi lider ikke under den illusion, at hvis bare man havde ført den politik, man gjorde i 90’erne, før Anders Fogh tog over, havde der i dag ikke været flygtninge i verden og ingen integrationsproblemer i verden.

Morten Østergaard (R)
Politisk leder

"Når vi vil have en ny regering, er det, fordi vi vil have en ny politik og en ny retning. Derfor kan jeg garantere, at den ny regering, som vi bringer til magten, sætter en ny kurs for Danmark, kommer til at trække tingene mere i vores retning og gør sig uafhængig af Dansk Folkepartis politik," sagde han. 

Morten Østergaard slog fast, at Radikale vil kæmpe for en ny regering. Men Socialdemokratiet skal ikke regne med radikale mandater, før en politisk aftale om "en ny retning" ligger klar. 

"Vi vil rigtig gerne være med til at bringe en ny regering til magten i Danmark. Men så skal det være, fordi kursen er sat, og den peger fremad." 

Uendelig småt i virkeligheden 
R-formandens tale kredsede om udlændinge- og integrationspolitikken, også selv om det gennemgående budskab var, at netop det emne efter Morten Østergaards mening får for stor opmærksomhed på Christiansborg. 

"Det, der kan synes uendelig småt ude i virkeligheden, kan blive kæmpestort på Christiansborg. Mens det, folk oplever som store bekymringer, dårligt kan snige sig ind i den politiske debat. Det er måske allermest tydeligt, når det handler om udlændinge og integration," lød det fra R-formanden. 

I et nyt valgprogram med den Emmanuel Macron-inspirerede titel "Fremad" er Radikale kommet med 132 punkter fordelt på en række politikområder. Det katalog af politiske forslag vendte Morten Østergaard gentagne gange tilbage til med et udtalt ønske om at få debatten til at handle om særligt folkeskolen og klimaudfordringerne. 

Morten Østergaard høstede for eksempel dagens største klapsalver, da han kaldte folkeskolen "overreguleret og underfinansieret". Men der gik sjældent lang tid, før fokusset vendte tilbage til integrationspolitikken og de Radikales kritik af de andre partier, som efter Morten Østergaards mening har for travlt med symbolpolitik i form af lovforslag om maskeringsforbud og håndtryk. 

"Integrationsproblem fik lov til at vokse sig store" 
På scenen gentog Morten Østergaard dog også den erkendelse, som han tidligere på ugen i et Altinget-interview formulerede sådan her: Der var udfordringer, vi gik bekvemt uden om.

"Vi lider ikke under den illusion, at hvis bare man havde ført den politik, man gjorde i 90'erne, før Anders Fogh tog over, havde der i dag ikke været flygtninge i verden og ingen integrationsproblemer i verden," sagde han og fortsatte: 

"Der var også problemer, vi bekvemt gik uden om. Problemer, som fik lov til at vokse sig store, fordi vi ikke havde øjne for dem. Problemer, som vi ikke gik til med samme ansvarlighed, som vi gør på andre områder." 

Men en blåstempling af den første udlændinge- og integrationspolitik kunne det dog ikke blive til: 

"Det ikke sådan, at man i de to årtier, der er gået siden da, hvor man hver måned har ændret i udlændingelovgivningen og fejret det med lagkage, har løst problemerne." 

Godt, gammeldags demokratisk uenige 
Mens Mette Frederiksens navn ikke blev nævnt en eneste gang af R-formand Morten Østergaard, fik Kristian Thulesen Dahl dog en hilsen med på vejen. I Herning, hvor DF-formanden tidligere på dagen talte, lød det sådan her: 

"Morten Østergaard! Det er jo ikke dig, vi er imod. Det er din politik! Det er din politik specielt på indvandringsområdet, der vil være dybt skadelig for vort land." 

Og også Morten Østergaard understregede, at han ikke har noget personligt imod DF-formanden. 

"Jeg er sikker på, at Kristian Thulesen Dahl er både god mod dyr og klæder sig varmt. Men det er deres politik, den er gal med. Vi er godt gammeldags demokratisk uenige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00