Østeuropæisk indvandring giver underskud for statskassen

ØKONOMI: Nyt notat fra Finansministeriet viser, at den østeuropæiske indvandring giver underskud. Regeringen har hidtil kaldt det for en overskudsforretning. Men det vides ikke med sikkerhed, erkender finansminister Bjarne Corydon (S) nu.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede
Indvandringen fra de østeuropæiske EU-lande er en underskudsforretning for Danmark. Samlet set giver de herboende østeuropæere et minus for statskassen på cirka 600 mio. kr. om året. Det viser et nyt notat fra Finansministeriet.

Tidligere har regeringen ellers kaldt det for en overskudsforretning, når debatten om den påståede velfærdsturisme er spidset til.

Lige før jul sendte finansminister Bjarne Corydon (S) et notat til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, der viste, at østeuropæerne gav et årligt overskud til statskassen på 1,3 milliarder kr.

Men den gamle opgørelse så udelukkende på forholdet mellem skatteindbetalinger og overførselsindkomster. Det nye notat har medtaget et skøn for østeuropæernes forbrugsafgifter (især moms) og deres brug af offentlig service som eksempelvis skoler og hospitaler.

Det sidste trækker voldsomt ned. Derfor ender de herboende østeuropæere med at give underskud, viser det nye notat.

Der er vist ikke belæg for at sige mere, end at indvandrere fra Østeuropa er omtrent neutrale for de offentlige finanser.

Bjarne Corydon (S)
Finansminister

Corydon: Går omtrent i nul
Den gennemsnitlige dansker giver dog også underskud i øjeblikket med de nuværende røde tal på statsbudgettet. Derfor er notatet med til at cementere billedet af, at finansieringen af velfærdssamfundet er under pres.

Finansminister Bjarne Corydon (S) påpeger, at der er tale om et skøn og et øjebliksbillede. Og han erkender, at indvandringen fra østeuropæiske EU-lande ikke med sikkerhed er en overskudsforretning for Danmark.

"Det er korrekt, at der i enkelte år er et mindre underskud på de offentlige finanser som følge af indvandrere fra Østeuropa. Men det er forbundet med en vis usikkerhed, fordi vi ikke ved, hvor meget de præcis trækker på de offentlige servicetilbud. Derfor skal man passe på med at overfortolke opgørelsen. Der er vist ikke belæg for at sige mere, end at indvandrere fra Østeuropa er omtrent neutrale for de offentlige finanser," siger Bjarne Corydon i et skriftligt svar til Altinget.dk.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er anderledes sikker i sin sag.

"Det må stå klart nu, at indvandringen fra Østeuropa er en underskudsforretning," siger Kristian Thulesen Dahl.

Løntryk giver øget konkurrenceevne
Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, fastholder dog, at indvandringen fra Østeuropa er en god forretning for Danmark. Den nye opgørelse tager nemlig ikke højde for, at tilgangen af østarbejdere holder lønstigningerne i Danmark nede.

Løntrykket forbedrer den danske lønkonkurrenceevne over for udlandet og holder dermed ledigheden nede, hvilket også bliver påpeget i det nye notat.

"Det er ganske veldokumenteret, at indvandringen af arbejdskraft er en god ting for Danmark og danskerne, fordi det øger vores velstand. Østarbejderne forbedrer vores konkurrenceevne og gør, at danskere får mulighed for at købe varer billigere, så de sparer penge. De penge kan vi så bruge på andre ting, som skaber beskæftigelse i andre sektorer," siger Joachim B. Olsen.

"Argumentet om, at de østeuropæiske indvandrere tager danskerne job, er ikke sandt. Det er ikke et bestemt antal job i en økonomi. Højere arbejdsudbud fører til højere beskæftigelse," siger Joachim B. Olsen.

Når det nye notat viser, at de herboende østeuropæere giver underskud, så skyldes det udelukkende indretningen af vores velfærdssamfund, påpeger han.

"Hver enkelt dansker giver også i gennemsnit et lille underskud på de offentlige finanser, fordi vi har adgang til velfærdsydelser i et omfang, der overstiger vores egen betaling af skatter og afgifter. Det gør, at vi efter 2020 har udsigt til store underskud på de offentlige finanser, og derfor har vi brug for at fortsætte reformerne af vores samfund," siger Joachim B. Olsen.

DF køber ikke LA's argumenter
Hos Dansk Folkeparti køber Kristian Thulesen Dahl dog ikke Liberal Alliances argumentation om, at der skulle være tale om en overskudsforretning, og at østeuropæerne ikke gør andre danskere arbejdsløse.

Han er ikke sikker på, at den øgede konkurrenceevne kan opveje ulemperne ved, at mange ufaglærte danskere bliver skubbet helt ud af arbejdsmarkedet.

"Vi har mange ufaglærte, der ikke kan finde arbejde. Det er søgt at sige, at det er godt for Danmark, at vi kan presse dem ned i løn ved hjælp af østarbejdere. Det var godt, at vi åbnede for udenlandsk arbejdskraft, da vi havde en ledighed tæt på nul. Men når vi har overskud af arbejdskraft, så siger logikken, at det må være en økonomisk udfordring at importere arbejdskraft udefra," siger Kristian Thulesen Dahl.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00