Officielt: USA meddeler farvel til FN-klimaaftale

KLIMA: USA vil trække sig fra den internationale klimaaftale, så snart det er formelt muligt. Det har den amerikanske delegation meddelt FN's generalsekretær og følger dermed op på præsident Trumps klimatale i juni.

USA tager nu et første administrativt skridt til at forlade den globale klimaaftale.

Det sker med en officiel skrivelse til FN's generalsekretær Antonio Guterres fra den amerikanske delegation om, at USA ønsker at forlade klimaaftalen, så snart det er formelt muligt.

Det oplyser FN's talsperson Stephanie Dujarric i en pressemeddelelse.

Meddelelsen fra den amerikanske delegation sker to måneder efter, præsident Donald Trump i en tale annoncerede, at han ville trække USA ud af aftalen fra FN-klimatopmødet i Paris i 2015.

”Den amerikanske beslutning om at trække sig fra Paris-aftalen er en stor skuffelse for den globale indsats for at reducere drivhusgasser og fremme global sikkerhed,” siger Stephanie Dujarric i pressemeddelelsen.

Tidligst farvel i 2019
Ifølge Paris-aftalen kan ethvert land trække sig fra aftalen, men det kan først ske tre år efter, aftalen er trådt i kraft. USA tilsluttede sig aftalen 3. september 2016, og den trådte i kraft 4. november 2016. Det betyder, at USA først formelt kan forlade aftalen tidligst i slutningen af 2019.

Den amerikanske delegation oplyser til FN, at ønsket er at trække sig fra aftalen, medmindre landet får bedre vilkår i aftalen.

FN's generalsekretær er åben for enhver indsats, der kan få USA til at blive eller genindtræde i aftalen, oplyser Stephanie Dujarric.

”Det er afgørende, at USA fortsætter med at vise lederskab, når det gælder klima og bæredygtig udvikling,” siger Dujarric i pressemeddelelsen.

Klimaaftalen er underskrevet af 195 FN-lande, kun Syrien og Nicaragua mangler.

Forrige artikel Politifolk vil have rigspolitichef fyret: Pape erklærer Politifolk vil have rigspolitichef fyret: Pape erklærer "fuld tillid" Næste artikel Anker Jørgensen får sin egen plads i Sydhavnen Anker Jørgensen får sin egen plads i Sydhavnen