Ole Krarup er død

DØDSFALD: Professor og tidligere medlem af Europa-Parlamentet Ole Krarup er død. Han blev 82 år.

Det tidligere europarlamentsmedlem for Folkebevægelsen mod EU Ole Krarup er død.

Det oplyser Folkebevægelsen mod EU.

Ole Krarup blev 82 år, og han blev første gang valgt til Europa-Parlamentet i 1994 for Folkebevægelsen mod EU, hvor han blev genvalgt i både 1999 og 2004. Her sad han indtil 2007, hvor Søren Søndergaard overtog pladsen.

I sin tid i Bruxelles kæmpede Ole Krarup blandt andet for demokratiet, retssikkerheden, forbrugerne og for et tættere nordisk samarbejde i stedet for EU. Han kæmpede samtidig for et nej til Maastricht-traktaten og euroen. 

Selvom han forlod Europa-Parlamentet, fortsatte Ole Krarup dog sin kamp mod EU. I 2009 rejste han den såkaldte Lissabon-sag for sangeren Niels Hausgaard og 27 andre danskere. De ønskede at lægge sag an mod statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) for brud på grundloven, fordi Folketinget godkendte EU’s Lissabon-traktat uden folkeafstemning. Sagen blev dog afvist. 

Kari: Altid inspirerende
Folkebevægelsens medlem af det nuværende Europa-Parlament, Rina Ronja Kari, har kendt Ole Krarup, siden hun som 15-årig blev aktiv EU-modstander.

“Ole Krarups betydning for EU-modstanden i Danmark kan virkelig slet ikke overvurderes. Han har været en kæmpe inspiration for mange generationer af aktive i Folkebevægelsen og været drivende i at sætte nogle helt afgørende debatter om EU’s undergravning af vores demokrati på den offentlige dagsorden," siger Rina Ronja Kari i en pressemeddelelse fra Folkebevægelsen mod EU.

"Jeg husker stadig, hvor stort det var som ung aktiv i Folkebevægelsen at møde Ole og diskutere med ham. Hans politiske taler var altid både inspirerende og med et glimt i øjet. Men jeg vil først og fremmest huske Ole som det varme og humoristiske menneske, han var,” siger hun. 

Ole Krarup blev født  17. marts 1935 i Aarhus, og han er uddannet jurist fra Københavns Universitet i 1959. Efter et par år i Indenrigsministeriet fik han i 1964 advokatbestalling. I 1969 blev han dr.jur. med afhandlingen "Øvrighedsmyndighedens Grænser", og samme år blev han professor i retsvidenskab.

Tidligere medlem af SF
I 2007 og 2011 stillede Ole Krarup op til Folketinget for Enhedslisten i Nordsjælland – dog uden at blive valgt ind. Han har dog også været medlem af andre partier. Under Aksel Larsens tid var Ole Krarup medlem af SF. Han brød dog med partiet i 1968 for i stedet at blive medlem af Venstresocialisterne, som han blev hos, indtil Enhedslisten blev dannet.

Da Ole Krarup i 2015 fyldte 80 år, blev han af Folkebevægelsen mod EU hyldet som "en af Folkebevægelsen mod EU’s helt store koryfæer". Partiet skrev også, at "han er og har altid været positivt, vidende, engageret og kritisk i alle sine foretagender og alle sine kampe”.

Ifølge Ole Krarups datter sov han ind. Han har dog siden 2005, hvor han var involveret i et trafikuheld på cykel i Strasbourg, været mærket af de alvorlige hovedskader, han dengang pådrog sig.

Forrige artikel EU-ministre udskyder forbud mod ålefiskeri i Østersøen EU-ministre udskyder forbud mod ålefiskeri i Østersøen Næste artikel Det Økonomiske Råd advarer mod overophedning af økonomien Det Økonomiske Råd advarer mod overophedning af økonomien