Omfattende dokumentlæk afslører skattely

SKAT: En lækage af flere millioner dokumenter viser, at en række af banker og virksomheder er involveret i skattely i Panama. Det er op til skattemyndighederne at undersøge sagen, lyder det fra Karsten Lauritzen (V). Rød blok indkalder til samråd.

Foto: Rodrigo Arangua/Scanpix
Emma Qvirin Holst

11,5 millioner dokumenter fra den mellemamerikanske advokatvirksomhed, Mossack Fonseca, er blevet lækket og viser, at en lang række af banker og virksomheder er involveret i skattely i Panama.

Det kom frem i en DR-dokumentar søndag aften.

En del danske bankkunder har oprettet selskaber i det mellemamerikanske skattely i Panama. Men ifølge dokumenterne har flere af danskerne fået hjælp af blandt andet Nordea, som er nævnt i over 10.000 af de lækkede dokumenter.

Banken har hjulpet sine kunder ved at købe stråmandsselskaber og fuldmagter fra Mossack Fonseca.

Nordea afviser overfor DR, at banken hjælper sine kunder med skattesnyd. Jyske Bank er ligeledes nævnt i nogle af de lækkede dokumenter, men banken afviser også, at det har noget på sig.

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen er det nu op til skat at undersøge, om der er tale om skatteundragelse.

”Jeg har som skatteminister en forventning om, at Skat som den ansvarlige myndighed kigger på det her. Hvis der er nogen, der ikke overholder reglerne, så forarger det mig selvfølgelig, for så er det ulovlig skatteunddragelse. Hvad der er sket, det er i sidste ende op til Skat og politiet at afgøre,” siger Karsten Lauritzen til DR.

Socialdemokraterne og Enhedslisten har på baggrund af sagen indkaldt skatteministeren i samråd, hvor han skal redegøre for sagen og for, hvordan man vil stille dem til ansvar, der optræder i DR-dokumentaren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00