Opgør i Slagelse kan ende med lodtrækning

ANALYSE: Trods flere hemmelige forhandlinger er det stadig ikke lykkedes at finde flertal for en borgmesterkandidat. Partierne er forberedt på, at det kan ende med lodtrækning.

Socialdemokraten John Dyrby Paulsen (S) troede på valgnatten, at han havde sikret sig flertallet i Slagelse og dermed kunne kalde sig selv borgmester. Men opbakningen smuldrede, og nu kan det ende med, at der skal trækkes lod om borgmesterposten.
Socialdemokraten John Dyrby Paulsen (S) troede på valgnatten, at han havde sikret sig flertallet i Slagelse og dermed kunne kalde sig selv borgmester. Men opbakningen smuldrede, og nu kan det ende med, at der skal trækkes lod om borgmesterposten.Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Jakob Nielsen

Dramaet om borgmesterposten kan ende med en lodtrækning i byrådssalen fredag eftermiddag.

Muligheden betragtes som realistisk nok til, at de store partier er begyndt at forberede sig på muligheden, erfarer Altinget.

Lodtrækningen bliver en realitet, hvis byrådet fredag efter to afstemningsrunder må konstatere, at der er dødt løb mellem de to ledende kandidater til borgmesterposten, den siddende borgmester Stén Knuth fra Venstre og socialdemokraten John Dyrby Paulsen.

Situationen er den, at de hver især har 15 mandater bag sig, mens Liberal Alliances Villum Christensen fortsat nægter at vælge side.

Fakta

Byrådet i Slagelse

Rød blok
Socialdemokratiet: 12 mandater
SF: 2 mandater
Enhedslisten: 1 mandat

Blå blok
Venstre: 10 mandater
Dansk Folkeparti: 4 mandater
Radikale: 1 mandat

Liberal Alliance
1 mandat

Pres på Villum Christensen
Ifølge Altingets oplysninger er Villum Christensen under hårdt pres for at pege på den borgerlige borgmesterkandidat. Presset kommer dels fra det lokale erhvervsliv, dels fra partiledelsen på Christiansborg, der ikke kan leve med, at LA lægger den afgørende stemme til at vælte en V-borgmester for at indsætte en socialdemokrat.

Søndag aften forsøgte dele af den borgerlige blok på et hemmeligt møde at overtale Villum Christensen til at pege på en borgmester fra den borgerlige side. På mødet blev det også foreslået, at borgmesterposten kunne gå til en anden end den siddende borgmester, hvis det var betingelsen for at få Villum Christensen med ombord. Desuden ville Liberal Alliances kandidat med én kildes ord “blive rigt belønnet” med udvalgsposter, hvis han gik med.

Men ifølge Altingets oplysninger afviste Villum Christensen alle forslag og forsøgte i stedet at overtale de radikale til at skifte over på den røde side, sådan at socialdemokraten John Dyrby Paulsen kan blive borgmester.

Dermed står Slagelse i den noget usædvanlige situation, at Liberal Alliance kæmper aktivt for at sikre en socialdemokrat en borgmesterpost.

Læs også

Alliancen mellem Villum Christensen og John Dyrby Paulsen er opstået i løbet af det seneste år og er udløber af den meget omtalte sag om brintbusser, der har splittet Slagelse på kryds og tværs.

Konflikten kulminerede i april, da en nu fyret embedsmand med mere eller mindre aktiv bistand fra Liberal Alliance forsøgte at afsætte kommunaldirektøren og en anden direktør i kommunen uden om borgmesteren.

Dokumenter i sagen tyder på, at John Dyrby Paulsen var informeret om forsøget på at få afsat kommunaldirektøren, men både han og Villum Christensen har afvist, at de deltog i det mislykkede kupforsøg.

Flere mulige udfald
Den borgerlige gruppe i det nye byråd har ønsket at udsætte tidsfristen, sådan at politikerne kan give sig selv god tid til at blive enige om et politisk program – og derefter navnet på den borgmester, der skal stå i spidsen for kommunen.

Men et flertal i byrådet sagde mandag nej til at udsætte fristen, og derfor skal Slagelse senest på fredag stemme om, hvem der bliver den næste borgmester.

Indtil da vil politikerne mødes på kryds og tværs i forsøget på at finde en løsning, så det ikke ender med lodtrækning.

Der nævnes flere muligheder:

  • At den nuværende borgmester, Stén Knuth, trækker sig til fordel for en anden kandidat fra Venstre, for eksempel den erfarne Knud Vincent. Denne løsning betragtes dog ikke som særligt sandsynlig, da Villum Christensens forhold til Knud Vincent også er temmelig køligt.
  • At det nyvalgte radikale byrådsmedlem, Troels Brandt, bliver borgmester som kompromiskandidat for de borgerlige. Imod taler, at han er helt nyvalgt og dermed mangler erfaring.
  • At der etableres en bred aftale mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF. Udfordringen med sådan en aftale er, at der stadig skal findes en borgmester – og det er uvist, om John Dyrby Paulsen er parat til at ofre sin alliance med Liberal Alliance for at sikre sig borgmesterposten.
  • Endelig er der den mulighed, at det lykkes for den siddende borgmester, Stén Knuth, at holde fast i borgmesterposten. Men langt ind i Venstre er der en erkendelse af, at det kan blive meget svært.

Sådan trækkes der lod
Når byrådet mødes fredag, vil det være det længst siddende byrådsmedlem, der leder mødet, og det er socialdemokraten Flemming Erichsen, der selv er tidligere borgmester i Korsør.

Hvis han efter to runder konstaterer, at der ikke er flertal for nogen kandidat, kan han skride til lodtrækning, og han kan selv vælge metoden. Den vil så stå mellem de to kandidater med størst opbakning, sandsynligvis Stén Knuth og John Dyrby Paulsen.

Sådan en løsning vil øge risikoen for fortsat kaos i byrådet, fordi der ikke vil være et fast flertal bag fordelingen af udvalgsposter i kommunen.

Der er gået storpolitik i den
Dramaet i Slagelse har for længst udviklet sig til storpolitik, der nu følges meget tæt af partilederne på Christiansborg. Nogle af dem har ligefrem sendt forstærkning til Slagelse for at hjælpe lokale politikere i de komplicerede forhandlinger om borgmesterposten.

Og lokale kræfter sørger for, at de centrale partiledere på Christiansborg løbende holdes orienteret om, hvem der gør hvad i forhandlingerne.

Derfor er der også en mulighed for, at dramaet slutter med alvorlige opgør internt i et eller flere partier, hvis lokale kandidater går imod partilinjen.

For Liberal Alliance vil det være et alvorligt problem, hvis Villum Christensen ender med at forære magten til Socialdemokratiet. Nogle kilder taler om, at han i så fald risikerer at blive ekskluderet fra partiet. Men det vil ikke være nogen nem beslutning. Villum Christensen er nemlig ikke kun medlem af byrådet; han sidder også i Folketinget, og hvis han bliver smidt ud, har regeringen og Dansk Folkeparti i princippet ikke længere noget flertal.

Der er meget på spil i Slagelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Stén Knuth

Politisk konsulent, Dansk Firmaidræt, byrådsmedlem (V), Slagelse Kommune
bankuddannet

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00