Oppositionen: Hvad med arbejdsmarkedet, Fogh?

NYTÅRSTALE: Skidt af statsministeren, at arbejdsmarkedet ikke fyldte mere i nytårstalen, mener S, R og SF.
SF's partiformand, Villy Søvndal, kritiserer statsministeren for ikke at have mere fokus på arbejdsmarkedet i sin nytårstale. Samme kritik lyder fra S og R.
SF's partiformand, Villy Søvndal, kritiserer statsministeren for ikke at have mere fokus på arbejdsmarkedet i sin nytårstale. Samme kritik lyder fra S og R.Foto: Ole Toft/Altinget.dk
Anders Agner Pedersen

Det er alt andet end godt nok, at statsministeren dårligt nok nævner arbejdsmarkedet i sin nytårstale i en tid, hvor ledigheden stiger. Det mener de tre oppositionspartier Socialdemokraterne, SF og De Radikale. For selv om Fogh i sin tale nævnte, at 2009 ville byde på stigende ledighed grundet finanskrisen, så burde arbejdsmarkedet have fyldt langt mere i talen end det gjorde. Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov, er klar i mælet. Statsministerens tale var skuffende.

"Det var en meget skuffende tale med en masse floskler. Der kom ingen som helst garanti for, at regeringen vil arbejde for at bevare arbejdspladser. Og der er bestemt behov for at tage affære med det samme. Men det er der ikke noget, der tyder på, at regeringen har tænkt sig. I stedet lader det til, at den først vil foretage sig noget, når ledigheden stiger. Men det er den forkerte måde at gribe det an. Den stigende ledighed skal tages i opløbet, for ellers udvikler det sig til en ond spiral," siger Thomas Adelskov til Altinget.dk.

SF: Regeringen har droppet arbejdsmarkedsreformen
Heller ikke hos SF klapper man i hænderne over Foghs nytårstale. Blandt andet fordi arbejdsmarkedsreformen ikke blev nævnt med et ord. Og det kan kun tolkes på en måde, mener partiformand Villy Søvndal.

"Det at Fogh ikke nævnte arbejdsmarkedsreformen i sin nytårstale er et udtryk for, at regeringen reelt har droppet arbejdsmarkedsreformen. Og jeg tror også, at der er mange, der synes, det er lidt underligt at tale om manglen på arbejdskraft, samtidig med at folk bliver fyret. Det kan godt være sandt på længere sigt. Specielt i den offentlige sektor, hvor der bliver brug for at tiltrække arbejdskraft, men det tror jeg, at han har vurderet til at være for vanskeligt. Og derfor er han gået uden om det emne. Og det bekræfter jo kun regeringens generelle ageren i denne periode om kun at tage de lette ting og gå uden om de besværlige ting. Og det er grunden til, at vi nu står med en totalt nedslidt offentlig sektor. Regeringen har konsekvent været optaget af de nemme ting, og konsekvent skøjtet uden om de besværlige ting," lyder meldingen fra Søvndal.

Det at Fogh ikke nævnte arbejdsmarkedsreformen i sin nytårstale er et udtryk for, at regeringen reelt har droppet arbejdsmarkedsreformen.

Villy Søvndal
Partiformand, SF

R: Talen manglede fokus på vigtige emner
Også hos De Radikale er listen over ting, som statsministeren ikke havde med i sin nytårstale lang. Næstformand i folketingsgruppen Morten Østergaard havde især gerne set, at der havde været mere fokus på, hvordan folk fastholdes på arbejdsmarkedet.

"Som vi ser det, så mangler der fokus på det, som vi fortsat ser som den altoverskyggende udfordring i fremtiden, nemlig hvordan får vi hurtigt folk ind på arbejdsmarkedet, hvordan får vi dem, der er der, til at arbejde mere, og hvordan får vi dem, der er på arbejdsmarkedet, til at blive der noget længere. Den svære diskussion om, hvorvidt efterlønnen kan bevares, om vi kan få de unge til at gøre deres studier færdigt hurtigere, og om vi med skattereformen kan få folk til at arbejde noget mere. Og nu får vi jo så en diskussion om skattereformen her i foråret, men man kommer altså ikke uden om de andre diskussioner, og særligt ikke om efterlønnen, som trænger sig på," påpeger Morten Østergaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00