Oppositionen vil have delforlig

FORHANDLINGER: Rød blok ønsker at komme i gang med energiforhandlingerne inden sommer og foreslår nu at lave delforlig. Regeringen går efter en samlet aftale, lyder svaret fra Venstre.
Udbygningen af havvindmøller er et af de områder, hvor oppositionen nu satser på at lave delforlig.
Udbygningen af havvindmøller er et af de områder, hvor oppositionen nu satser på at lave delforlig.
Hjalte T. H. Kragesteen

Et stort, samlet energiforlig inden sommer er urealistisk, mener oppositionen, som derfor peger på tre områder, hvor man kan lave delforlig. Men regeringen vil ikke ændre holdning om, at en aftale ikke er færdig, før alt er færdigt.

Oppositionen peger på delforlig om markante energibesparelser, mere havvind og en aftale om registreringsafgifter på el- og hybridbiler. Forslaget kommer fra SF, og bliver godt modtaget af både R, EL og S.

"Vi har ventet meget længe på, at regeringen bliver klar til at forhandle. Når det kommer til udbygning af vind og energispareindsatsen, oplever vi, at der er et akut behov for, at folk ved, hvad de har at forholde sig til," siger energi- og klimaordfører for Radikale, Margrethe Vestager.

Områder der samler
Hun mener, at det er nødvendigt, at partierne bliver enige om nogle delaftaler inden sommer, men tror det bliver svært at nå en aftale omkring el- og hybridbiler. Dér er regeringen længere fra oppositionen, påpeger hun.

Det er ikke en hylde, hvor man bare kan tage de elementer ned, som man synes bedst om. Det er et samlet hele, det handler om.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energiordfører

SF's energi- og klimaordfører, Anne Grete Holmsgaard peger på, at der er flere områder, hvor oppositionen og regeringen er ret enige, hvorfor processen skal speedes op.

"Vi vil nu presse mere på for at komme i gang med forhandlingerne, og i forhold til energibesparelser burde det virkeligt være muligt at lave en hurtig aftale. For vi er enige om samme grundkoncept om, at energiselskaberne skal have energispareforpligtelser," siger hun.

I Enhedslisten ser man også en mulighed for at lave delaftaler, men understreger dog, at det ikke bare kan gøres på alle områder. Klima- og energiordfører Per Clausen peger specielt på energispareområdet, hvor man er tæt på hinanden og mener ikke, at det vil blokere for, at en stor samlet aftale ikke kommer til at hænge sammen. 

Regeringen afviser
Biogasbranchen og Dansk Energi har for nylig ligeledes advokeret for, at forligspartierne sætter sig sammen og laver delforlig på de områder, hvor de er enige.

Men ønsket bider ikke på regeringen.

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) har ikke haft tid til at udtale sig til Altinget.dk, men henviser gennem sin pressesekretær til Venstres energiordfører, Lars Christian Lillleholt, som værende indforstået med ministerens holdning.

Han fastholder, at regeringen ønsker en samlet aftale og siger klart nej til at begynde at lave delforlig.

"Det er ikke en hylde, hvor man bare kan tage de elementer ned, som man synes bedst om. Det er et samlet hele, det handler om, hvor der er tale om store samfundsmæssige investeringer i de næste mange år. Man kan ikke bare melde sig ind på de områder, som man synes er interessante, og så melde sig ud af andre," siger Lars Christian Lilleholt.

Enhedslisten mener imidlertid ikke, at delforlig vil udgøre et problem for at indgå en stor gennemarbejdet aftale.

"Jeg mener ikke, at det, der kan aftales omkring eksempelvis energibesparelser, vil blokere for, at vi efterfølgende laver en samlet aftale, der hænger sammen," siger Per Clausen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00