Oppositionspartier går uden om regeringen: Nu skal Samsam-sagen undersøges

Alle ni oppositionspartier har besluttet, at der skal laves en forundersøgelse af sagen om Ahmed Samsam, der er dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Ahmed Samsam under sin retssag i Madrid i 2018. Han er siden blev overført til Danmark og afsoner i dag i Enner Mark Fængslet ved Horsens.
Ahmed Samsam under sin retssag i Madrid i 2018. Han er siden blev overført til Danmark og afsoner i dag i Enner Mark Fængslet ved Horsens.Foto: Luca Piergiovanni/AFP/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Selvom SVM-regeringen har afvist det, skal der nu laves en forundersøgelse af sagen om Ahmed Samsam, der er dømt for at støtte Islamisk Stat.

Det står klart efter et møde i Folketingets Granskningsudvalg fredag, hvor de ni partier, der står uden for regeringen, har samlet tilstrækkelig opbakning til at sætte en undersøgelse i gang.

"Et stort mindretal af partierne uden om regeringen ønsker at gå videre med en forundersøgelse af Samsam-sagen. Nu mødes vi i det mindretal i den kommende uge og fastlægger, hvilke spørgsmål og hvilket forløb der skal gennemføres," siger Granskningsudvalgets formand, Ole Birk Olesen (LA), til den fremmødte presse.

Foruden Liberal Alliance står SF, Danmarksdemokraterne, Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale og Nye Borgerlige bag beslutningen.

Massiv opmærksomhed

Sagen handler om den danske statsborger Ahmed Samsam, der i 2018 blev fængslet i Spanien og idømt otte års fængsel for at have kæmpet for Islamisk Stat i Syrien fra 2012 til 2014. Samsam selv har dog fastholdt, at han på sine rejser til Syrien arbejdede som agent for først Politiets Efterretningstjeneste og siden Forsvarets Efterretningstjeneste.

I løbet af den seneste uge har sagen fået massiv opmærksomhed, efter to tidligere departementschefer i henholdsvis Statsministeriet og Justitsministeriet, Karsten Dybvad og Michael Lunn, skrev i en kronik i Berlingske, at der kan være tale om et justitsmord.

Efterfølgende har blandt andre den tidligere PET-chef Jakob Scharf og tidligere operativ chef Steffen Wied understreget, at forløbet bør kulegraves. Og torsdag erklærede den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at han – modsat sit parti, Venstre – også mener, at det er afgørende med en undersøgelse af sagen.

Kræver kun 60 mandater  

Det er dog ikke kun den forgangne uge, Samsam-sagen har fyldt på Christiansborg.

Inden folketingsvalget 1. november var et bredt flertal i Folketinget parate til at undersøge Samsam-sagen. Efter valget har den nye SVM-regering besluttet ikke at nedsætte en undersøgelseskommission.

Det kræver imidlertid kun 60 mandater at sætte gang i en forundersøgelse. Derfor har oppositionen med sine i alt 85 mandater mulighed for at gå uden om regeringen i sagen.

En forundersøgelse betyder, at Folketingets Granskningsudvalg kan stille skriftlige spørgsmål til ministre og formulere samrådsspørgsmål. Skal der laves en egentlig undersøgelse af sagen, kræver det dog, at det bliver vedtaget af et flertal i Folketinget.

"Det er klart, at der skal skabes et flertal, hvis man skal gå længere. Det er der ikke, som det ser ud nu, men vi må se, hvad forundersøgelsen afstedkommer," siger Ole Birk Olesen efter mødet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00