Overblik: Regeringen og KL indgår aftale om modtagelse af ukrainske flygtninge

Lynhurtig opholdstilladelse og udsættelse af integrationskrav. Det er to af elementerne i regeringens nye aftale med KL, som har til formål at hjælpe de ukrainske flygtninge hurtigst muligt.

Her ses ukrainske flygtninge, der ankommer til Fyn. Regeringen og KL vil med ny aftale gøre det hurtigere og lettere for ukrainere at komme ud i det danske samfund.
Her ses ukrainske flygtninge, der ankommer til Fyn. Regeringen og KL vil med ny aftale gøre det hurtigere og lettere for ukrainere at komme ud i det danske samfund.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Andreas Esbjørnsen

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) har besluttet, at der er behov for nye initiativer til at understøtte modtagelsen og integrationen af ukrainske flygtninge.

Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen kommer, efter at et flertal i Folketinget i sidste uge blev enige om at lave en særlov, der hurtigt kan hjælpe ukrainske flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Det følges nu op af en aftale mellem regeringen og KL, der skal styrke integrationen på kommunalt niveau.

"I dag har vi aftalt med kommunerne, at ukrainerne hurtigere end normalt skal have en bolig og adgang til lokalsamfundet. Samtidig får kommunerne mere fleksibilitet, så det også praktisk bliver muligt at få modtagelsen af tusindvis af ukrainere til at lykkedes," udtaler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Aftalen indeholder følgende tiltag:

  • Regeringen indkalder til drøftelser med Folketingets partier om at tilvejebringe det lovmæssige grundlag for, at kommunerne fleksibelt og hurtigt kan etablere midlertidige opholdssteder og boliger til de fordrevne ukrainere.
  • Kommunerne vil overtage ansvaret for de personer, der får ophold efter særloven, hurtigst muligt og senest fire hverdage efter, at de har fået en opholdsholdstilladelse.
  • Kommunerne sikres fleksibilitet i forhold til integrationsindsatsen. Det vil af særloven fremgå, at kommunerne i en periode kan udsætte eller berostille krav og regler i forhold til integrationslovens regler om program.
  • Personer med ophold efter særloven skal ikke indgå i landstallet for det forventede antal flygtninge, der kommer til Danmark. Regeringen vil i stedet etablere en særskilt fordeling, hvor der tilstræbes en jævn fordeling mellem kommunerne, så opgaven med at tage hånd om ukrainerne kan ske på bedste vis. Der skal dog være mulighed for at tage hensyn til særlige omstændigheder såsom aktuel indkvartering hos nærtstående familie, tilknytning til arbejdsmarkedet eller andre ganske særlige personlige forhold.

Derudover har de to parter besluttet, at de vil følge udviklingen løbende og håndtere de økonomiske merudgifter.

Læs hele aftaleteksten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00