Overblik: Regeringen vil finansiere ukrainske flygtninge med ulandspenge fra omstridt migrationsfond og Sahel

Regeringen tager omkring to milliarder kroner fra den danske ulandsbistand i 2022 for at finansiere ny særlov for ukrainske flygtninge. Næsten halvdelen af pengene findes gennem nedjusteringer i Danmarks støtte til nærområde- og migrationsstøtte i Sahel og regeringens omstridte migrationsfond.

Foto: Zohra Bensemra/Reuters/Ritzau Scanpix
Laura Bejder Jensen

Støtte til skrøbelige stater, klimaindsatser på Afrikas Horn og fredsindsatser i Mellemøsten og Sahel.

Det er nogle af de områder, som nedprioriteres økonomisk for at finansiere den særlov for ukrainske flygtninge, der blev vedtaget i sidste uge.  

Særloven indebærer nemlig et indhug i udviklingsbistanden på godt og vel to milliarder kroner i 2022. Det er penge, der allerede var fordelt på finansloven. 

Nu har regeringen meldt ud, hvilke konkrete poster pengene skal tages fra. Af de omkring to milliarder kommer 1,86 milliarder fra udskydelser og nedjusteringer i Danmarks bistand til udviklingslandene. De resterende 146 millioner fra annulleringer.

Den største portion kommer fra støtte til nærområder, migration og skrøbelige stater. Her nedjusterer Danmark sit bidrag med 987 millioner kroner.

Omkring 688,5 millioner kroner tages fra en pulje, der oprindeligt var afsat til klima- og miljøindsatser.

De sidste 213 millioner findes gennem omprioriteringer af Danmarks øvrige bidrag til for eksempel internationale sundhedskriser, WHO og den internationale finansieringsinstitution (IFC).

 

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00