Overblik: Sådan foregår Folketingets afslutningsdebat

OVERBLIK: Folketingsårets sidste dag nærmer sig med hastige skridt, og onsdag står på den traditionsrige afslutningsdebat. Her kan du se, hvordan den løber af stablen.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Folketingsåret er ved nå sin ende, og traditionen tro markeres det onsdag med en afslutningsdebat.

Den er kendt for at udvikle sig til en maratondebat. I 2016 var klokken over 23, før folketingsmedlemmerne kunne tage hjem.

Afslutningsdebatten starter i år klokken 9, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder sin tale. Han har taletid en time, hvor han vil redegøre for den indenrigs- og udenrigspolitiske situation.

Her efter skal der på skift en ordfører fra hvert parti op på talerstolen. De har hver ti minutter til deres indlæg. Rækkefølgen er bestemt efter partiets størrelse i Folketinget, hvilket betyder at Socialdemokratiet starter.

Talerækken ser ud som følger:

  • Socialdemokraterne
  • Dansk Folkeparti
  • Venstre
  • Enhedslisten
  • Liberal Alliance
  • Alternativet
  • Radikale Venstre
  • SF
  • Konservative

De fire nordatlantiske medlemmer har herefter hver især ti minutter.

Efter hvert ordførerindlæg er der mulighed for, at folketingsmedlemmerne kan komme med korte bemærkninger til indlægget. En kort bemærkning må højest vare et minut, og der er afsat maksimum 45 minutter til bemærkninger efter hver ordførertale.

Derefter får Lars Løkke igen ordet, og han har så 30 minutter til at kommentere indlæggene. Bagefter er der mulighed for, at folketingsmedlemmerne kan komme med korte bemærkninger til Løkke. Og når runden med korte bemærkninger er overstået, er der afsat tid til eventuelle privatistindlæg (der må vare højest fem minutter), hvor der efterfølgende er adgang til korte bemærkninger fra op til tre medlemmer.

Er afslutningsdebatten så færdig herefter, spørger man måske sig selv? Nej, ikke nødvendigvis. Nu er det nemlig tid til anden runde af ordførerindlæg (denne gang er taletiden dog halveret til fem minutter), hvor der bagefter er adgang til korte bemærkninger (som også er halveret til 30 sekunder) fra højest tre medlemmer.

Endelig går statsministeren op på talerstolen for tredje og sidste gang og tager ordet. Løkke har her 15 minutter at tale i, hvorefter der er afsat 30 minutter til korte bemærkninger.

Regeringens ministre har under debatten mulighed for at tage ordet i tre minutter for at kommentere et indlæg fra et medlem. Sker det, har folketingsmedlemmet, der gav anledning til ministerens indlæg, adgang til to korte bemærkninger.

Selvom politikerne har været igennem maratondebatten onsdag, så skal de stadig op dagen efter. Torsdag og fredag behandler Folketinget nemlig sine sidste lovforslag, beslutningsforslag og forespørgsler inden sommerferien.

Du kan følge hele debatten live på Altinget fra klokken 9.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00