Overdragelse: Joy Mogensen bad en bøn og ny kirkeminister Ane Halsboe fik et oliventræ

Det var en travl fredag for den nye kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der ved sin tredje ministeroverdragelse, i Kirkeministeriet, bebudede, at hun ville fokusere på grøn omstilling i kirkerne og den gode dialog. 

Det skortede ikke på lovprisninger og taksigelser, da Joy Mogensen (S) i dag overdrog Kirkeministeriet til efterfølger Ane Halsboe-Jørgensen.
Det skortede ikke på lovprisninger og taksigelser, da Joy Mogensen (S) i dag overdrog Kirkeministeriet til efterfølger Ane Halsboe-Jørgensen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch SchrøderMaja Hagedorn

Det lille, højloftede lokale ved Frederiksholms Kanal var tæt pakket, da pressen og Kirkeministeriets ansatte var mødt frem for at overvære overdragelsen af posten som kirkeminister fra Joy Mogensen (S) til Ane Halsboe-Jørgensen (S). 

Departementschef Christian Dons Christensen indledte sin tale med at sige, at ingen vidste, hvad der ventede Joy Mogensen, da hun trådte til som kultur- og kirkeminister.

Coronakrisen og tabet af ministerens ufødte barn er to af de overskrifter, der har præget de to år, hun har siddet på ministerposten. "Ingen vidste, hvad der ventede dig og Sara", sagde han og refererede til den datter, Joy Mogensen mistede kort inde i sin ministerperiode.

Tiden med nedlukninger omtalte departementschefen som en "alle mand på dæk"-situation, hvor han roste hende for aldrig at "miste troen på det gode". 

Nok er nok
Joy Mogensen meddelte søndag, at hun trak som minister efter to år i næsten konstant modvind. "Jeg er løbet tør for overskud," forklarede hun.

I farveltalen rettede Christian Dons Christensen en slet skjult kritik af mediernes dækning af ministeren, der tydeligt havde vundet popularitet i "det mindste ministerie", da departementschefen mente, at man havde manglet både nåde og godhed i dækningen af ministerens håndtering under coronakrisen. 

Joy Mogensen rødmede let, som roserne flød. Heriblandt blev det nævnt, at hun "aldrig havde mistet troen på, at man kan gøre en forskel," og at det var en positiv ting, der også sagde meget om hendes som person, at hun kunne finde ud af at sige, "nok er nok". 

Afgående kirkeminister Joy Mogensen (S) tog plads foran mikrofonerne, og fortalte om, hvordan det "lille kirkeministerie" på mange måder var som den lille elbil, hun havde købt, fordi den kunne accelerere hurtigt.

Hun takkede alle trossamfund for kreative løsninger under de corona-forårsagede nedlukninger. Om sin efterfølger og partifælle Ane Halsboe-Jørgensen sagde Joy Mogensen, at hun er "klog og god til at lytte."

Bøn om sindsro
Til afslutning bad Joy Mogensen en bøn for sindsro og trådte væk fra mikrofonerne, kun for hurtigt at vende tilbage og udføre ritualet, hvor en afgående minister overrækker en gave til sin efterfølger. Hun gav Ane Halsboe et oliventræ med den begrundelse, at det "vokser langsomt og symboliserer fred og håb." 

Den nye kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen priste sin forgænger for de kirkelige løsninger, man har fundet under corona, med "storskærme, begravelser udenfor og i skove". Også hun sagde, at Kirkeministeriet er et "lille hus, men med højt til loftet." 

Som overdragelsesgave fik den afgående minister et eksemplar af "Min første salmebog", der på den måde forbinder Joy Mogensens nu afsluttede dont som kirkeminister med hendes nærtstående fremtidige rolle som mor. 

Kirkerne åbnede som nogle af de sidste
Noget af det, Joy Mogensen blev kritiseret for i sin ministertid, var, at hun i nogles øjne ikke kæmpede tilstrækkeligt for sine ressortområder under coronakrisen. For eksempel har det vakt kritik, at kirkerne var blandt de allersidste, der var underlagt hårde restriktioner, så man ikke kunne invitere ret mange gæster til barnedåb og begravelse, mens der måtte være 10.000 på et fodboldstadion.

Den nye minister ville ikke direkte kommentere regeringens lave prioritering af kirkerne i genåbningsprocessen, da Altinget spurgte:

"Jeg går nysgerrigt og åbent til den her opgave, hvilket også betyder, jeg glæder mig til at møde de mange mennesker, som enten frivilligt eller professionelt arbejder inden for det her felt. Jeg har den erfaring, at tillid er noget, man gør sig fortjent til, men at dialog er en rigtig god vej derhen. Og det er den vej, jeg har tænkt mig at gå," sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

Svær sag om prædikener
Hun arver også en svær sag om oversættelser af prædikener til dansk. Allerede før valget sagde regeringen, at den ville pålægge alle trossamfund at oversætte prædikener på fremmedsprog til dansk. Det skulle især sikre mere åbenhed om prædikener fra visse imamer, som ifølge regeringen medvirker til negativ social kontrol og parallelsamfund. 

Men lovforslaget lader vente på sig, fordi det har vakt kritik, at man med ændringen eksempelvis også rammer udenlandske prædikener i kirker som Sømandskirken og kirker i Sønderjylland, hvor der somme tider prædikes på tysk.

Sidste år i oktober var det en del af lovprogrammet for folketingsåret 2020/2021, men det er endnu ikke blevet fremsat.

Ane Halsboe Jørgensen ville ved overdragelsen fredag ikke svare på, om det vil være med i næste års lovprogram.

"Nu vil jeg godt have lov til at sætte mig i stolen. Jeg er en minister, som sætter mig ind i tingene. Og som baserer tingene på input fra mange steder. Og konkluderer på ryggen af det. Det vil jeg også have lov til at gøre her," sagde hun.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00