Ekspert: Overdrevet fokus på vind fortrænger sol

KLIMAPLAN: Energistrategi 2050 satser alt for meget på vind og biomasse, mens solvarme og andre mindre teknologier bliver glemt. Vindindustriens lobbyarbejde har båret frugt, lyder kritikken, som afvises bredt på Christiansborg.
Hjalte T. H. Kragesteen
Dansk Solvarme Forening raser over, at politikerne tilsyneladende ikke har forstået potentialet i solvarme. Og de bakkes op af Jørn Thulstrup, der er cand.polit. og energiøkonom ved Institut for Business Cycle Analysis. Han mener, at vindlobbyen har vundet over billigere alternativer.

"Der er ikke nogen visioner eller intentioner om, at solenergi skal indgå i Danmarks fremtidige energiforsyning," siger formand for Dansk Solvarme Forening, Anders Otte Jørgensen.

Han mener, at Energistrategi 2050 savner initiativer, som sikrer, at infrastrukturen udbygges på en måde, hvor solvarme indtænkes. Jørn Thulstrup er enig og lægger ikke fingre imellem i sin kritik.

"Der foregår en massiv lobby fra vindmølleindustrien og fra bioethanoludbyderne. Og både politikerne og offentligheden er nemme ofre for misinformation, for der er ikke så mange, der ved noget om det," siger han og påpeger, at solvarme burde fylde mere i energistrategien.

Afviser lobbyindflydelse
Men både V, K og SF er uenige i, at vindmølleindustrien har for stor indflydelse, og de bakkes op af civilingeniør Jørgen Henningsen, der var medlem af Klimakommissionen.

"Jeg vil meget skarpt afvise, at vindfolkene har haft indflydelse på vores arbejde i Klimakommissionen. Jeg tror ikke, at nogen af os har talt med de folk i de to år, vi har siddet," siger han.

Helt så afvisende er Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, ikke. Han mener, at der er ekstremt meget lobbyisme på området, men at det gælder alle dele af branchen.

"Jeg synes generelt, der er en meget stærk lobby på energiområdet. Også på solområdet hvor jeg har haft flere lejligheder til at mødes med folk. Så det gælder ikke kun for vindindustrien," siger han og understreger, at der ikke lyttes mere til vindsektoren end andre.

Hos Dansk Folkeparti mener man derimod, at der satses alt for lidt på solvarme, og man er på bølgelængde med Jørn Thulstrup.

"Det er for ensidigt, at der kun satses på vind og biomasse. Det er lykkedes vindmøllelobbyen at overbevise alle om, at vind er sagen," siger energiordfører Per Dalgaard.

Sol er ikke glemt
På Christiansborg er der bred enighed om, at der måske kunne have indgået mere om solvarme i energistrategien. Men solteknologierne er bestemt ikke glemt.

"Jeg kan godt være enig i, at solvarme nok faldt lidt igennem i energistrategien. Men vi har bestemt ikke glemt solvarmen, og vi havde det oppe ved sidste møde i forligsudvalget," siger energiordfører for Konservative, Jørgen Lundsgaard, der tror, at det ikke blev en del af strategien, fordi der ikke er så stort behov for at gøre noget for teknologien.

Den er allerede veludviklet, påpeger han.

Jeg vil til min død stå ved, at det er rigtigt at fokusere så meget på vind og biomasse. For det er helt fundamentalt de to områder, der afgør, om vi kan klare os uden fossile brændsler

Jørgen Henningsen
Medlem af Klimakommissionen

SF's klima- og energiordfører, Anne Grete Holmsgaard, er enig i, at solvarmen allerede er en gangbar teknologi og påpeger, at der findes mange store solvarmeanlæg i Danmark.

Men hun mener, at energistrategien burde satse yderligere på sol.

"Vi har brug for et mix af teknologier, og derfor er det vigtigt, at vi arbejder videre med solvarmen," siger hun.

Vind skal være drivkraft
Mens Jørn Thulstrup angriber Energistrategi 2050 for at satse for meget på vindkraft, så ændrer det ikke ved, at der er bred enighed på Christiansborg om, at vind er en helt naturlig vej, når målet er at blive fri af fossile brændsler.

Heller ikke på Jørgen Henningsen gør kritikken indtryk.

"Jeg vil til min død stå ved, at det er rigtigt at fokusere så meget på vind og biomasse. For det er helt fundamentalt de to områder, der afgør, om vi kan klare os uden fossile brændsler," siger han.

Men her er sol bedre, mener Jørn Thulstrup.

"Sol er en oplagt mulighed. For potentialet i sol til at producere billig energi i forskellige former er langt større end ved vindmøller. Det er voldsomt dyrt," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Thulstrup

Grundlægger og adm. direktør, Institute for Business Cycle Analysis
cand.polit. (Københavns Uni. 1968)

0:000:00