Overrasket Steen Gade: Jeg er ked af det på SF's vegne

VALG: Efter 28 år i Folketinget har vælgerne nu kastet SF's Steen Gade på porten. Han havde forventet tilbagegang, men partiets historisk dårlige resultat kommer alligevel bag på ham.

SF's folketingsgruppe blev næsten halveret ved valget torsdag. Udover Steen Gade ( i midten) røg også Karina Lorentzens (til venstre) mandat. Ole Sohn forlod SF i løbet af valgperioden.
SF's folketingsgruppe blev næsten halveret ved valget torsdag. Udover Steen Gade ( i midten) røg også Karina Lorentzens (til venstre) mandat. Ole Sohn forlod SF i løbet af valgperioden.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Kim Rosenkilde

”Har vi været længere nede?”

SF's folketingsveteran Steen Gade kender udmærket sit partis valghistorik. Alligevel kan han komme i tvivl om, hvorvidt SF på noget tidspunkt i partiets 56-årige historie har fået et lige så dårligt resultat som ved valget torsdag.

Syv mandater kunne det blive til med 4,2 procent af stemmerne. Og uden et mandat i Vestjyllands Storkreds bliver Steen Gade ikke en del af partiets nye folketingsgruppe.

Kun ved valget i 1977 har SF haft så få pladser i Folketinget. Men dengang havde de syv mandater imidlertid kun opbakning fra 3,9 procent.

Mine følelser ligger hos partiet, ikke på mig selv.

Steen Gade (SF)
Tidligere medlem af Folketinget

Så ja, SF har været længere nede, men kun marginalt.

Steen Gade havde da heller ikke på nogen måde forestillet sig, at det ville gå så galt den her gang. Ambitionen var at fastholde partiets seks procent af stemmerne og 12 mandater i Folketinget.

Men realistisk set var en tilbagegang forventelig.

”Jeg var godt klar over, at vi ville gå tilbage. Det kunne jeg fornemme. Men at vi gik så meget tilbage, havde jeg ikke forudset,” siger Steen Gade.

Højt at flyve...
Han ærgrer sig ikke kun rød og grøn over, at blå blok overtager flertallet af Folketingets sæder og den lovgivningsmæssige serveret i ministerierne. SF's resultat gør ham mere bedrøvet, end at han ikke selv blev valgt ind.

”Mine følelser ligger hos partiet, ikke på mig selv. Og jeg også ked af det på Pias vegne, for jeg synes, hun har gjort en fantastisk flot figur som formand,” siger Steen Gade.

Han trøster sig dog samtidig ved, at der kun gik fire år fra valget i 1977 til, at partiet blev tredoblet ved valget i 1981, hvor han selv var et af de nye ansigter.

På samme måder viser nedturen siden supervalget med Villy Søvndal som formand i 2007, hvor hurtigt det kan gå op og ned i dansk politik.

Tumultarisk og sammenbrudsagtigt
Det er først og fremmest SF's kuldsejlede regeringsprojekt, Steen Gade tager til indtægt for det dårlige resultat.

Både fordi mange af partiets vælgere formentlig blev skuffet over SF's rolle i samarbejdet med Socialdemokraterne og De Radikale. Og så på grund af den tumult, der førte til og fulgte i kølvandet på SF's exit fra regeringskontorerne.

”Alle ved, at der har været en skuffelse blandt vores vælgere i forhold til, hvad vi kunne udrette i regeringen. Noget af det kan jeg forstå. Andet har været overdrevet,” siger Steen Gade.

Han fortryder imidlertid ikke, at SF valgte at gå ind i regeringssamarbejdet efter valget i 2011. Til gengæld er han mere ærgerlig over, at man trådte ud efter kun godt to år.

”På det tidspunkt var der ikke andet valg. Ellers skulle vi da efter min mening være blevet. Men der var jo ikke andet valg. Det var tumultarisk og sammenbrudsagtigt på det tidspunkt,” siger Steen Gade.

En anden årsag til SF's tilbagegang skal formentlig findes i Alternativets succes med slagord om bæredygtig omstilling for både natur og mennesker.

Vælgernes andetvalg
Som SF's grønne stemme gennem et kvart århundrede afviser Steen Gade, at Alternativets succes kan tolkes som et udtryk for, at han og andre på den etablerede grønne fløj har svigtet miljø-dagsordenen.

”Det er ikke rigtigt. Jeg har godt set i mediernes dækning, at man mente, at der ikke var nogen partier, der tog klimaet alvorligt. Men sagen er, at SF har haft tre hovedtemaer i valgkampen, hvor miljø var det ene,” siger Steen Gade.

I det hele taget er Steen Gade ikke kun fortrøstningsfuld over, at SF nok skal markere sig som et både rødt og grønt parti uden ham. Han vurderer også, at der er et fornuftigt potentiale for fremtidige succeser.

Der er nemlig mange mennesker, som har SF som sit andetvalg, når de i undersøgelser bliver spurgt til, hvem de overvejer at sætte kryds ud for.

Det indtryk har Steen Gade også selv fået gennem de mange valgkampe, han selv har været ude i.

”Det er selvfølgelig ikke godt nok at være det parti, folk vil stemme på som nummer to. Det er jo nummer ét, der tæller. Men vi står med et pænt potentiale. Og med en rigtig god formand er der muligheder,” siger Steen Gade.

Dokumentation

Blå bog - Steen Gade

Født 1945

Uddannelse og erhverv

  • Lærer, Herning Seminarium, 1969.
  • Student, Thisted Gymnasium, 1964.
  • Direktør, Miljøstyrelsen, fra 1999 til 2003.
  • Konsulent, Socialistisk Folkeoplysningsforbund, fra 1979 til 1981.
  • Folkeskolelærer, fra 1969 til 1979.

Parlamentarisk karriere

  • Medlem af Folketinget for SF 1981 til 1999 og igen fra 2005 til 2015.
  • Medlem af Folketingets Præsidium januar 2014 til oktober 2014.
  • Formand for Klima- Energi- og Bygningsudvalget fra 2011, Miljø- og Planlægningsudvalget 2007-2011 og 1994-1999 og Udenrigsudvalget 2005-2007.
  • Medlem af Europaudvalget 1982-1997. Formand for Socialistisk Folkepartis folketingsgruppe 1991-1997, næstformand 1990.

Kilde: Ft.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00