Kronik

Özlem Cekic: Ja, muslimer kan også være terrorister og mordere

Byrådsmedlem Elif Demir Gökce (R) har rejst en debat, som mange muslimer har haft med hinanden i årevis. Dem, der slår andre mennesker ihjel, kan de være muslimer? Den debat er væsentlig, og jeg hilser den velkommen, selvom jeg ved, at den er svær og let bliver misforstået, skriver Özlem Cekic.

Jeg er imod, at politikerne dikterer undervisningsmateriale. Men når det så er sagt, så håber jeg, at mange lærere vil undervise i Muhammedtegningerne, skriver Özlem Cekic.
Jeg er imod, at politikerne dikterer undervisningsmateriale. Men når det så er sagt, så håber jeg, at mange lærere vil undervise i Muhammedtegningerne, skriver Özlem Cekic.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Özlem Sara Cekic
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Teksten er bragt første gang på Özlem Cekics Facebook-side. Altinget har fået lov til at bringe den som kronik.

Jeg havde ellers besluttet mig for at ikke blande mig. Især som muslim. Det bliver lidt langt, men jeg håber, du vil læse mit opslag.

Det er en svær debat, og mange reagerer med automatpiloten. Få lytter, og mange har travlt med at sætte mærkater på hinanden. Nogle af jer har sikkert set, at et radikalt byrådsmedlem, Elif Demir Gökce, har skrevet et indlæg i Altinget, hvor hun argumenterer for, hvorfor man ikke skal undervise i Muhammedtegningerne.

På den baggrund bliver hun inviteret ind i 24/7 (radioprogrammet ‘Alis Fædreland’, red.), hvor hun bliver spurgt ind til, om Abdoullakh Anzorov, der dræbte den franske lærer (Samuel Paty, red.), der underviste i tegningerne, ikke slog ihjel i islams navn. Til det svarer Elif, at “en helt almindelig muslim vil aldrig nogensinde dræbe et andet menneske.” “Det er umuligt,” sagde hun.

Så går helvede løs i laksegade. Debattører og toppolitikere kalder hende for islamist og faktabenægter. Andre ønsker hende ekskluderet fra partiet.

Vi er nødt til at anerkende, at der er nogle muslimer, som har en meget ekstrem fortolkning af religionen.

Özlem Cekic

Jeg er i øjeblikket i Kibæk for at holde oplæg om dialogens betydning i et demokrati for lærerforeningen. Jeg ringede til en af mine gode venner for at spørge ham til råds, inden jeg skrev denne opdatering. “Folk vil ikke lytte, fordi jeg er muslim,” sagde jeg. Hans svar var: “Nej. Folk vil lytte, fordi du er muslim. Skriv, hvad du mener om den sag,” var hans råd.

Nu skal I høre, hvad jeg mener.

Muslimer kan også være terrorister

Elif rejser en debat, som mange muslimer har haft med hinanden i årevis. Dem, der slår andre mennesker ihjel, kan de være muslimer? Hvordan kan man tage andres liv? Den debat er væsentlig, og jeg hilser den velkommen, selvom jeg ved, at den er svær og let bliver misforstået i en ikke-muslimsk kontekst. For den rejser det helt essentielle i, hvad en rigtig muslim er.

Mange muslimers selvopfattelse er, at hvis man tror på islam, så kan man ikke slå et andet menneske ihjel. Det vil være i strid med: “Det er kun Allah, der giver og tager liv”. Derfor bliver man som muslim utrolig såret og går i forsvarsposition, når andre siger, at muslimer er voldelige og terrorister. Jeg kender godt frustrationen.

Men krigen i Mellemøsten er et levende bevis på, hvordan jihadister med Koranen i hånden slår mennesker ihjel. De fleste drab på muslimer, er i øvrigt begået af andre muslimer. Vi er nødt til at anerkende, at der er nogle muslimer, som har en meget ekstrem fortolkning af religionen.

Læs også

Når jeg siger ‘vi’, så er det os muslimer, jeg mener. Der er ingen bortforklaringer på vold, terror eller trusler. Når man råber “Allahu Akbar”, inden man tager et andet menneskets liv, så begår man islamistisk terror. Hvis man selv føler, man er muslim, så er man muslim. Terrorister findes i alle farver og i alle religioner. Og ja, muslimer kan også være terrorister og mordere. Hvis man spurgte Elif om det, tror jeg også, at hun ville være enig. Men lige nu kører debatten med 180 kilometer i timen, hvor de fleste er interesseret i at tale og ikke i at lytte.

Magthavere skal ikke diktere skoleskemaet

Denne samtale er svær, og jeg ville ønske, at medierne, politikerne og debatterne var mere interesseret i at gå en tand dybere i stedet for at gå efter de hurtige overskrifter.

Ingen bliver klogere af, at man sætter hinanden i kasser. Vi er nødt til at have mod til forstå og komme ud af vores ekkokamre. Eller måske bare forsøge at sætte os i den andens stol. Tænk, hvis vi på den måde kunne give plads til nuancer eller nye perspektiver? Men det kræver, at man ikke kun taler i sit eget ekkokammer, og at man har mod til at gå ud på broen.

Børn og unge går ikke i stykker af at læse om Danmarks historie.

Özlem Cekic

I forhold til Muhammedtegningerne: Jeg er imod, at politikerne dikterer undervisningsmateriale. Især fordi jeg har kurdiske rødder, og det løber koldt ned ad ryggen på mig, når jeg hører, at magthaverne gerne vil diktere en bestemt holdning ind i skoleskemaerne. Det bør ikke være sådan i et velfungerende demokrati. Men når det så er sagt, så håber jeg, at mange lærere vil undervise i tegningerne. Børn og unge går ikke i stykker af at læse om Danmarks historie.

Jeg anerkender, at for nogle lærere vil det opleves som en stor frygt. Det er også nemt for mig at være modig på vegne af andre. Men i folkeskolens formålsparagraf står der, at eleverne skal dannes og uddannes som demokratisk tænkende borgere. Det betyder, at de både skal lære om, hvad der er sket i vores historie – tegningerne er en utrolig vigtig del af Danmarks historie, uanset hvad man mener om dem – og trænes i at give plads til fortolkninger, kritik og andre synspunkter.

Øvelse i at tolerere andres livssyn

Muhammedtegningerne deler befolkningen. Samme funktion vil de sikkert også have i en klasse. Men det er også en vigtig erfaring for eleverne, at de øver sig i at forholde sig til andres holdninger og tolerer andres religion, livssyn og kultur. Jeg kan ikke se en bedre måde at øve frihedsrettighederne i praksis.

Det blev en lang opdatering. Der er bare så mange nuancer, og jeg havde brug for at dele mine tanker med jer. Tak fordi du læste med. Skriv endelig, hvad du tænker, for kun på den måde kan jeg blive udfordret i mine synspunkter. Men husk at ramme bolden og holde tonen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Elif Demir Gökce

Byrådsmedlem (KD), Brøndby Kommune

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024