Özlem Cekic melder sig ud af SF i protest

FARVEL: SF-profil Özlem Cekic forlader SF i protest. Partiet er drejet for meget mod højre og går populisterne ærinde, mener hun.

Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Cecilie Gormsen

En ny udlændingestramning blev dråben for Özlem Cekic.

Torsdag valgte SF-profilen at melde sig ud af sit parti i protest mod den højredrejning, som partiet har taget i udlændingepolitikken siden folketingsvalget.

”Når man laver politik på frygt og ikke håb, så går man populisternes ærinde. Og derfor kan jeg ikke længere være en del af det fællesskab. Derfor melder jeg mig ud af SF,” skriver Özlem Cekic på sin Facebookprofil.

SF gav torsdag sin opbakning til regeringens nye stramning – den såkaldte nødbremse – der i krisesituationen vil kunne blive udløst og betyde, at alle flygtninge og migranter bliver afvist ved grænsen. Herunder også uledsagede flygtningebørn.

”For mig er det dråben, der får bægeret til at flyde over. Det er børn, I vil afvise, for hulen! Børn! Børn, der flygter fra krig, overgreb og tortur. Mange har mistet deres forældre og har været misbrugt på vejen,” skriver Özlem Cekic og fortsætter:

”At SF kan få sig selv til at konkurrere med DF og Inger Støjbergs menneskesyn, gør det klart for mig, at partiet har mistet kompasset, og at der er ophørsudsalg på principper, værdier og menneskesyn.”

Efter at have erklæret sin opbakning til regeringens forslag meddelte SF torsdag aften, at det skal fremgå af forslaget, at barnets tarv altid vejer tungest. Og derfor vil SF nu stille et ændringsforslag til regeringens lovforslag. Det rykker dog ikke ved Özlem Cekics beslutning om at melde sig ud.

SF beklager farvel
SF-formand Pia Olsen Dyhr slog i januar 2016 fast, at "antallet" – det vil sige tilstrømningen af flygtninge – betyder noget, hvis integrationen skal lykkes. Senere på året åbnede hun for, at SF kunne være med til at stramme udlændingepolitikken yderligere.

Özlem Cekics udmeldelse kommer bare to dage inden SF's landsmøde, der afholdes i Odense i weekenden.

SF-ledelsen er ærgerlig over Özlem Cekics farvel, fortæller gruppeformand Jacob Mark til Politiken.

”Det er jeg jo ked af, fordi Özlem er dygtig. Hun har rejst vigtige sager som folketingsmedlem,” siger Jacob Mark og fortsætter:

”Men det er hendes ret, og hvis hun vil drage den konklusion, så må hun gøre det. Hun har gjort meget for partiet.”

Özlem Cekic blev valgt ind i Folketinget i 2007, hvor hun sad indtil juni 2015. Her blev hun et af ofrene for SF's tilbagegang, og selvom hun fik næstflest personlige stemmer af alle SF'erne, kom hun ikke ind. Siden har hun siden videreført sit brobygger-projekt, der har fokus på at skabe dialog mellem borgere med modsatrettede synspunkter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

0:000:00