På vej til Folketinget: Rosa Lund

30. august 2011 kl. 11:00
PORTRÆT: Altinget bringer hver dag et interview med en af de politikere, som håber på at blive valgt til Folketinget. Mød i dag Rosa Lund fra Enhedslisten.
| Flere

Rosa Lund
Hvorfor gik du ind i politik?
Det gjorde jeg, fordi jeg ikke kunne lade være. Jeg syntes, at jeg oplevede uretfærdighed. Eksempelvis ved at mine klassekammeraters forældre tjente mindre end mine egne, selvom de arbejdede hårdt.

Hvorfor blev du medlem af Enhedslisten?
Det gjorde jeg, fordi det er det parti, som repræsenterer mine holdninger. Fordi Enhedslisten har en grundlæggende respekt for mennesker, og fordi de har den bedste plan for, hvordan vi kan dele vores rigdom. Jeg er vokset op på Nørrebro, og jeg har set integration, der er lykkedes - og integration der ikke er lykkedes. Det er vigtigt at arbejde med en grundlæggende respekt for hinanden. Og så mener jeg, at vi Enhedslisten er bedst til at arbejde mod økonomisk ulighed.

Fakta:

Om Rosa Lund:
24 år.
Studerer statskundskab på Københavns Universitet.
Arbejder ved siden af studierne som vikar i en daginstitution.
Tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Hvad er din vigtigste politiske mærkesag?
At vi får et mere lige samfund. Det er selvfølgelig meget overordnet, men mere konkret, så betyder det, at vi har god og gratis uddannelse. Flere timer på de lange videregående uddannelser, praktikpladser til alle, der starter på en erhvervsskole, og at vi får klassekvotienter i gymnasiet og i folkeskolen.

Hvem er dit politiske forbillede?
Det er Line Barfod. Hun er rigtig dygtig. Hun er tjekket og har altid styr på alting. Og så brænder hun virkelig for det, har en ekstremt veludviklet retfærdighedssans og er rigtig sød og hjælpsom, når man er ny kandidat.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?
Ja, når jeg tænker på, hvem jeg har været i debat med i forskellige sammenhænge, må det være Jakob Engel-Schmidt, som er folketingskandidat for Venstre. Det er det, fordi han holder de liberale frihedsværdier højt. Det håber jeg, at han bliver ved med, og at der ikke sker det samme for ham som med andre Venstre-politikere: At de sænker frihedsfanen, når de kommer i Folketinget, og laver indskrænkende lovgivning såsom lømmelpakken.

Hvis du skulle lave en ting om i dansk politik, hvad skulle det så være?
Og jeg måtte kun vælge én? Så skulle det være, at vi blev bedre til at lytte til hverdagens eksperter. Vi skulle være bedre til at lytte til dem, der er uden for Christiansborg, til dem der sidder og arbejder med problemerne. Fx når pædagogerne siger, at normeringerne i daginstitutionerne er for dårlige, så skal vi lytte til det. Det skal vi blive bedre til.

Hvad har været din mærkeligste oplevelse under valgkampen?
Jamen, den er jo lige skudt i gang, og der har allerede været masser af oplevelser. Men den mærkeligste oplevelse var nok, da jeg var ude at dele flyers ud i morges. Der var flere, der sagde, at de ikke vidste, om de skulle stemme på Enhedslisten eller Radikale. Det synes jeg er mærkeligt, for vores økonomiske politik er jo meget mere social i forhold til de Radikales. Så det var en mærkelig oplevelse.

Hvis du bliver valgt, hvad vil du så gøre på din allerførste dag i Folketinget?
Det ved jeg ikke. Jeg ved ikke, hvad man gør på den første dag i Folketinget.
Men jeg vil helt sikkert starte med at arbejde på at skaffe praktikpladser til alle de teknisk skoleelever, der mangler. Og som skal findes.


MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK