Om  
Søren Pape Poulsen
Kristian Thulesen Dahl
Alex Vanopslagh

Pape åbner statsministerspillet i blå blok

Den Konservative formand Søren Pape Poulsen afviser at indgå en forhåndsaftale med Venstre om statsministerposten inden det kommende folketingsvalg. 

Søren Pape Poulsen siger til Politiken, at det ikke nødvendigvis skal være det parti i blå blok, der får flest stemmer, der skal have statsministerposten. I stedet skal det være det parti, der samlet kan få flest mandater bag sig. 
Søren Pape Poulsen siger til Politiken, at det ikke nødvendigvis skal være det parti i blå blok, der får flest stemmer, der skal have statsministerposten. I stedet skal det være det parti, der samlet kan få flest mandater bag sig. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvis det bliver til en blå valgsejr efter det kommende folketingsvalg, skal det være det blå parti, der kan mønstre flest mandater bag sig, der skal lede regeringsforhandlingerne - og ikke blot det parti, der er blevet størst ved valget. 

Sådan lyder udmeldingen fra Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i et interview med Politiken

Dermed kan Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ikke nødvendigvis længere være sikker på, at han er blå bloks kommende bud på en statsminister; heller ikke hvis Venstre skulle gå hen og blive det største parti til højre for midten. 

Endnu ikke officiel statsministerkandidat

Til Politiken siger Søren Pape Poulsen, at det er i respekt over for de øvrige partier i blå blok - der lige nu tæller Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance - at Venstre og Konservative ikke længere skal indgå en forhåndsaftale om nøglerne til statsministeriet. 

Venstre har ellers haft blokkens statsministerkandidat siden 1998, men siden folketingsvalget i 2019 er Konservative halet ind på Venstre i meningsmålingerne. I nogle målinger er partierne praktisk talt lige store. 

"Det må give sig selv, at hvis jeg skulle vælge at melde mig som kandidat, så er det naturligt, at det er den kandidat, der har flest mandater bag sig, der selvfølgelig bliver forhandlingsleder," siger Søren Pape Poulsen. 

I samme interview siger han også, at han endnu ikke har besluttet sig for, om han vil være officiel statsministerkandidat. 

Blandet modtagelse i blå blok

Udmeldingen får en blandet modtagelse hos de øvrige partier i blå blok.

Imens Venstre har afvist at kommentere på interviewet over for Politiken, vurderer Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til avisen, at Papes udmelding reelt er det samme som at melde sig klar til statsministerposten. 

Udlændingepolitikken kommer til at afgøre, hvem Nye Borgerlige peger på, og Liberal Alliances Alex Vanopslagh siger til Politiken, at det i hans øjne bør være det største parti ved valget, der får mandatet til at lede de kommende regeringsforhandlinger. 

Konservative har ikke haft en statsminister, siden Poul Schlüter sad på posten fra 1982 til 1993. Han døde tidligere i år. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00