Pape: Der er sket et moralsk skred

TALE: Konservatives formand Søren Pape Poulsen satte moral på dagsordenen under sit partis landsråd. Fra talerstolen tordnede han mod mobning og dårlige manerer. Samtidig varslede han nye stramninger over for banderne.

”Vi skal opføre os ordentligt. Have et indre kompas, der i både sol og sne altid står med viseren pegende i samme retning,” lød det fra den konservative formand på partiets landsråd lørdag.
”Vi skal opføre os ordentligt. Have et indre kompas, der i både sol og sne altid står med viseren pegende i samme retning,” lød det fra den konservative formand på partiets landsråd lørdag.Foto: /ritzau/Nanna Navntoft
Tyson W. LyallMorten Øyen

”Vi skal opføre os ordentligt. Have et indre kompas, der i både sol og sne altid står med viseren pegende i samme retning.”

Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, satte værdier først, da han lørdag formiddag indtog talerstolen under partiets landsråd i Tivoli Congres Center i København.

Den tidligere Viborg-borgmester og nuværende justitsminister oplever nemlig et ”skred” i Danmark.

Et moralsk skred.

Derfor håber jeg, at bandelederen af Loyal To Familia nu endelig bliver udvist af Danmark. Lad tredje gang ved domstolene blive lykkens gang. Folk som ham skal ud af Danmark nu.

Søren Pape Poulsen (K)
Partiformand

”Hvornår nåede vi dertil, hvor over 100.000 unge melder sig ind i en Facebook-gruppe, der er omdrejningspunkt for mobning?” spurgte han den fyldte sal og talte blandt andet dunder mod bander, dårlige manerer og opdragelse.

LÆS HELE TALEN HER

Vores Danmark
Livet handler om nærvær og kærlighed, lod den konservative formand forstå. Det handler om omsorg, god moral og ordentlighed.

Alle er de dyder, som ifølge Søren Pape Poulsen skal kendetegne ”vores Danmark”. Et Danmark, hvor ens opførsel ikke bør afhænge af indkomst, seksualitet, religion eller uddannelse.

”Vi kender Danmark. Vi ved, hvordan her skal være. Vi vil have omsorg og ordentlighed. Vi er ikke så splittede endda. For vi er forenede i vores værdier. Der er ét yndigt land,” sagde han.

Der blev dog også plads til en opsang til individet, familien og samfundet:

”Jeg tror ikke på, at selv det mest kyniske bandemedlem fødes ondt. Nej, han bliver tabt på vejen. Først og fremmest af sig selv. Dernæst af sin familie. Men også af de myndigheder, der har et ansvar for at hjælpe udsatte børn og unge. Som samfund har vi ikke knækket koden endnu.”

Selvom Søren Pape Poulsen talte om de kollektive værdier og fælles ansvar, var tonen ubamhjertig over for dem, som ikke vil fællesskabet.

”Derfor håber jeg, at bandelederen af Loyal To Familia nu endelig bliver udvist af Danmark. Lad tredje gang ved domstolene blive lykkens gang. Folk som ham skal ud af Danmark nu,” sagde han til stor applaus fra baglandet i salen.

Retfærdighed med hård hånd
De håndgribelige politiske udmeldinger udeblev i høj grad fra talerstolen.

Søren Pape Poulsen nævnte dog ét særligt politisk initiativ, som skulle fejres foran de konservative medlemmer.

En såkaldt retfærdighedspakke, som han forventer, bliver vedtaget i efteråret.

Pakken skal blandt andet afskaffe forældelsesfrister for gerningsmænd i sager om seksuelle overgreb mod børn.

Det skal sikre ”en mere retfærdig behandling i vores retssystem”.

Når det kommer til at sikre retfærdighed, har den konservative formand ikke problemer med at gå til yderligheder.

”Det er ingen hemmelighed, at vi går til grænsen. Men skulle nogen være i tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt, så se bare på den lange række af skyderier i Københavns gader hen over sommeren.”

Derfor kunne han også fortælle, at han sammen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er på vej med anbefalinger til, hvordan man kan ”udvise flest mulige bandemedlemmer".

Det grønne er ikke venstrefløjens
Altinget kunne fredag morgen fortælle, at kun otte procent af danskerne mener, at VLAK-regeringen er mere grøn end den tidligere Venstre-regering.

LÆS OGSÅ: Konservative har ikke gjort regeringen mere grøn

Søren Pape Poulsen insisterede dog på, at det grønne er en konservative mærkesag.

”Lad aldrig venstrefløjen tage patent på den grønne dagsorden. Som borgerlige ved vi om nogen, at velstand og et godt klima og miljø ikke er modsatrettede størrelser, men går hånd i hånd.”

”Vi er alle født ind i en generationskontrakt. Hvor vi arver Jorden og giver den videre – i mindst lige så god stand,” sagde han og satte spot på partiets grønne es.

”Og så har vi Mette Abildgaard og hendes enorme, grønne hjerte til at tale for naturen. Har I set hende give en røffel til de unge mennesker, som efterlader et ton skrald i Dyrehaven? ”

En hilsen til Schlüter
Endelig havde Søren Pape Poulsen som mange andre danskere set fjernsyn de seneste uger.

Programmet Statsministrene har kørt hjemme hos partiformanden, som endda citerede den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen:

”Kan vi ikke gøre det lidt bedre?”

Det var dog – ikke overraskende – en anden deltager i programmet, som fik den største hilsen i Tivoli Congress Center. Og salens største, stående applaus.

”Og kære venner, hvor det dog varmer mit hjerte at se fantastiske Poul Schlüter! Er det ikke skønt? Manden, der fik Danmark på fode igen, og som altid vil være et konservativt ikon for os alle sammen. Tænk sig, at det i denne måned er 35 år siden, at Schlüter dannede sin første regering,” sagde han og tilføjede:

”Schlüter er der kun én af – men hvor er jeg stolt over at være i parti med ham, og lad os fra landsrådet sende de varmeste tanker til Schlüter i taknemlighed over alt det, han har gjort for Danmark.”

Det Konservative Folkeparti afholder landsråd i Tivolis Congress Center hele weekenden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00