Pape om Europol-forhandlinger: Det bliver tæt

FORHANDLING: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) forsøger at overtale Europa-Parlamentet til at hjælpe Danmark med at få en særaftale om Europol. Tiden er knap, siger han.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er tirsdag på charmeoffensiv i Europa-Parlamentet. Han forsøger at samle støtte til en dansk særaftale om fortsat tilknytning til Europol.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er tirsdag på charmeoffensiv i Europa-Parlamentet. Han forsøger at samle støtte til en dansk særaftale om fortsat tilknytning til Europol.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Michael Hjøllund

STRASBOURG: Danmark står foran en svær opgave, når regeringen i de kommende måneder skal forsøge at sikre, at Danmark kan fastholde en tilknytning til det europæiske politisamarbejde, Europol.

Det var beskeden fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), da han tirsdag besøgte Europa-Parlamentet. Her diskuterede han sagen med centrale EU-parlamentarikere, som, ministeren håber, vil hjælpe Danmark med at sikre, at en dansk særaftale om Europol kommer sikkert gennem EU's lovmaskine.

"Der er en forståelse, fornemmer jeg. Men derfra og så til at komme i mål er der et stykke. Det er vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan fra dansk side, for at få forklaret vigtigheden af, at vi stadigvæk kan få en tilknytning til Europol," sagde Søren Pape Poulsen.

Selvom EU-parlamentarikerne ikke formelt skal stemme om den danske særaftale, har de mulighed for at kaste grus i maskineriet ved at trække behandlingen af sagen i langdrag. Derfor er Europa-Parlamentets goodwill vigtig for den danske regering, hvis en aftale skal landes.

Det er en presset plan, men det har været nogle meget konstruktive mennesker, som jeg har mødt i dag. De ved godt, at det her ikke er for sjov. De tager sagen meget alvorligt, og det er opløftende og giver håb.

Søren Pape Poulsen (K)
Justitsminister

Under Europa-parlamentets plenarsamling i Strasbourg mødtes justitsministeren blandt andet med flere medlemmer af det udvalg, som skal behandle Europol-sagen. Det drejer sig om Udvalget for borgernes rettigheder og retslige og indre anliggender (LIBE). Pape mødtes med formanden Claude Moraes, og med Agustín Díaz de Mera García Consuegra, der er ordfører på Europol-forordningen.

Derudover mødtes justitsministeren også med flere af de politiske gruppers såkaldte koordinatorer i LIBE-udvalget samt med flere danske medlemmer af Europa-Parlamentet.

”Det er en presset plan, men det har været nogle meget konstruktive mennesker, som jeg har mødt i dag. De ved godt, at det her ikke er for sjov. De tager sagen meget alvorligt, og det er opløftende og giver håb," sagde Søren Pape Poulsen efter møderne.

Hård deadline
Danmark har allerede fået EU-Kommissionens nik til en særaftale, men nu udestår den konkrete behandling af aftalen i EU’s lovmølle.

Danmark har indtil 1. maj 2017 til at lande særaftalen, for derefter falder det juridiske grundlag for aftalen bort. Det sker, når Europol overgår til et nyt retsgrundlag, og her mister Danmark sit medlemsskab af politisamarbejdet.

Inden da skal Europa-Parlamentet have sagen til høring. To gange og med en mulig høringsperiode på tre måneder hver gang. Dermed kan parlamentarikerne i princippet trække sagen så langt, at Danmark ikke når sin deadline.

Hvad sker der, hvis Europol-aftalen ikke når at falde på plads inden 1. maj? 

”Så har vi en ny situation, for der er deadline 1. maj. Så må vi se, hvilke muligheder der ellers kan være med EU-Kommissionen. Men det er derfor, at vi gør alt, hvad vi kan. Vi bruger rigtig meget tid på det her – for det skal lykkes," siger Søren Pape Poulsen.

To runder
Konkret skal to stykker EU-lovgivning gennem Europa-Parlamentet og resten af EU’s lovmølle, inden Danmarks Europol-aftale er en realitet.

Først skal Danmark tilføjes en særlig liste over lande, som Europol kan indgå samarbejdsaftaler med. Derefter skal den konkrete danske særaftale vedtages.

Udover at skulle gennem en høringsproces i Europa-Parlamentet skal begge dele også godkendes med kvalificeret flertal blandt EU-landene i EU's ministerråd.

Dokumentation

Tidslinje - vejen til en dansk Europol-aftale

3. december 2015: Et flertal af danskerne siger nej til at droppe retsforbeholdet og erstatte det med en tilvalgsordning, hvor blandt andet Europol-medlemskab var et af de tilvalg. 

8. december 2016: Regeringen præsenterer en skitse til en Europol-aftale, som er forhandlet på plads med EU-Kommissionen.

12. december 2016: Et enigt Folketinget beslutter, at Danmark skal søge at få en særaftale om Europol med baggrund i den skitse, som regeringen har fået forhandlet på plads med EU-Kommissionen.

15. december 2016: EU-Kommissionen mødes med formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, og formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk. Her bliver de enige om at sætte gang i den formelle proces, der skal lede til, at Danmarks særaftale kommer gennem EU's lovmølle.

Januar 2017 - april 2017: Aftalen skal i høring i Europa-Parlamentet, der dog ikke kan afvise aftalen, men blot gøre indsigelser. Den skal endvidere godkendes ved kvalificeret flertal i EU's Ministerråd.

1. maj 2017: Danmark ryger formelt ud af Europol, hvis der ikke er en aftale på plads. Ellers overgår Danmark til en ny form for medlemsskab, der er aftalt med EU-Kommissionen.

Få overblik over skitsen til Europol-aftalen her.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00