Pape på vej med ny paragraf for indbrud

MÆRKESAG: Regeringen vil nu føre en Konservativ mærkesag om at give indbrud en selvstændig paragraf i straffeloven ud i livet. Samtidig skal straffen skærpes. Dog ikke så meget, som K tidligere har efterlyst.

Trods et faldende antal indbrud vil regeringen nu skærpe straffen for indbrud begået, mens der er nogen hjemme.
Trods et faldende antal indbrud vil regeringen nu skærpe straffen for indbrud begået, mens der er nogen hjemme.Foto: Lars Rievers/ Scanpix
Kim Rosenkilde

Indbrud er noget andet og ofte langt værre end tyveri, og skal behandles derefter ved landets domstole.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der netop har lanceret et nyt udspil imod indbrud i folks private hjem.

Med den nugældende lovgivning behandles indbrud ud fra straffelovens paragraffer om tyveri. Men det harmonerer slet ikke med grovheden ved et indbrud, mener justitsministeren.

”Når indbrudstyve bryder ind i ens hjem, ødelægger de ikke bare vinduet eller døren. De ødelægger også den grundlæggende tryghed, man har i sit hjem. Jeg kan næsten ikke forestille mig noget mere ubehageligt end at vågne op om natten og opleve, at en indbrudstyv er trængt ind i ens hjem,” siger Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

Fakta
Færre indbrud
  • Antallet af indbrudsanmeldelser i privat beboelse har siden 2011 været faldende og var i 2016 på det laveste niveau i perioden 2007-2016
  • I 2016 er der på landsplan registreret ca. 31.900 indbrud i privat beboelse.
  • Der har på landsplan i 2016 været et fald i antallet af indbrud på 3,9 % i forhold til 2015. Det bemærkes, at faldet er forekommet i Vestdanmark, og faldet dækker således over regionale forskelle i udviklingen på indbrudsområdet.

Kilde: Rigspolitiet

Udover at udskille indbrud i en selvstændig paragraf i straffeloven vil han derfor samtidig øge straffen med en tredjedel for indbrud begået, mens der er nogen hjemme.

Ønsket om en selvstændig indbrudsparagraf og hårdere straffe for indbrud har længe stået på Konservatives retspolitiske ønskeseddel.

K ønskede strafferamme på 10 års fængsel
I 2014 luftede partiets daværende retsordfører Tom Behnke en lignende ide i et debatindlæg på Altinget.

Med nogenlunde enslydende vendinger slog han til lyds for at få adskilt indbrud fra tyveri i straffeloven med en ny paragraf.

”En paragraf, der adresserer netop det, som kendetegner et indbrud, og hvor strafferammen afspejler det enorme ubehag, indbrud skaber, og den utryghed, som følger med,” lød det den gang fra Tom Behnke.

Han lagde samtidig op til en meget markant forøgelse af straffen for indbrud, særligt i gentagelsestilfælde.

Eksempelvis ved at indføre en ordning som i England, hvor man ifølge Behnke automatisk får mindst tre års fængsel, når man tredje gang stilles for en dommer tiltalt for indbrud.

”For at sikre straframmer med god plads til domstolenes fastlæggelse af straffen, foreslår vi, at indbrud skal have en strafferamme på seks års fængsel og under skærpende omstændigheder 10 års fængsel. Desuden ønsker vi en mulighed for fordobling af straframmen ved gentagelse,” skrev Tom Behnke i 2014.

Dokumentation

Regeringens udspil

Ny indbrudsparagraf i straffeloven
I dag straffes indbrudstyveri efter straffelovens § 276 om tyveri. Bestemmelsen omfatter alle former for tyveri fra cykeltyveri til butikstyveri og indbrudstyveri.

Indsættelsen af en selvstændig bestemmelse om indbrudstyveri i straffeloven vil betyde, at alle former for indbrudstyveri, der tidligere skulle straffes efter straffelovens § 276, efter lovændringen vil skulle straffes efter den nye selvstændige bestemmelse om indbrudstyveri. Herved markeres det i straffeloven, at indbrudstyveri er noget markant andet end andre former for tyveri.

Skærpet straf for indbrud, mens der er nogen hjemme
Det skal fremover straffes hårdere, hvis der begås indbrud, mens beboerne er hjemme. Strafskærpelsen indebærer, at der lægges en tredjedel oveni straffen. En indbrudstyv, der begår indbrud, mens der er nogen hjemme, vil altså i stedet for eksempelvis 60 dages fængsel efter stramningen blive idømt 80 dages fængsel.

Særlig fokus på indbrud og omrejsende kriminelle
Rigspolitiet er ved at udarbejde en strategi for indsatsen mod indbrud i private hjem. Det er et prioriteret fokusområde hos politiet.

Målet er, at antallet af indbrud i privat beboelse skal reduceres med otte procent frem mod 2020, og at flere sager om indbrud skal opklares.

Der udarbejdes desuden en strategi om omrejsende kriminelle grupper, der for det første skal skabe et bedre datagrundlag for analyse og en øget viden om omrejsende kriminelle grupper og deres fremgangsmåder.

For det andet skal politiets efterforskningsmæssige kompetencer i forhold til omrejsende kriminelle grupper styrkes.

For det tredje skal strategien forbedre politiets muligheder for at finde de herboende personer, der hjælper de omrejsende kriminelle udlændinge.

Kilde: Justitsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Tom Behnke

Direktør, Egå Træfældning, politiassistent, fhv. MF (K)
politibetjent (Politiskolen København 1991)

0:000:00