Parlamentet#31: Europas ledere ruster sig til den næste skideballe fra Trump

PODCAST: Mens EU’s lovmaskine kører mod slutspurten og Østrig overtager formandskabet, forbereder Lars Løkke og andre europæiske ledere sig på voldsom kritik fra USA’s præsident under næste uges topmøde i NATO. Hør den danske NATO-ambassadør fortælle om alliancens topmøde i denne uges podcast.

Placeholder image
Foto: Thierry Charlier/AP/Ritzau Scanpix

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

 

Vestens forsvarsalliance er ved at opruste mod øst i en grad, så det giver mindelser om Den Kolde Krig: Det seneste par års beslutninger om at udstationere NATO-styrker i østeuropæiske lande bliver fulgt op af nye kommandocentre og et styrket samarbejde med EU, når de allierede landes stats- og regeringsledere samles i næste uge.

Optrapningen for at afskrække et stadig mere aggressivt Rusland fra provokationer ved Europas grænser burde være den store overskrift for det topmøde, NATO afholder i Bruxelles onsdag og torsdag 11.-12. juli.

Men både danskerne og de fleste andre europæiske allierede frygter at se topmødet overskygget af nye kritiske udfald fra USA’s præsident, Donald Trump, som efterhånden har fået et ekstremt anspændt forhold til Europas ledere.

Forud for topmødet i NATO har den amerikanske præsident sendt personlige breve til ledere i Europa og Canada, hvor Trump forlanger, at de bruger mange flere penge på forsvar.

Sådan et brev har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også modtaget. Men statsministeren vil ikke kunne love Trump flere penge for at nå den målsætning om et forsvarsbudget, der svarer til to procent af BNP i 2024, som alliancens ledere opstillede for fire år siden.

Det fortæller Danmarks NATO-ambassadør, Michael Zilmer-Johns, i denne uges udgave af Altingets europæiske podcast. Hør ham forklare den danske position og den øvrige dagsorden for det svære topmøde i alliancen.

I podcasten gør værten Thomas Lauritzen og EU-redaktør Rikke Albrechtsen også status over den tyske forbundskansler Angela Merkels form efter sidste uges dramatiske EU-topmøde.

Albrechtsen & Lauritzen tager også en tur rundt om det nye østrigske EU-formandskab – og om en række spændende emner på denne uges plenarsamling for Europa-Parlamentet i Strasbourg: fra den truede polske retsstat til ophavsret på internettet, og fra parlamentarikernes omstridte ’blyantspenge’ til en ny spærregrænse ved næste års EP-valg.

Og så er SverigeDemokraterna blevet optaget i Dansk Folkepartis gruppe Europa-Parlamentet, ECR. Hvad betyder det?

Hør om det hele i denne uges udgave Altingets Europa-podcast, som er den sidste før sommerferien.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser