Parlaments-top kræver penge tilbage fra Messerschmidt

MISBRUG: En enstemmig EU-parlamentsledelse har besluttet at kræve små 3 millioner kroner tilbage i EU-midler, der er blevet uretmæssigt brugt til blandt andet kampagneaktiviteter i Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt kan risikere at hæfte personligt for de penge, som Europa-Parlamentet nu vil have tilbage.
Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt kan risikere at hæfte personligt for de penge, som Europa-Parlamentet nu vil have tilbage.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

STRASBOURG: I alt 402.481 euro skal tilbage til EU-kasserne fra de paneuropæiske organisationer MELD og FELD, som Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt var formand for.

Det er beskeden fra Europa-Parlamentets topledelse, efter den mandag aften behandlede en indstilling fra parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, om tilbagebetaling af fejlagtigt brugte EU-midler.

De lige under tre millioner danske kroner, som præsidiet, bestående af parlamentsformand Martin Schulz og 14 næstformænd, kræver tilbagebetalt, er gået til finansiering af en række kampagner for Dansk Folkeparti samt et gyldent håndtryk til en tidligere medarbejder i det paneuropæiske parti og den tilhørende fond.

Bådtur og retsforbehold
Det er blandt andet en bådtur forud for kommunalvalget i 2013, en video, der opfordrer til at stemme nej ved afstemningen om retsforbeholdet, og en kampagne forud for folketingsvalget med prominente billeder af Messerschmidt og hans partiformand Kristian Thulesen Dahl, som Parlamentets generalsekretær slår ned på.

”EU-midler til europæiske politiske partier og fonde må ikke bruges til informationskampagner og events direkte knyttet til en national folkeafstemning. Indirekte finansiering af nationale politiske partier og deres kampagner ved nationale valg er også forbudt. Og midlerne kan heller ikke bruges til at betale af på gæld,” skriver præsidiet i en udtalelse.

Samtidig viser en ekstern gennemgang af MELD og FELD’s regnskaber foretaget af revisionsselskabet Ernst & Young, at bestyrelsen under Messerschmidts ledelse har forsømt at udlevere oplysninger om enhedernes økonomi, som gør det umuligt at danne sig et retvisende billede af organisationernes økonomiske situation.

Eksisterer ikke længere
MELD og FELD blev afviklet med udgangen af sidste år, eftersom organisationerne ikke længere kunne mønstre det påkrævede antal medlemmer til at kvalificere sig som paneuropæisk parti.

Morten Messerschmidt mener selv, at aktiviteterne har været ”inden for skiven” og ønsker at gøre opmærksom på, at politikere fra andre europæiske partier har lavet lignende kampagner uden at komme i fedtefadet.

Det er da også muligt for paneuropæiske partier at støtte den slags informationsaktiviteter, men via andre kanaler end dem, som MELD og FELD har brugt.

”Jeg gør bare opmærksom på, at reglerne er temmelig bizarre. At hvis man tager pengene fra én kasse, så må man gerne anbefale at stemme noget bestemt ved en folkeafstemning, men hvis man tager dem fra en anden kasse, så må man ikke. Det synes jeg i sig selv er betænkeligt,” siger Morten Messerschmidt.

Vil have bred undersøgelse
Han mener, at der bliver slået særligt ned på MELD og FELD, fordi det var EU-skeptiske partier, der var samlet i organisationerne. Derfor har han i et brev til præsidiet bedt om, at enten Parlamentets egen juridiske tjeneste eller EU’s ombudsmand giver sig til at undersøge aktiviteter i alle de europæiske partisammenslutninger for at se, om andre har forbrudt sig mod reglerne.

”Det er vigtigt for os, at det her bliver rejst,” siger han.

Parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, har opfordret til at forfølge den tidligere ledelse i MELD og FELD juridisk, hvis pengene ikke bliver betalt tilbage.

Morten Messerschmidt vil ikke på nuværende tidspunkt svare på, hvordan han forholder sig til kravet.

”Vi har tænkt os lige at tænke os om,” siger han og understreger, at han nu afventer en formel afgørelse på papir fra præsidiet.

”Den vil jeg læse, og så vil jeg vende det med Dansk Folkeparti. Og så må vi se, hvordan vi håndterer det,” siger Morten Messerschmidt.

DF betaler 1,3 mio.
Tirsdag morgen fortæller Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, at man i partiet er "lodret uenige" i Europa-Parlamentets beslutning.

"Men systemet er nu engang sådan, at Europa-Parlamentets politiske ledelse træffer afgørelse. Det må vi leve med. Vi har derfor besluttet, at vi betaler de penge tilbage, som er brugt til at støtte vores kampagner," siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Det beløb er opgjort til knap 1,6 millioner kroner af parlamentets politiske ledelse. Og de penge sendes nu hjem til EU-kassen fra Dansk Folkepartis kasse i København. 

De resterende 1,3 millioner kroner afviser Thulesen Dahl at betale, da de er blevet administreret af fondene MELD og FELD selv og ikke af Dansk Folkeparti.

Dokumentation

Hvad er MELD og FELD
Movement for a Europe of Liberties and Democracy (MELD) og Foundation for a Europe of Liberties and Democracy (FELD) var en bevægelse og en tilhørende fond, der fra 2011 samlede en række europæiske partier på den nationalistiske højrefløj, herunder Dansk Folkeparti. 

Morten Messerschmidt var formand for de to organisationer, indtil de blev afviklet med udgangen af 2015, da de ikke længere kunne mønstre medlemmer fra en fjerdedel af EU’s medlemsstater, sådan som det er påkrævet for at kunne få adgang til midler fra EU.

Den slags partisammenslutninger kan få støtte fra Europa-Parlamentet til deres aktiviteter. Men de må ikke bruge de penge på kampagner, der spiller ind i nationale valg eller folkeafstemninger.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00