Partier afviser Løkkes opgør med folkepensionen

Da Altinget inviterede til politisk fredagsbar gik bølgerne højt, men humøret var ligeså. Samira Nawa, Franciska Rosenkilde, Jan E. Jørgensen, Sikandar Siddique og Ole Birk Olesen diskuterede afskaffelse af folkepensionen og en regering over midten.

Der var høj latter, da Altinget bød op til den sidste debat inden valget med Samira
Nawa (B), Franciska Rosenkilde (Å), Jan E. Jørgensen (V), Sikandar Siddique (Q)
og Ole Birk Olesen (I).
Der var høj latter, da Altinget bød op til den sidste debat inden valget med Samira Nawa (B), Franciska Rosenkilde (Å), Jan E. Jørgensen (V), Sikandar Siddique (Q) og Ole Birk Olesen (I).Foto: Gitte Skotby-Young Ballenstedt
Sofie Ewertsen Nissen

Der blev diskuteret pensionsopsparing, valgalder og holdningen til en regering over midten, da Altinget havde inviteret til politisk fredagsbar og debat med Samira Nawa (R), Franciska Rosenkilde (Alt.), Jan E. Jørgensen (V), Sikandar Siddique (FG) og Ole Birk Olesen (LA).

Gården var fyldt fredag eftermiddag, da politikerne stod på scenen til Altingets sidste debatarrangement inden valget. Både gæster og politikere kom med inputs og højlydte grin, også selvom debatten bød på mange uenigheder mellem de forskellige politikere. 

På et punkt syntes de fem politikere dog at være enige. Da Altingets chefredaktør Jakob Nielsen spurgte ind til Lars Løkke og Moderaternes visioner om folkepensionen, lød der fnisen og smågrin fra både publikum og politikere.

Moderaterne har i de seneste dage fået kritik fra flere eksperter og politikere fordi, at partiet ”vil fjerne folkepensionen”. En formulering, som Lars Løkke blandt andet prøvede at undgå i et interview i Altinget i onsdags.

Det er ifølge Jan E. Jørgensen en vision, som Lars Løkke har haft i mange år, men når det kommer til Venstres holdning, så står han fast:

“Når det nu ikke blevet Venstres politik, så er det nok, fordi vi synes, det er en dårlig idé,” fortæller han smilende på scenen.

Den Radikale politiker Samira Nawa var mødt op på grund af afbud fra partiformanden Sofie Carsten Nielsen, og hendes budskab til en udfasning af folkepensionen var et ”nej, ikke umiddelbart”.

”Vi har jo lige haft en pensionskommission, der har fremlagt en rapport om et stærkt pensionssystem, og det er det, vi skal understøtte,” fortæller hun og tilføjer, at der på et tidspunkt skal ske nogle justeringer.

Liberal Alliance har fremlagt ”en markant plan” uden den vision.

”Hvis du kigger i den plan, så er der for mange grupper, vi lægger os ud med, til at jeg vil lægge mig ud med en mere,” siger Ole Birk Olesen, mens publikum i Ny Kongensgade bryder ud i latter.

Regeringen over midten redder krisen?

Et af valgets store temaer har været, hvordan en kommende regeringsdannelse vil se ud. Både Lars Løkke og Mette Frederiksen ønsker en bred regering over midten, men det møder modstand fra Ole Birk Olesen, Sikandar Siddique og Franciska Rosenkilde.

De er alle tre enige om, at en regering over midten vil ende med at blive handlingslammet.

Men hellere det end en “handlingsparat rød regering”, bemærker Ole Birk Olesen til stor morskav.

”Når der har været nogle nybrud i dansk politik, hvor der er sket noget, så er det ikke sket, fordi midten har fundet sammen. Så er det, fordi midten er blevet presset af fløjene.”

Også Alternativets partileder, Franciska Rosenkilde, må grinende melde, at hun chokerende nok mener lidt det samme som den liberale politiker:

”Netop fordi vi står i så store kriser, som vi står i – ikke mindst klimakrisen – er det lige præcis her, det er tydeligt for vælgerne, at der er forskel. Jeg tænker, at en regering hen over midten vil blive langt mere uambitiøs,” fortæller hun.

Sikandar Siddique fra Frie Grønne støtter heller ikke op om en regering over midten, da der ifølge partiformanden ”er brug for en radikal omfordeling af vores midler”, og han foretrækker en venstrefløjsregering.

Hver af de fem politikere er også blevet bedt om at skrive deres drømmeregering ned på et papir, og her har Samira Nawa skrevet en SVRKF-regering. Altså en regering over midten med Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Radikale og SF. Det er ifølge den Radikale politiker, fordi vi står overfor nogle alvorlige kriser i forhold til ”børns trivsel, klima og den økonomiske situation”.

”Tingene skal skrives ind i et regeringsgrundlag, så man kan holde hinanden op på tingene, og ikke bare gå fra rød til blå blok. Det er en ret forpligtende måde, så tingene også bliver gennemført,” fortæller hun og vender sig mod Jan E. Jørgensen:

”Jeg har en ministerpost til dig!”

”Det lyder godt,” svarer han grinende.

”Claus Hjort har sagt engang, at Radikale er et meget vigtigt parti. Det er nødvendigt, at man har dem i Folketinget, men man skal aldrig gå i regering med dem,” fortæller Jan E. Jørgensen til et opstemt publikum og viser sit papir med V-K skrevet på.

Altså en regering med kun Venstre og Konservative.

Vælgernes valgretsalder 

Da debatten i Altingets gård var nået til punktet om unges trivsel, bringer den Radikale politiker et nyt perspektiv ind i debatten.

”Man kunne overveje om vælgeralderen skal sættes ned. Der har jo tidligere været tale om 16 år,” siger hun og tilføjer, at hun ”siger det for egen regning”.

”Ka-ching, siger jeg bare,” siger Ole Birk Olesen.

Liberal Alliance har i de seneste mange målinger vist sig at være de 18-24-åriges fortrukne parti. På trods af det rækker han ikke hånden i vejret, da moderatoren spørger, hvem af partierne der kunne være åbne for at sætte valgretsalderen ned.

Sikandar Siddique, Franciska Rosenkilde og Samira Nawa rækker den op.

”Jeg synes, det er helt fantastisk, at de samme partier, der taler for, at man skal være over 18 år for at købe en øl, mener, at man skal være 16 år ikke bare for at kunne stemme, men også at kunne blive medlem,” fortæller Jan E. Jørgensen.

”Mit hoved er ved at eksplodere.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00