Regeringen vil selv skære i ulandsbistanden: Partier bliver ikke inviteret med om forhandlingsbordet

Støttepartierne bliver holdt i udstrakt arm, når pengene til at finansiere særloven om ukrainske flygtninge skal findes i udviklingsbistanden. "Det er topmålet af arrogance", mener Enhedslisten, der gerne vil forhandle. Radikale vil hellere fokusere på at øge pengepuljen.

På tre uger er flere end tre millioner flygtet ud af Ukraine oven på Ruslands invasion. Og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) forventer, at der kan komme "markant" flere end 20.000 ukrainere til Danmark.
 
På tre uger er flere end tre millioner flygtet ud af Ukraine oven på Ruslands invasion. Og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) forventer, at der kan komme "markant" flere end 20.000 ukrainere til Danmark.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Når regeringen skal finde besparelser på den danske udviklingsbistand til modtagelsen af ukrainske flygtninge, er der i første omgang ingen planer om at invitere aftalepartierne med om bordet.

Finansieringen er en del af den netop vedtagne særlov, som et bredt flertal i Folketinget står bag. Regeringen har ellers lovet at holde partierne ”informeret om” omprioriteringen. Men om partierne på et tidspunkt bliver inviteret til forhandlinger, kan Udenrigsministeriet ikke oplyse.

På tre uger er flere end tre millioner flygtet ud af Ukraine oven på Ruslands invasion. Og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) forventer, at der kan komme "markant" flere end 20.000 ukrainere til Danmark. 

Læs også

Det forventes, at de vil koste den danske statskasse op mod 2,2 milliarder kroner. Og den regning skal hovedsageligt betales af udviklingsbistanden, som er Danmarks hjælp til verdens fattigste lande. I år er udviklingsbistanden på 17,5 milliarder kroner. Det er med andre ord cirka 11 procent af den samlede ramme, der skal findes.

Det betyder, at andre udviklingsområder skal nedprioriteres, og dét regnestykke er Udenrigsministeriet gået i gang med at løse. 

"Topmålet af arrogance"

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) oplyser i et svar til Udlændinge- og Integrationsudvalget, at udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) vil holde ”aftalekredsen bag den udviklingspolitiske strategi tæt informeret om”, hvordan udgifterne til særloven konkret bliver finansieret af udviklingsbistanden. 

Det er ikke godt nok, mener Enhedslisten. Partiets udviklingsordfører, Christian Juhl, er meget utilfreds med, at aftalepartierne endnu ikke er blevet inviteret til forhandlinger.

”Det er topmålet af arrogance. Vi vil generelt gerne være med til at forhandle, når der sker store ændringer i finansloven, og det afviser regeringen,” siger han.

Det er ikke første gang, at partierne kritiserer regeringen for manglende inddragelse. Blot et halvt år efter vedtagelsen af den udviklingspolitiske strategi blev udviklingsministeren kaldt i samråd af en sjælden duo i dansk politik, Enhedslisten og Konservative, der krævede mere indflydelse på den konkrete udmøntning.

Men ifølge Christian Juhl er der fortsat ikke nogen udsigt til, at partierne på noget tidspunkt vil blive inddraget i, hvordan udviklingsbistanden skal omprioriteres. 

”Vi vil se, hvad Flemming Møller Mortensen foreslår, og så vil vi skadedæmpe, så meget vi kan, hvis vi overhovedet kan få noget indflydelse,” siger han.

R: Regeringen må stå på mål for besparelser

Radikale Venstre har ikke noget aktivt ønske om at indgå i forhandlinger om, hvordan pengene skal findes i udviklingsbistanden. Ifølge partiets udviklingsordfører, Anne Sophie Callesen, ligger den beslutning ikke på Radikales bord.

”Det må være regeringen og de partier, som ønsker at spare på udviklingsbistanden, der må stå på mål for, hvordan de vil gøre det,” siger hun.

Selvom regeringens støttepartier har kritiseret, at regningen skal betales af ulandsbistanden, stemte de alle alligevel ja til særloven for ukrainske flygtninge.

”Der var et flertal for at tage af udviklingsbistanden, så det havde vi ikke kunne forhindre ved at stemme imod. Det havde bare været en symbolsk markering, og den havde ikke reddet udviklingsbistanden,” siger Anne Sophie Callesen.

Ifølge Anne Sophie Callesen vil partiet i stedet fokusere på at øge pengepuljen.

”Det, der er vigtigt for os, er, at vi får forhandlinger om, hvordan vi finder flere midler til udviklingsbistanden,” siger hun.

Både Konservative og SF afventer regeringens udspil. SF's udviklingsordfører, Rasmus Nordqvist, har svært ved at se, hvordan man kan spare to milliarder kroner på udviklingsprojekter, men det er ifølge ham Udenrigsministeriets opgave at få ligningen til at gå op.

”Jeg går ud fra, at vi får at vide, hvordan de har tænkt sig at gøre det. Så må vi jo behandle det med de parlamentariske værktøjer, vi har,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00