Partier er klar til at udvide gruppen af kriminelle, der kan sendes til Kosovo

Både DF og SF er klar til at bruge en åbning i loven, der gør det muligt at lade andre end udvisningsdømte kriminelle afsone i Kosovo, hvis det bliver nødvendigt. Begge partier sætter dog grænsen ved danske statsborgere.

Danmark har indgået aftale med Kosovo om at leje 300 pladser i Gjilan-fængslet. Aftalen mangler fortsat at blive vedtaget i Kosovos parlament, hvorefter renoveringen af fængselscellerne kan begynde. 
Danmark har indgået aftale med Kosovo om at leje 300 pladser i Gjilan-fængslet. Aftalen mangler fortsat at blive vedtaget i Kosovos parlament, hvorefter renoveringen af fængselscellerne kan begynde. Foto: Uncredited/AP/Ritzau Scanpix
Simon LesselKatrine Falk Lønstrup

Hvis de 300 danske fængselsceller i Kosovo ikke kan fyldes med udvisningsdømte kriminelle, er det i orden at bruge pladserne til andre kriminelle.

Sådan lyder det fra SF og Dansk Folkeparti, der er en del af aftalen om at leje fængselspladser i Kosovo for at aflaste et presset dansk fængselsvæsen.

Begge partier er klar til at benytte den åbning i loven, der ifølge en række juraeksperter gør det muligt også at anvende fængslet til andre indsatte fra danske fængsler end de udvisningsdømte kriminelle, som er den politiske hensigt med fængselspladserne.

”Vi vil gerne være med til at se på en udvidelse, i forhold til om det kun er udviste kriminelle fra tredjelande,” siger Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti.

Vi vil gerne være med til at se på en udvidelse, i forhold til om det kun er udviste kriminelle fra tredjelande.

Peter Kofod
Retsordfører, Dansk Folkeparti

Det samme er SF, der dog mener, at den mulige udvidelse af målgruppen for fængselspladserne kun gælder andre borgere fra tredjelande med en dom.

”Hvis der ikke er udvisningsdømte nok, som kan fylde pladserne op, så vil man måske kunne tage andre borgere fra tredjelande, som ikke nødvendigvis er udvist,” siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt og fortsætter:

”Men indtil videre har alle tal jo vist, at der er langt flere udvisningsdømte, end vi har pladser til, og også så mange, at vi kan friholde dem, der har børn, som dermed kan afsone hjemme i Danmark. Så jeg er ikke så bekymret, så længe vi holder os inde for rammerne af de internationale konventioner.”

Ifølge tal fra Kriminalforsorgen var der i starten af februar 382 udvisningsdømte indsatte i danske fængsler og arresthuse. Heraf er størstedelen fra lande uden for EU, men gruppen rummer også blandt andet svenske, ukrainske og kroatiske statsborgere.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024