Partier raser inden høring: Nu vil vi have klare svar

OPTAKT: Tirsdag er store kvælstofdag på Christiansborg. Forskere er indkaldt til høring om miljøministerens kvælstofregnskab, og hun skal senere i samråd om emnet. Rød blok trækker her fronterne op.

Miljøministeren Eva Kjer Hansen (V) er blevet kritiseret hårdt for regnemetoderne i Landbrugspakken.
Miljøministeren Eva Kjer Hansen (V) er blevet kritiseret hårdt for regnemetoderne i Landbrugspakken.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Tirsdag byder på en af de helt store armlægninger for miljøminister Eva Kjer Hansen (V).

Hun er anklaget for at fifle med sine kvælstofberegninger og skal derfor både klare sig helskindet gennem en eksperthøring og derefter et samråd med en opposition, der er ekstremt kritisk over for de beregninger, som ministeriet har brugt.

En opposition, der på forhånd føler sig godt bakket op af nogle af landets førende forskere, som i Berlingske netop har lagt afstand til miljøministerens regnemetoder.

Men hvad er det, de kritiske røster vil have svar på?

Radikales miljøordfører Ida Auken håber, at man med høringen vil komme nærmere det, hun kalder ”det rigtige kvælstofregnskab”. Hun henviser her til den kritik, der er fremført fra flere forskere, om at ministeriet i den såkaldte ”baseline-effekt” indregner tiltag fra tre foregående år.

”Vi vil have at vide, hvad pakken reelt koster for miljøet. Jeg vil have den rigtige baseline, og jeg vil også gerne have de rigtige tal for landbrugspakken, hvor baselineeffekten intet har at gøre,” siger Ida Auken og fortsætter:

”Og dér har ministeren ikke medregnet efterafgrøder og §3-beskyttelsen, som lå til at træde i kraft.”

Dagen bør imidlertid ikke kun byde på svar, men også på en regulær beklagelse fra miljøministeren:

”Jeg vil have ærlighed om, at man selvfølgelig ikke kan fjerne miljøbeskyttelsen i tre år, uden at det går ud over miljøet. Det skal Eva Kjer Hansen ærligt indrømme, og så skal hun beklage, at hun har vildledt befolkningen og Folketinget, når hun har kaldt pakken grøn,” siger Ida Auken.

Hvad foregik på de indre linjer?
Enhedslisten er helt på samme linje. Her handler det også om, at der er lagt flere år sammen i udregning af baseline-effekten for 2016. Miljøordfører Maria Gjerding vil ”til bunds” i de beregninger, lyder det.

”Vi er nødt til at vide, hvordan regnskabet i virkeligheden ser ud for miljøet. Det skal vi have svar på fra eksperterne. Og det ser ganske alvorligt ud fra ministeren. Der er ingen forskere, der bakker hende op,” siger Maria Gjerding.

Hun peger på, at seks ud af de syv indbudte eksperter i Berlingske mandag meldte sig kritiske.

”Selv de eksperter, som blå blok har indkaldt, undsiger den meget kreative metode, som man har brugt,” siger Maria Gjerding.

Hun vil også have mere viden om, hvad der har foregået bag linjerne.

”Vi skal til bunds i, hvilken rådgivning ministeren har fået af sine embedsmænd undervejs. Har hun vidst, hvor slemt det i virkeligheden var? At hun gik imod al fagkundskab med det formål at vildlede Folketinget,” siger Maria Gjerding.

Læs hele artiklen på Altinget : miljø (kræver abonnement). Få et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00