Partier stiller krav til ny regering: Vil have bindende naturlov

”Det er på tide at stoppe katastrofekursen,” lyder det fra SF’s partiformand, der sammen med Enhedslisten, Radikale og Alternativet stiller betingelse om en bindende naturlov, hvis de skal bakke op om ny regering.

Pia Olsen Dyhr (SF), Sofie Carsten Nielsen (R) og Mai Villadsen (EL) har sammen med Franciska Rosenkilde (ALT) fremsat et afgørende krav til en ny regering. De vil have en naturlov. 
Pia Olsen Dyhr (SF), Sofie Carsten Nielsen (R) og Mai Villadsen (EL) har sammen med Franciska Rosenkilde (ALT) fremsat et afgørende krav til en ny regering. De vil have en naturlov. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Møgbiller, dværgvandnymfer og karplanter er blandt de dyre- og plantearter, som er truet i dansk natur. Men den udvikling skal vendes.

Det mener partilederne i regeringens tre støttepartier – SF, Enhedslisten og Radikale Venstre – samt Alternativet.

Derfor vil de kræve en naturlov som betingelse for at støtte eller deltage i en ny regering efter valget.

”Vi vil give naturen pladsen tilbage og sikre arternes levesteder,” udtaler Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, i en fælles pressemeddelelse og forsætter:

”Derfor er det en klar betingelse, at Socialdemokratiet forpligter sig på at vedtage en bindende lov for naturen – ligesom klimaloven – der forpligter Christiansborg til at handle på naturkrisen.”

Konkret vil de fire partier have Biodiversitetsrådet til at udarbejde et udkast til en bindende naturlov i regeringens første år. Den nye naturlov skal forpligte Danmark til at leve op til EU's mål om 30 procent beskyttet natur, heraf 10 procent strengt beskyttet – både på land og by.

Det fremgår ikke nærmere, hvad en ny naturlov skal indeholde, eller hvornår Danmark senest skal leve op til EU’s mål.

Danmark skal ikke være naturens bundskraber

I Danmark er biodiversiteten fortsat med at falde trods tiltag, der skal modvirke det. I værste fald kan mange plante- og dyrearter blive udryddet. Sådan konkluderede Det Europæiske Miljøagentur, EEA, i en rapport fra 2020, hvor Danmark var bundskraber.

Læs også

Partierne henviser i pressemeddelelsen til den danske placering og peger alle på behovet for at rette op på den tilstand, dansk natur er i.

Ønsket om en naturlov er da heller ikke nyt. Både de fire partier og 17 grønne organisationer har tidligere fremsat idéen.

Men nu bliver det afgørende for regeringsdannelsen efter 1. november, ligesom en bindende klimalov blev det oven på folketingsvalget i 2019.

”Med klimaloven og 70-procents-målsætningen satte vi en helt ny retning for Danmarks klimapolitik. Vi skal gøre det samme for vores natur, så vi kan vende den katastrofale tilbagegang i dyre- og plantearter. Derfor skal Naturens Lov være et af grøn regerings helt store prestigeprojekter,” lyder det fra SF’s partiformand, Pia Olsen Dyhr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

0:000:00