Partiledere og politiske profiler i stemmeboksen: Pape tror på "et ganske glimrende valg"

Adskillige partiledere og markante politiske profiler har nu afgivet deres stemme på valgdagen. På trods af de politiske uenigheder, er der enighed om én ting: Der bliver spænding om valgresultatet til det sidste. Altinget følger partiprofilernes stemmeafgivelser løbende her.

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Simon LesselNinna Gøbel RønbergMarie Møller Munksgaard

Efter en måneds valgkamp er dagen endelig kommet, hvor danskerne skal i stemmeboksen for at afgive deres stemme til folketingsvalget.

Siden valgstederne åbnede klokken otte, har flere af partilederne og markante politiske profiler også været nede og afgive deres stemme efter en historisk spændende valgkamp.

Få et overblik over, hvad partilederne havde at sige på vej ud af stemmeboksen her.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Mai Villadsen: Jeg er håbefuld for det rød-grønne Danmark

Som den sidste partileder har Mai Villadsen (EL) nu også været i stemmeboksen ved Lergravsparkens skole på Amager.

Før hun gik ind for at sætte sit kryds, lød det fra Enhedslistens politiske ordfører, at det var “befriende” endelig at have nået valgdagen og skulle ind og stemme.

“Jeg er håbefuld for det rød-grønne Danmark,” sagde hun til TV2 News.

Mai Villadsen understregede samtidig, at Enhedslisten vil kæmpe til det sidste for at undgå, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet indgår regering hen over midten med højrefløjen.

“Min besked til Mette er, at det er en kæmpe fejltagelse, at hun vil lave en regering med højrefløjen, og i dag kæmper jeg for, at vi får mange stemmer i Enhedslisten og kan forhindre det og trække Danmark til venstre.”

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Morten Messerschmidt: “I dag begynder en ny æra, og det er den, jeg gerne vil stå i spidsen for”

Dansk Folkeparti har balanceret på kanten af spærregrænsen i meningsmålingerne i løbet af valgkampen. Men partiformand Morten Messerschmidt var optimistisk på sit partis vegne, da han afgav sin stemme tirsdag eftermiddag i Ordrup.

”Jeg påtager mig ansvaret for at lede partiet, og så påtager jeg mig ansvaret uanset om det går dårligt eller godt. Jeg tror helt grundlæggende, man skal lade være med at se bagud. Ja, der er sket en masse ting i Dansk Folkeparti, men i dag begynder en ny æra, og det er den, jeg gerne vil stå i spidsen for.”

Messerschmidt blev af de fremmødte journalister flere gange spurgt til, hvad succeskriteriet er for Dansk Folkeparti ved dette valg. Og ifølge partiformanden vil det være “rigtig fint,” hvis det lykkes partiet at beholde de nuværende seks mandater. 

”Om vi får det ene eller det andet antal mandater, så kommer jeg til at bruge al min tid på at omsætte det til politik,” tilføjede han. 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Pia Olsen Dyhr: ”Et stærkt SF er med til at holde Mette Frederiksen i ørene”

SF’s partiformand, Pia Olsen Dyhr, gjorde det ved stemmeboksen klart, at SF’s rolle efter valget fortsat skal være at holde Mette Frederiksen i ørene.

”Det har vi gjort i tre år, hvor vi har leveret en ambitiøs klimalov, vi har leveret minimumsnormeringer, og vi har fået børnene ud af Sjælsmark,” sagde partiformanden til TV2 News, inden hun uddybede:

”Jeg regner med, at vi gør det samme efter valget igen. Sørger for, at børn og unges mistrivsel skal falde og have fokus på klima og natur.”

SF går efter en centrum-venstre-baseret regering frem for Socialdemokratiets ønske om en bred regering.

”Når jeg ser på Konservative, så vil de afskaffe minimumsnormeringerne. Når jeg kigger på Venstre, vil de privatisere vores velfærd. Og Lars Løkke har ingen klimapolitik. Så selvfølgelig kæmper jeg videre for det, vi har haft og endnu mere af det,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Pia Kjærsgaard: "Jeg må indrømme, jeg er brugt"

Det bliver en spændende aften for Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard. Hun nemlig i fare for ikke at blive valgt til Folketinget for Dansk Folkeparti.

I Sjællands storkreds, hvor Pia Kjærsgaard er stillet op, står DF kun til et mandat. Og det mandat kæmper den populære DF’er Rene Christensen og Pia Kjærsgaard om.  

Læs også

Men nu har Pia Kjærsgaard sat sit kryds på Gentofte Rådhus, og hun må vente på valgets resultat efter en hård valgkamp, hvor Dansk Folkeparti også har måtte kæmpe ekstra for at holde sig over spærregrænsen.

"Der har jo ikke været andet for end at smøre ærmerne ekstra op. Jeg må også indrømme, at jeg er brugt i dag. Jeg skal hjem i bad og hvile ud, så jeg er klar til at deltage i demokratiets festaften," sagde Pia Kjærsgaard.

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Søren Pape har sat sit kryds

Nu har Konservatives formand, Søren Pape, også sat sit kryds i Viborg Stadionhal. Selvom opbakningen til de konservative har været dalende i de seneste meningsmålinger, afviser Søren Pape dog, at det vil have betydning for, hvordan det går dem til valget.

"Derfor tror jeg på, at når stemmerne er talt op i aften, så kommer vi til at få et ganske glimrende valg," siger han.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Alex Vanopslagh (LA): Løkke skal vælge mellem indflydelse eller Mette Frederiksen

Ifølge de seneste meningsmålinger står hverken rød eller blå blok til at kunne mønstre et flertal alene. Derfor havde Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, også medbragt et budskab til Moderaterne og Lars Løkke Rasmussen, da han havde afgivet sin stemme omkring klokken 11.

Moderaterne står nemlig til at kunne få rollen som kongemagere, og her kan Moderaterne få mest af deres politik igennem ved at bakke op om blå blok, argumenterede Vanopslagh for:

”Jeg tror, de kommer til at stå over for valget: Skal vi få en masse af vores egen politik igennem sammen med de blå, eller skal vi ikke have så meget politik igennem og til gengæld få Mette Frederiksen som statsminister, som man jo mere eller mindre er gået til valg på. Jeg håber, han vælger den politiske indflydelse frem for processen.”

Liberal Alliance står til en klar mandatfremgang og Alex Vanopslagh håber, at partiet kan stille ”et ellevemandshold”, når stemmerne er talt op.

Jacob Mark og Christina Krzyrosiak Hansen går til stemmeboksen

Op ad formiddagen drog SF’s næstformand, Jacob Mark, også til stemmeboksen med sin forlovede, Christina Krzyrosiak Hansen (S), der er borgmester i Holbæk Kommune.

Selvom de to forlovede er i hver deres politiske lejr, var der dog smil på begges læber efter stemmerne var afgivet.

“Jeg håber jo, at Jacob får det bedste valg. Men jeg vidste godt, hvem jeg skulle stemme på. Og det var ikke dig,” sagde Christina Krzyrosiak Hansen og kiggede med et smil over på Jacob Mark.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Pernille Vermund advarer: En stemme på Løkke er en stemme på Mette Frederiksen

I Snekkersten Hallen i Nordsjælland har Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, sat sit kryds. Hun kunne ikke stemme på sig selv, da hun er opstillet i Sønderjylland, så hun gav sin stemme til partiet.

Nye Borgerlige håber på en ren borgerlig regering efter valget. Men hvis meningsmålingerne holder stik, ser det svært ud for den blå blok.

Derfor forsøgte Vermund også at advare vælgerne om at sætte sit kryds på Moderaterne, hvis man er borgerlig. Moderaterne kan nemlig ende med at få en afgørende rolle, hvis de får det antal mandater med sig i folketinget, som prognoserne siger.

”Jeg tror, der er mange borgerlige vælgere, der overvejer at stemme på Moderaterne, og stadig har håb om, at Lars Løkke Rasmussen er blå. Men i går aftes har han fuldstændig stadfæstet, at får han magt, som han har agt, så peger han på en regering, hvor Mette Frederiksen indgår,” sagde Pernille Vermund.  

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Jakob Ellemann: Jeg håber på, at Løkke vender hjem

Ved en 10-tiden gik Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), til stemmeboksen i Rude Skov Skole Sjælsø i Birkerød.

Efter han havde afgivet sin stemme, lød det, at han gik derfra med en fornemmelse af tilfredshed over Venstres valgkamp.

Samtidig anerkendte Ellemann dog, at målingerne under valgkampen har “set lidt brogede ud” for Venstre, der risikerer at miste stemmer sammenlignet med valget i 2019.

“Vi går til valg på en borgerlig, liberal regering. Og så ser målingerne lidt brogede ud, og derfor har jeg en forhåbning om, at Lars Løkke vender hjem,” sagde han og tilføjede:

“Men det betyder også, at hvis man vil være sikker på, at Mette Frederiksen ikke bliver statsminister, så skal man stemme på Venstre i dag.”

Venstres formand skyndte sig herefter videre i programmet for at få det sidste med af valgkampen, der med Ellemanns ord først slutter “klokken 20 i aften”, når valgstederne lukker.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Sofie Carsten Nielsen (R): Vi tog ansvar. Og det koster.

Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, afgav sin stemme på Plejecenter Sølund på Nørrebro i København. Og selvom partiet, der udløste valget, ifølge meningsmålingerne står til tilbagegang sammenlignet med valget i 2019, er partilederen fortsat tilfreds med beslutningen.

”Vi havde brug for forandring. Dét ansvar tog vi på os, og det har vi også taget konsekvensen af. Det koster ind imellem. Men vi tog ansvaret for at træffe det rigtige valg,” lød det fra Sofie Carsten Nielsen på TV2 News.

Radikale ønsker, at den nuværende etpartiregering byttes ud med et bredere og mere midtsøgende samarbejde.

”Vi vil rigtig gerne samarbejde – også med Mette Frederiksen – men vi ønsker en bred regering over midten, hvor vi åbner magten op, får klimaambitionerne op, får skaffet noget arbejdskraft og investeret i uddannelse,” sagde partilederen.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Inger Støjberg: Danmarksdemokraterne vil ind og tage ansvar

Nu har Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, også været nede og afgive sin stemme i Hadsund, hvor hun også stiller op.

Ved sidste valg var Inger Støjberg den fjerde højeste stemmesluger i landet, og hun har også fyldt en hel del i denne valgkamp, efter hun stiftede Danmarksdemokraterne og er stormet frem i meningsmålingerne med sit nye parti.

“Vi vil tage alt den indflydelse, vi kan få. Det her er på ingen måde et protestparti. Vi vil ind og tage ansvar,” sagde Inger Støjberg, efter hun havde stemt ifølge DR.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Løkke: Moderaterne er klar til at stille med ministre

Sammen med sin kone Sólrun var Lars Løkke Rasmussen (M) mødt op foran Nyboder Skole i København for at afgive sin stemme.

Lars Løkke Rasmussen er i valgkampen af mange blevet udråbt som valgets mulige kongemager, der med sine mandater formentlig kan blive tungen på vægtskålen i de kommende regeringsforhandlinger.

Og hvis valget falder ud til Moderaternes fordel, og de ender i et regeringssamarbejde, er formand Lars Løkke Rasmussen også klar til at sætte sit ministerhold.

"Kommer det dertil, kan vi også det. Vi vil sagtens kunne stille med en meget kvalificeret ministerliste," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han afviser heller ikke, at ministerholdet kan bestå af personer, som ikke er blandt Moderaternes folketingskandidaterne, men bliver hentet udefra.

Bortset fra Lars Løkke Rasmussen og Moderaternes kandidat Jakob Engell-Smith, er der nemlig ikke andre af moderaternes kandidater, som har folketingserfaring. De kommer fra "det virkelige liv".

Søren Gade: "Det har været en lang valgkamp"

Den markante Venstre-profil Søren Gade var også i stemmeboksen fra morgenstunden. Her kunne man høre, at den lange valgkamp var begyndt at sætte sig på stemmebåndene.

"Det har været en lang valgkamp. Det er dag nummer 35, og jeg kommer direkte fra Strasbourg, og jeg har haft travlt fra morgen til aften i over en måned. Det kan jeg godt mærke på stemmebåndet og på min fysik. Men det har været en super valgkamp," sagde han foran stemmeboksene.

Da en journalist spurgte ind til Konservatives formand, Søren Pape, der også stiller op i Vestjyllands storkreds, affejede Søren Gade hurtigt, at de to er i direkte konkurrence med hinanden.

"Jeg tror, at både Søren og jeg er enige om, at det handler om at få så godt et valg som muligt til både Venstre og Konservative så vi kan holde liv i drømmen om en borgerlig liberal regering," sagde han

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen: "Jeg er ikke sikker på noget som helst"

Statsministeren var tidlig på pletten i Hareskovhallen, hvor hun afgav sin stemme klokken ni. På vej ud af hallen lød det fra hende, at det nu er i vælgernes hænder at bestemme, hvordan valget skal ende.

"Jeg er ikke sikker på noget som helst. Jeg er rigtig glad for den kampagne, vi har ført. Jeg synes, vi har talt ordentligt både til, med og om vores politiske modstandere og haft fokus på det politiske indhold," sagde hun til en række medier foran Hareskovhallen.

Samtidig opfordrede Mette Frederiksen til at følge sin intuition og stemme "for lederskab".

"Det har været nogle svære år for alle, og meget tyder på, at også de kommende år kan blive svære."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00