Partiledere presser S: Giv os et grønt superministerium

VALG: En ny regering skal sætte turbo på den grønne opstilling og oprette et superministerium, der kan koordinere al grøn politik. Det mener Enhedslisten, SF og Alternativet. S træder vande.

Der er brug for grønt superministerium, der kan stække Finansministeriets magt og sætte turbo på den grønne omstilling, hvis magten skifter.

Sådan lyder ønsket til Socialdemokratiet fra Enhedslistens Pernille Skipper, Alternativets Uffe Elbæk og SF's Pia Olsen Dyhr.

”Klimaet og miljøet skal tænkes ind i al lovgivning, på samme måde som økonomi gøres det i dag. Det kræver et grønt superministerium,” siger Pernille Skipper.

Kræver grøn bundlinje
Enhedslisten foreslår, at det nye ministerium skal være et paraplyministerium, hvor nye love skal tjekkes for at se, om den grønne bundlinje går i plus.

”Det går simpelthen ikke, at vi ikke tjekker al lovgivningen for, hvor meget det belaster vores klode. Det svarer til, at vi fører økonomisk politik uden at vide, hvor mange penge der er i statskassen,” siger Pernille Skipper.

Samme tanker gør sig gældende i Alternativet og SF.

”Vi skal have grønne regnemodeller og en større sammenhæng i vores klimaindsats. Derfor er der brug for et grønt superministerium med muskler, der kan give modspil til Finansministeriet,” siger Pia Olsen Dyhr.

Alternativet vil have, at al lovgivning fremover skal leve op til Paris-aftalen, verdensmålene og FN’s biodiversitetsmål.

En test, der skal foretages af Ministeriet for Grøn Omstilling, som partiet kalder sin udgave af et grønt superministerium.

Flere grønne ministre
Skulle ønsket blive til virkelighed, ville det nye ministerium blive et af de største i landet og spænde over en lang række politikområder.

Derfor erkender alle tre partier, at opgaven er for tung at bære for et enkelt sæt skuldre.

”Vi foreslår fire grønne ministre under ét ministerium: en klima- og energiminister, en for miljø, en for natur og en for global grøn omstilling,” siger Uffe Elbæk.

Hverken SF eller Enhedslisten har konkrete titler klar. Men partierne støtter ideen om juniorministre, der har forskellige opgaver inden for samme ministerium.

”Ligesom vi allerede kender det fra Udenrigsministeriet i dag,” siger Enhedslistens Pernille Skipper.

S træder vande
Socialdemokratiet ligger med få uger til valgdagen lunt i svinget i meningsmålingerne og står til at overtage statsministerposten.

Partiet afviser dog at gå i detaljer om ministeriernes indretning, før valgets tale er klar.

”Det er kun én, der bestemmer, om der skal være et grønt superministerium, og det er statsministeren, når sådan en er fundet,” siger Dan Jørgensen, næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe.

Ideen er dog overordnet set god, mener han:

”Vi kan kun lave en grøn omstilling i Danmark, hvis vi tænker det langt mere ind i forskellige ressortområder, end den nuværende regering har gjort. Så langt er jeg 100 procent enig.”

Radikale Venstre har tidligere på foråret afvist ideen om et grønt superministerium.

Få detaljerne fra de tre partilederes forslag på Altinget: miljø, hvor du også kan læse hele reaktionen fra Socialdemokratiets Dan Jørgensen. Læs med her og her (kræver abonnement).

Forrige artikel Margrethe Vestager vil være formand for EU-Kommissionen  Margrethe Vestager vil være formand for EU-Kommissionen Næste artikel Valgblog #7: Highfive til Højlunds forsamlingshus Valgblog #7: Highfive til Højlunds forsamlingshus