Penge til udsatte i København endte i Vordingborg: Nu betaler omstridt ngo støttekroner tilbage til det offentlige

Ngo'en Liva har i strid med sin kontrakt brugt støttekroner fra Københavns Kommune på at booke en foredragsholder i Vordingborg. Liva har nu betalt pengene tilbage.

Liva har i strid med sin kontrakt brugt projektmidler fra Københavns Kommune til at booke en foredragsholder i Vordingborg. Foreningen har nu betalt 10.000 kroner tilbage til kommunen.
Liva har i strid med sin kontrakt brugt projektmidler fra Københavns Kommune til at booke en foredragsholder i Vordingborg. Foreningen har nu betalt 10.000 kroner tilbage til kommunen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Dahl LøppenthinSøren Dahl

Personaleproblemer og medarbejderudskiftninger i den sociale ngo Liva betyder, at Social-og Boligstyrelsen tirsdag lukkede foreningens millionsamarbejde med Københavns Kommune.

Nu viser nye oplysninger, at kommunen også har hejst røde flag over organisationens brug af de offentlige støttekroner, som Liva har fået til at hjælpe kvinder ud af prostitution. 

Af en aktindsigt fremgår det nemlig at Liva, i strid med aftalen med Københavns Kommune, har brugt støttekroner fra København til at booke en foredragsholder for i alt 10.000 kroner i Vordingborg.

Det fremgår endvidere af akterne, at Socialforvaltningen har fokus på "transparens" i Livas bogføring og tidligere har bedt om "udspecificerede regnskaber i projektet".

Derfor opdagede kommunen lige efter årsskiftet, at Liva har bogført et "beskæftigelsesrettet aktivitet afholdt i Vordingborg kommune", selvom parterne har fået penge fra Social-og Boligstyrelsen til at hjælpe kvinder i Københavns Kommune.

"Kommunen anmoder om en redegørelse for, hvorfor denne aktivitet er bogført på EXIT København, men er udført i Livas anden afdeling," lyder det i en henvendelse fra Socialforvaltningen til Liva fra januar måned i år.

I et svar til kommunen har Liva forklaret, at der er tale om en bogføringsfejl, og man nu vil betale pengene tilbage.

"Vi beklager, at fejlen ikke er fundet – før fremsendelse af udspecificeret regnskab til Københavns Kommune," skriver direktør Flora Ghosh til kommunen 3. februar og fortsætter.

"Fejlen vil blive korrigeret i regnskabet for 2022 hvor de to bilag trækkes ud af projekt Exit/København."

Socialforvaltningen har bekræftet over for Altinget, at Liva har ført pengene tilbage til kommunekassen.

Læs også

Overvejer at opsige kontrakt
Liva havde kontrakt på, at man over en treårig periode skal have i alt 3,7 millioner kroner for at hjælpe københavnske sexarbejdere ud af prostitution.

Men tirsdag lukkede Social-og Boligstyrelsen ned for projektet, der skulle være fortsat året ud.

Det sker efter, at Københavns Kommune i midten af februar sendte en kritisk redegørelse til Social-og Boligstyrelsen, som finansierede projektet.

Nærlæser man redegørelsen fra 15. februar i år fremgår det, at forvaltningen har oplevet store samarbejdsproblemer med Liva, ligesom man beskylder foreningen for at tilbageholde information om, at en nøglemedarbejder var stoppet i projektet.

Det fremgår dog ikke af redegørelsen, om udfordringerne med Livas regnskaber er én af bevæggrundene for, at forvaltningen ville trække stikket til Liva.

Forvaltningen skriver blot til Social-og Boligstyrelsen:

"Socialforvaltningen har gennem projektet oplevet, at LivaRehab ikke har afleveret opdaterede
dokumenter og data til tiden."

Altinget har derfor spurgt Socialforvaltningen i Københavns Kommune, om man er tilfreds med Livas svar i sagen om foreningens bogføring.

Men det ønsker Københavns Kommune ikke at svare på. 

"Pt. afventer Socialforvaltningen svar fra Social- og Boligstyrelsen på den redegørelse, som vi sendte til dem den 15. februar. Indtil vi modtager det, kan vi ikke sige mere," lød det fra forvaltningen få dage før, Social-og Boligstyrelsen lukkede projektet.

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen fortsætter også med at være tavs og har igen afvist at stille op til interview.

I slutningen af 2022 forklarede hun ellers, at kommunen ikke havde "noget at udsætte" på samarbejdet med Liva.

Siden kunne Altinget via aktindsigter fortælle, at hendes eget embedsværk flere måneder før interviewet havde konkluderet, at "det sejler" i Liva. 

Tidligere i marts kunne Altinget berette, at hendes embedsfolk i februar sendte en særdeles kritisk redegørelse til Social-og Boligstyrelsen, der indeholder oplysningen om, at man "overvejer" at afbryde samarbejdet med Liva.

Ingen af de historier har Karina Vestergård Madsen ønsket at kommentere.

Altinget har også spurgt Liva, om foreningen har nogen kommentar.

Liva har via sin advokat Bjarke Vejby oplyst, man ikke ønsker at medvirke i artiklen.

"Liva har ikke resurser til at servicere Altingets strøm af forelæggelser om administrative forhold," skriver han i en mail.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

0:000:00