Pensionerede generaler marcherer direkte til forsvarsindustri og lobbyisme

HAMSKIFTE: Seks topofficerer er i de sidste seks år gået mere eller mindre direkte fra Forsvaret til job i det private erhvervsliv, hvor de sælger produkter og tjenesteydelser til deres tidligere kolleger eller bedriver lobbyvirksomhed over for Forsvaret.

De seneste seks år har seks topofficerer ladet sig pensionere fra Forsvaret for med det samme eller inden for maksimalt tre måneder efter pensionering at starte som lobbyister eller sælgere i danske forsvarsvirksomheder.

Det viser en kortlægning foretaget af Altinget Forsvar.

De seks pensionerede topofficerer, der er gået mere eller mindre direkte til forsvarsindustrien, lobbybranchen eller konsulentbranchen, tæller en tidligere forsvarschef, to tidligere chefer og en tidligere vicechef i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse samt en tidligere chef for Søværnet og en tidligere chef for Flyvevåbnet. (Se boks med de konkrete navne under artikel).

I deres nye jobfunktioner har de skulle sælge produkter og tjenesteydelser til deres tidligere kolleger i Forsvaret eller tale varmt for blandt andet udenlandske våbenproducenter, der ønsker at sælge materiel til det danske forsvar.

Den seneste i rækken til at marchere fra Forsvaret til lobbyverdenen er Bjørn Bisserup, der fra januar 2017 frem til 30. november sidste år var forsvarschef. Efter kun 31 dage som pensionist startede Bjørn Bisserup den 1. januar i år som ”public affairs director” i lobbyfirmaet Rud Pedersen.

”Selvfølgelig tager jeg erfaringer og kompetencer med mig fra det, som jeg har lavet i rigtig mange år. Jeg er dog også meget bevidst om, at jeg har en livslang tavshedspligt, som ikke kan overtrædes. Og hvis den bliver det, så er det straffebelagt,” siger Bjørn Bisserup til Altinget.

Transparency International Danmark kræver strammere regler i Danmark for skift fra det offentlige til lobbyismebranchen. Læs hvorfor og bliv klogere på, hvilke regler der findes i USA og EU i den fulde artikel på Altinget Forsvar.

Forrige artikel Ekspertgruppe skal rådgive regeringen om genåbning Ekspertgruppe skal rådgive regeringen om genåbning Næste artikel Udskiftning i hver femte kommune: 20 borgmestre genopstiller ikke Udskiftning i hver femte kommune: 20 borgmestre genopstiller ikke