Afgående departementschef: Statsministeriets corona-indblanding var på sin plads

INTERVIEW: Sundhedsministeriets netop pensionerede departementschef, Per Okkels, roser i et stort interview med Altinget Mette Frederiksens højre hånd for så tidligt at have sat stort fokus på sundhedsmyndighedernes epidemihåndtering. Desuden vurderer han, at Danmark blev lukket for sent ned i efteråret. Men advarslerne om et muligt kollaps af østdanske sygehuse i december var “lige lovligt dramatiske".

<i>Nu tidligere departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet, Per Okkels, fortæller i et interview med Altinget om, hvordan han oplevede håndteringen af corona-krisen.</i>
Nu tidligere departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet, Per Okkels, fortæller i et interview med Altinget om, hvordan han oplevede håndteringen af corona-krisen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Der er intet odiøst i, at Statsministeriet direkte kommunikerer og har stærke holdninger til sundhedsmyndighedernes ageren under en samfundskrise.

Det siger Per Okkels, der indtil for nyligt var Sundhedsministeriets departementschef og dermed sundhedsministerens højre hånd og øverste chef for landets sundhedsmyndigheder.

Statsministeriets pres på sundhedsmyndighederne har ellers været heftigt debatteret siden foråret.

Men statsministeren og hendes departementschef, Barbara Bertelsen, gjorde det, som man bør forvente af dem under en national krise. Det vurderer Per Okkels, der ikke lægger skjul på, at der var stærke gnidninger - især i starten.

”Barbara var utroligt aktiv meget tidligt i forløbet. Hun har også en stor del af æren for, at Danmark har klaret det så godt,” lyder det fra Per Okkels i et stort interview med Altinget. Her fortæller han om sine oplevelser og konklusioner oven på snart et år med en historisk sundheds- og samfundskrise.

{{toplink}}
Læs også

Svært at forklare familien
Efter aftale med Statsministeriet gik han pension 15. januar 2021 efter 30 år som øverste chef i amter, regioner og senest ni år i Sundheds- og Ældreministeriet.

Og det er en mærkelig fornemmelse for den drevne embedsmand pludselig at være ude af virvaret. Virvaret af problemer og krav om beslutninger.

På telefonen fra sommerhuset i Nordjylland klinger Per Okkels' karakteristiske nordjyske dialekt, som den plejer.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024