Per Stig Møller drømmer om en grønnere linje i Konservative

INTERVIEW: Konservative har brug for at markere sig tydeligere i miljø- og klimapolitikken. Det mener Per Stig Møller, som går i rette med partiformand Søren Papes udmelding om, at grøn politik ikke trækker vælgere over midten.

Det skal stå klart for enhver, at Konservative er dét grønne parti i blå blok. Ellers løber Venstre med en offensiv Jakob Ellemann-Jensen i spidsen med den rolle – og Konservative risikerer at tabe en generation af unge vælgere på gulvet.

Det siger forhenværende K-formand Per Stig Møller, den første miljøminister i partiets historie, i et stort interview, der i dag bringes på Altinget: miljø.

"Vi skal være den grønne ø i det blå hav. At give videre – pass it on – er meget, meget vigtigt i konservatismen. Og det betyder, at vi selvfølgelig må have en meget offensiv miljøpolitik."

"Vi har før vist, at vi lægger meget vægt på det grønne," fortsætter Per Stig Møller, der ikke ønsker at svare på, om hans udmelding er en kritik af den grønne linje under Søren Pape Poulsens formandskab.

Men direkte adspurgt, om han godt kunne tænke sig, at de grønne områder – altså både miljø og klima – fyldte mere i partiets politik end i dag, lyder svaret:

"Ja. Det kunne man godt ønske sig."

Kan overhales af Venstre
Han tilføjer, at Venstre med Jakob Ellemann-Jensen som miljø- og fødevareminister har markeret sig stærkt på det grønne område i den seneste tid.

"Jakob Ellemann-Jensen gør det rigtig godt. Han har jo set det samme, som vi nu snakker om (at det grønne er vigtigt, red.)," siger Per Stig Møller.

Er du bekymret for, at Venstre er ved at overhale Konservative indenom på den grønne dagsorden?

"Venstre har jo set det med Jakob Ellemann-Jensen. Og der må vi jo så også markere meget kraftigt i vores miljøpolitik. Venstre har set det. Og ja, det må Det Konservative Folkeparti jo også se," lyder det.

Kan trække stemmer over midten
Søren Pape Poulsen har i et interview med Berlingske sagt, at partiet ville nedtone miljø- og klimapolitikken frem mod valget, fordi det ikke rykker vælgere over midten. "Dér skal vi ikke bruge vores kræfter," lød det fra partiformanden i august.

Er du enig i den analyse?

"Jeg vil ikke gå i diskussion med Søren Pape."

Men har de grønne politikområder potentiale til at hive stemmer over midten?

"Hvis blå blok skal hive stemmer over midten – og det skal de, hvis regeringsmagten skal bevares – er Konservative partiet, som kan gøre det på miljøpolitikken. Der er det grønne en del af det. For ellers bliver der ikke hevet nogen over," siger Per Stig Møller.

Ifølge den 76-årige partinestor kan Konservative med en klar grøn profil fiske stemmer fra både Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Hvilken politiker er i dag Konservatives grønne profil? Og hvad betyder det grønne i kampen for at vinde unge vælgere over til partiet? Læs hele interviewet med Per Stig Møller på Altinget: miljø (kræver abonnement).

Forrige artikel Valgekspert: Riskærs opstilling kan være dårligt nyt for Løkke Valgekspert: Riskærs opstilling kan være dårligt nyt for Løkke Næste artikel Ny 5G-handlingsplan: Ny 5G-handlingsplan: "Et tigerspring i digitaliseringen"