Pernille Vermund: "Jeg regner da kun med at sidde i én periode"

INTERVIEW: Hvis Nye Borgerlige kommer i Folketinget, vil de arbejde "som et normalt parti", "pragmatisk", siger formanden. Men hun forestiller sig ikke umiddelbart at sidde i mere end fire år. Det siger Pernille Vermund i et stort interview med Altingets magasin, hvori hun også beskylder Venstre for populisme.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

Som leder af højrefløjens nye parti stiller Pernille Vermund ultimative og radikale krav til udlændingepolitikken. Og det har foreløbig bragt Nye Borgerlige et godt stykke over spærregrænsen i de fleste meningsmålinger.

Men skulle arkitekten fra Nordsjælland og hendes parti få plads i Folketinget efter næste valg, skal man ikke regne med, at formanden kommer til at gro fast.

"Jeg regner da kun med at sidde i én periode," siger Pernille Vermund i et længere interview med Altinget: magasin, som udkommer torsdag. 

Nye Borgerlige-formanden afviser, at hendes politiske projekt dermed blot er "et stunt". At hun blot vil ruske op i de etablerede partier og så forsvinde igen.

"Nej, nej! Partiet skal jo køre videre. Det kan også være, det kræver to perioder at få det etableret ordentligt, men jeg forestiller mig ikke, at det er noget, jeg skal i mange år," uddyber hun.

Pernille Vermund foran den jødiske synagoge i København, hvor bevogtningen i hendes øjne er symbol på konsekvenserne af mange års slap udlændingepolitik. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Vermund: Venstre fører politik efter folkestemningen
Rent principielt mener Pernille Vermund, det er vigtigt, at man ikke vælger politik som en karrierevej. Og hun er stolt af, at alle Nye Borgerliges folketingskandidater kommer fra "det virkelige liv".

I interviewet kritiserer partilederen også Venstre for at føre en politik, der grænser til populisme. For eksempel når de foreslår at udfase benzin- og dieselbiler.

"For mig er det populisme, når man fører en politik, fordi det er folkestemningen. Lidt ligesom Venstre gør nu. De fører en halv-socialdemokratisk politik på økonomi og klima for at hente vælgere over," siger Pernille Vermund i interviewet.

Hun afviser, at hendes eget parti bruger samme strategi:

"Vi tilpasser ikke vores politik efter folkestemninger. Vi siger, hvad vi mener, og vi forventer at gøre, hvad vi siger. Jeg synes, det er mere populistisk at sige, at man vil løse problemerne med udlændinge uden at gøre det."

I Altinget: magasin, som udkommer torsdag 8. november, kan du læse hele interviewet, hvor Pernille Vermund også fortæller, hvem hun forestiller sig at samarbejde med, hvis partiet kommer i Folketinget. Og om en del af socialdemokraternes politik, som hun er særligt begejstret for. Tegn abonnement på magasinet her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00