PET advarer: Spioner har fået større appetit på danske embedsmænd

Fremmede efterretningstjenester går på jagt efter oplysninger i flere ministerier end tidligere, fortæller kontraspionagechef i PET, Anders Henriksen. Han opfordrer særligt ministerier, der er uvante med spionage, til at være mere på vagt.

Anders Henriksen er afdelingschef i PET's kontraspionageafdeling. Tidligere har han arbejdet ved Københavns Universitet og ved Dansk Institut for Militære Studier. Anders Henriksen er professor i folkeret.
Anders Henriksen er afdelingschef i PET's kontraspionageafdeling. Tidligere har han arbejdet ved Københavns Universitet og ved Dansk Institut for Militære Studier. Anders Henriksen er professor i folkeret.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Sine Riis Lund

For de fleste af os er hemmelige agenter og spionage lig med en god aften i sofaen foran fjernsynet.

Men Politiets Efterretningstjeneste (PET) advarer nu om, at spionage fra fremmede stater er en reel trussel for ansatte på tværs af centraladministrationen.

“Det er ikke bare en vurdering, vi har. Vi kan se i vores konkrete operationer, at der er en interesse for oplysninger i visse ministerier,” siger Anders Henriksen, der er afdelingschef for Kontraspionage hos PET.

For første gang har efterretningstjenesten lavet en samlet vurdering af den aktuelle spionagetrussel mod Danmark.

Det er ikke som sådan nyt, at de udenlandske efterretningstjenester viser særlig interesse for embedsmænd i centraladministrationen. Det gælder særligt Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og Justitsministeriet.

Men truslen er blevet mere markant, især fordi den nu også retter sig mod andre dele af Slotsholmen.

“Derfor er det vigtigt for os at kommunikere bredere end til bare de traditionelle mål, fordi det måske ikke er alle dele af den danske centraladministration, der er vant til at tænke på, at der kan være en trussel mod dem. Dem, som ikke er sikkerhedsministerier er ikke på samme måde opflasket med, at de skal passe på de oplysninger, som har interesse for fremmede stater,” siger Anders Henriksen. 

Den større trussel skyldes først og fremmest, at flere udenlandske efterretningstjenester viser interesse for at spionere i Danmark.

“Vi har traditionelt været bekymrede for Rusland, og det er vi stadig, men der er også kommet nye stater på banen. En stat som Kina er for os en relativ ny aktør, men desværre også en aktør, vi er nødt til at tage seriøst.” 

Vi ved, at der er mange tjenester, der gerne vil approache folk, når de er i udlandet. Det kunne være, når man er på ferie, fordi man har paraderne sænket og generelt har et ønske om at tale lidt mere med folk.

Anders Henriksen
Afdelingschef for Kontraspionage hos PET

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00