Peter Loft: Fordele og ulemper ved at nedlægge Skatteministeriet

SKAT: Liberal Alliance har fredag morgen foreslået at nedlægge Skatteministeriet. Arbejdsbyrden for Finansministeriet kan blive for stor, hvis skatteområdet ikke længere er selvstændigt, lyder det fra tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft.

Liberal Alliance forslår i kølvandet på de mange skandalesager i Skat at nedlægge Skatteministeriet. 

Men et sådant forslag har både fordele og ulemper, lyder vurderingen fra tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft.

"Det er ganske usædvanligt, at vi som land overhovedet har et skatteministerium. Det er altså ikke mejslet i granit, at vi behøver et, men det skal afvejes nøje, om det skal lukkes eller ej," siger Peter Loft, der var øverste embedsmand i Skatteministeriet fra 1993 og frem til 2012, hvor han blev hjemsendt på grund af skattesagen om statsminister Helle Thorning-Schmidt og ægtefællen Stephen Kinnock.

En stor arbejdsbyrde
Skatteministeriet har eksisteret siden 1975, hvor tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) besluttede sig for at adskille skatteområdet fra finansministeriet. Ifølge Peter Loft på grund af den ekstreme arbejdsbelastning, som finansministeren sad med.

"Den daværende finansminister gik ned med flaget på grund af arbejdsbyrden. Hvis man skal lægge Skatteministeriet under Finansministeriet igen, skal man nok overveje, om arbejdsbyrden bliver for stor," siger Peter Loft.

Den tidligere departementchef kalder det en "politisk beslutning", om Skatteministeriet skal nedlægges eller ej. Men han peger på to ting, som et selvstændigt skatteministerium bør måles på.

"Ministeriet skal kunne prioritere emner, der i særlig grad handler om Skat, og fremlægge dem på en enkel og forståelig måde til befolkningen, så det ikke overdøves af det tekniske. Og så skal de sikre en sund og stabil administration af skatteområdet. Det er formentlig det, LA mener, ikke er tilfældet i dag," siger Peter Loft.

Ikke flertal
Peter Loft vil ikke vurdere, om de mange møgsager, som Skat har været en del af, kan spores tilbage til den manglende politiske stabilitet i Skatteministeriet, hvor ni ministre har siddet i stolen inden for de seneste 12 år. Men det er formentlig noget af det, en fremtidig undersøgelseskommission kan afdække, siger han.

"Jeg håber, at Kommissionen bruger kræfter på også at se på det ledelsesmæssige aspekt af Skatteministeriet," lyder det fra Peter Loft.

På Christiansborg tegner der sig ikke et flertal for Liberal Alliances forslag om at nedlægge Skatteministeriet. Hverken Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative eller Socialdemokratiet bakker ifølge DR op om forslaget.

Forrige artikel Ulla Tørnæs: Medier svigter Afrika og Latinamerika Ulla Tørnæs: Medier svigter Afrika og Latinamerika Næste artikel Konservative accepterer mindre ulandsbistand end aftalt Konservative accepterer mindre ulandsbistand end aftalt